HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Aloe Veranın Faydaları

03-08-2022 14:41
Aloe Veranın Faydaları

Evde saksılarda dahi kolayca yetiştirilebilen bir bitki olan aloe vera, o mütevazı görüntüsünün altında pek çok yarar saklar. Binlerce yıldır yetiştirilmekte olan bu bitkinin saymakla bitmeyecek kadar çok faydası var. Aloe vera, vücudumuz için faydalı besinler içermesinin yanı sıra cilt bakımına yönelik de pek çok etki barındırır. Topikal olarak yani cilt üzerinde kullanımı oldukça yaygın olan aloe vera, özellikle yüz ve saç bakımında da oldukça etkili. Bakım tüyolarına geçmeden önce aloe veranın cilt ve saç sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine ve faydalarına yakından göz atalım:

  • Cilt nemlendirme: Cildini nemlendirmek için doğal bir yöntem arıyorsan aloe vera bu konuda kesinlikle yardımcın olabilir. Kuru iklimlerde yetiştiği için bu zorlu koşullarda hayatta kalmak adına bitkinin yaprakları suyla dolar. Bu sulu yapraklar, kompleks karbonhidratlar ile bir araya geldiğinde yoğun nemlendirici özellik gösterir. 

  • Cilt kırışıklıklarını hafifletme: Doğrudan deriye sürüldüğünde, aloe veranın cilt yaşlanmasını yavaşlatabileceğini gösteren bazı çalışmalar mevcut. 45 yaş üstü 30 kadın üzerinde yapılan bir çalışma, 90 gün boyunca ağız yoluyla aloe vera jeli kullanmanın, kolajen üretimini artırarak cilt elastikiyetini iyileştirdiğini göstermiş.

  • Yara iyileşmesi: Aloe vera, aynı zamanda geleneksel olarak cilt yaralarının iyileşmesi için kullanılan tıbbi bir bitki. İçerisinde bulunan maddelerin; anti-inflamatuar, anti-bakteriyel, anti-viral, antiseptik ve yara iyileştirici özellikleri olduğu biliniyor. Bu özellikleri sayesinde yaraların iyileşmesine yardımcı olmak için kullanılabilir. 

 

  • Saç güçlendirme: Aloe vera, saç bakımında fayda gösterecek pek çok besin maddesi barındırır. Saçları güçlendirmeye yarayan bu maddeler arasında; yağ asitleri, amino asitler, A, B12, C ve E vitaminleri bulunur. Tüm bu maddeler saç köklerinin güçlü ve sağlıklı olmasına yardımcı olur.

  • Yağlı saçlar: Aloe vera, saç ürünlerinin kalıntılarını ve saçta bulunan fazla sebumu (yağ) temizler. Ancak işin güzel tarafı bu temizlik esnasında saça zarar vermez. Saç ürünlerindeki diğer kimyasalların aksine saçının bütünlüğünü korur. Bu bitkiyi kullanarak daha sağlıklı ve parlak saçlara sahip olabilirsin. 

 

Aloe Vera Bakım Tüyoları

Aloe veranın besleyici ve yaşlanma karşıtı özellikleri özellikle içerisinde bulunan C ve E vitaminleri, beta karotenle ilgili. Cildin dış yüzeyini örten dokunun iyileşmesine yardımcı olan bu bitki, özellikle güzellik uzmanlarının bir numaralı bakım yöntemlerinden biri.  Aloe verayı jel, takviye, yağ ve toz gibi pek çok şekilde kullanman mümkün. Bu bitkiyi cilt bakımında kullanmak istiyorsan, jel olarak cildine uygulayabilir veya sabah saatlerinde aç karnına onun suyunu içebilirsin. Aloe veranın cilt ve saç bakımında kullanımına dair etkili yöntemler ise şunlar:

  • Bir miktar aloe vera jelini bir tutam zerdeçal, bir çay kaşığı bal, bir çay kaşığı süt ve birkaç damla gül suyu ile karıştır. Macun haline geldikten sonra bu karışımı cildine uygula ve 20 dakika kadar bekle. Daha sonra cildini su ile durula. Bu tarif daha ziyade kuru ciltli kişilere tavsiye edilir.

  • İşte sivilcelere karşı etkili bir tarif. Bir miktar aloe vera jeli, ezilmiş ceviz ve balı karıştır. Bu bitki ve bal bir araya geldiğinde antioksidanlardan zengin bir karışım oluşturur. Bu karışım ise pürüzsüz ve temiz bir cilde sahip olman konusunda yardımcın olabilir.

  • Şimdi de hassas ciltler için etkili bir tarif. Bir miktar aloe vera jelini, salatalık suyunu, yoğurt ve gül yağını karıştır. Macun haline gelen karışımı cildine sür ve 20 dakika bekle. Daha sonra cildini güzelce durula.

  • Peeling yapmak için yarım bardak aloe vera jeli, bir bardak şeker ve yaklaşık iki yemek kaşığı limon suyunu karıştır. Bu karışım hem yüzü hem de vücudu ovmak için kullanılabilir. Şeker ölü derinin pul pul dökülmesini ve temizlenmesini sağlar. Aloe vera cildi derinlemesine temizlerken limon da yara izlerinin iyileşmesine yardımcı olur. 

  • Eşit miktarda aloe vera jeli ve soğuk sıkım Hindistan cevizi yağını karıştır. Bu karışımı saçına sür. Karışımı gece boyunca beklet, sabah saçını yıka. Bu saçlarının pürüzsüz, güçlü ve kabarık olmasına yardımcı olacaktır. (6)

Ufak bir tüyo: Aloe vera jelini doğrudan bitkiden kendin çıkartabilirsin. Evde aloe vera yetiştiriyorsan bitkinin kalın yapraklı veya saplı kısımlarını tabandan kes veya yaprakları diplerinden çek. Bitkinin dikenleri olduğundan bu işlemi yaparken dikkatli olmalısın. Daha sonra, her yaprağın kenarındaki dikenleri kesmek için keskin bir bıçak kullan. Ardından sapı ikiye böl ve jel olan kısmı yukarı bakacak şekilde tut. Açık yaprağı da dilimleyebilirsin. Jeli kaba sıyırmak için kaşık kullanabilirsin. Evde bu işlemle uğraşmak istemiyorsan aloe vera jeli de satın alabilirsin.

Herby Detox Tea ile Doğanın Gücü Seninle

Cildimizin ve saçlarımızın güzel olması için önce vücudumuzu arındırmamız gerekiyor. Biliyorum fakat karmaşık detox programlarını uygulamakta zorlanıyorum diyorsan sana iyi bir haberimiz var. Herby Detox Tea ile birkaç yudumda doğanın tüm gücü yanında. Detox Tea’nin içerisinde yer alan ısırgan ve kiraz sapıyla ödem atarken, yeşil çay ve matenin antioksidan etkileriyle de vücudunu arındırabilirsin. Herby Detox Tea’yi henüz denemediysen şimdi tam sırası!

Kaynakça

1)     https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.0909-752X.2006.00155.x

2)     https://www.medicalnewstoday.com/articles/318591#skin-health

3)     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6330525/

4)     https://www.webmd.com/beauty/benefits-of-aloe-vera-for-your-hair#:~:text=Strengthens%20hair.,part%20in%20healthy%20hair%20follicles.

5)     https://www.healthline.com/health/aloe-vera-for-hair#benefits-for-hair

6)     https://www.ndtv.com/food/aloe-vera-for-skin-and-hair-how-to-use-it-for-skin-and-hair-woes-1904306  

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.