HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Bir Fincan Çayla Gelen Sağlık: Yeşil Çay

13-06-2021 08:42
Bir Fincan Çayla Gelen Sağlık: Yeşil Çay

Yeşil çay günümüzün en gözde bitki çaylarından biri. Sağlıklı çay denince neredeyse akla ilk onun adı geliyor. Şifa arayanların, beslenmesine dikkat edenlerin, formunu korumak isteyenlerin ya da diyet yapanların mutfağından eksik olmayan bu lezzetli çayın, siyah çay, beyaz çay ve oolong çayıyla aynı bitkiden elde edildiğini biliyor muydun? Bizim basitçe çay bitkisi olarak bildiğimiz, camellia sinensis adındaki bitkinin yapraklarından elde edilen bu çaylar arasındaki fark ise fermantasyon sürelerinden kaynaklanıyor. Camellia sinensisin en fazla fermantasyona uğramış hali siyah çayken, hiç fermantasyona uğramamış hali de beyaz çay olarak karşımıza çıkıyor. 

Çin’de binlerce yıl önce ortaya çıkan yeşil çayın, bugün dünyanın dört bir yanında bilinmesinin ve severek içilmesinin nedeni, sadece lezzetli olması değil, aynı zamanda sayısız da faydaya sahip olması. Şimdi yeşil çayın iyi geldiği bazı şeylere bir göz atmaya ne dersin?

 

"Çin'de MÖ 2737 yılında ortaya çıktığı düşünülen yeşil çay, ilk defa 17. yüzyılın başlarında İngiltere'ye getirildi. Pahalı bir üründü. Sadece zenginler tarafından içiliyordu ve evlerinde kilit altında tutuluyordu.” (*)

 

Kilo vermeye yardımcı olur

Yeşil çay içerdiği kafein ve kateşinler sayesinde metabolizmayı hızlandırarak, yağ yakımını harekete geçirir. Düzenli spor yapan bir insansan, yeşil çay verdiği enerjiyle spor için daha hazır hissetmeni sağlarken, spor esnasında yaktığın yağ miktarını da artırabilir. Günde iki ya da üç bardak içilmesi hem güvenli kabul edilir hem de onun bu özelliğinden faydalanmak için idealdir. Ayrıca, yeşil çayın tokluk hissi verdiği, iştahı azalttığı biliniyor ve bu sayede de kilo vermeye yardımcı oluyor. (1)

Ödem atma konusunda vücudu destekler

Yeşil çay, diüretik olarak bilinen, yani ödem söktürücü özellik taşıyan bitkiler arasında yer alıyor. Kilo vermek, arınmak, hafiflemek, vücut konforunu artırmak söz konusu olduğunda, ödemlerden kurtulmak da gündeme geliyor. Yeşil çay idrar söktürücü özelliğiyle vücudundaki ödemden ve toksinlerden kurtulmana yardım edebilir. Özellikle kadınlar için adet döneminde can sıkıcı bir sorun haline gelebilen ödemlerle savaşmada, yeşil çayın bu desteğinden yararlanılabilinir.

Bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda etkilidir

Bağışıklık sistemini destekleyici bir çay arıyorsan, yeşil çayı kesinlikle aklında bulundurmalısın. Oregon Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre (2), yeşil çayda bulunan faydalı bileşikler ve antioksidanlar hem bağışıklık fonksiyonlarını iyileştirmede hem de otoimmün hastalıkların baskılanmasında kilit rol oynayan, bağışıklık hücreleri olarak da bilinen "T hücrelerinin" sayısını artırmada güçlü bir yetenek sergiliyor. Ek olarak yeşil çay, bağışıklığı güçlendirmeye yardım eden C vitaminini de içeriyor.

Cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur

Yeşil çay C, E ve B vitaminleri açısından oldukça zengin. İçerdiği antioksidanlarla vücudun kolajen sentezini destekliyor. Ayrıca vücudu mikroplardan, bakterilerden koruyan, hücrelerin yenilenmesini ve iyileşmesini, ödem ve iltihaplarla savaşmasını destekleyen içeriğiyle, antienflamatuar ve antimikrobiyal özellik gösteriyor. Tüm bu komplike özelliklerin bir araya gelmesiyle, yeşil çay cildi korumada, beslemede, nemlendirmede, akne ve sivilce gibi sorunlarla savaşmada, tahrişleri azaltmada, sıkılaşmasını sağlamada etkili bir destek sunuyor. (4)

 

"Çay, dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecektir ve bu tüketilen çayın %78'i siyah çayken, sadece %20'si yeşil çaydır." (*)

 

Kalp ve damar sağlığını destekleyebilir

Yeşil çayın faydaları bilim dünyası için geniş bir araştırma konusu. Bu araştırmaların birçoğu, yeşil çayın zengin içeriğinin kalp sağlığı üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu yönünde. Elde edilen veriler gösteriyor ki, yeşil çay içerdiği bileşimlerle, kalp ve damar sağlığı için tehlikeli olabilen LDL kolesterolü ve kandaki yağ olarak bilinen trigliserid değerlerini dengelemede, kan dolaşımını ve kan basıncını iyileştirmede pozitif bir etkiye sahip. (5)

Bilişsel fonksiyonları daha iyi hale getirebilir

Gün içerisinde canlanıp daha dinç hissetmeni sağlayacak bir içeceğe ihtiyacın varsa, yeşil çay içmeyi düşünebilirsin. Yeşil çayın içindeki kafein, kahveye ve siyah çaya göre daha azdır, ancak ihtiyacın olan canlanmayı sağlayacak kadar yeterlidir. Yeşil çay sadece kafein ile değil, içinde bulunan aminoasitlerle de beyin işlevlerini destekler ve seni dinçleştirir. Bu canlandırıcı çay uykunu kaçırabileceği için, geç saatlerde içilmesi tavsiye edilmez.

Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur

Yeşil çay, anti bakteriyel özelliğiyle mide rahatsızlıkları üzerinde hafifletici bir etkiye sahiptir. Gaz, şişkinlik, hazımsızlık, mide bulantısı gibi en sık karşılaşılan mide sorunlarını ve bağırsak düzensizliklerini gidermede, sindirimi teşvik etmede yardımcı olabilir. Yeşil çayın yemeklerden birkaç saat sonra ya da öğün aralarında tüketilmesi, bu özelliğinden yararlanabilmen için en ideal zamanlardır. 

Aradığın yeşil çaylı o özel tat Herby’de!

Doğa birbirinden şifalı bitkilerle dolu. Herby çaylarının içeriği, bitki örtüsünün cömertliğini fincanına dolduracak özel karışımlar içeriyor. Neye ihtiyacın var, nasıl hissediyorsun? Aradığın desteği bulacağın, her ana ve duruma uygun bir Herby çayı mutlaka var. Özellikle yeşil çayın şifalı gücünden faydalanmak istiyorsan,  Herby Fit Tea, Skinny Tea, Fit Tea Kırmızı Meyveli ve Hangover Tea çaylarında aradığını bulacaksın.

 

Kaynaklar:

(*) http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-green-tea/

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19345452/

2. https://today.oregonstate.edu/archives/2011/jun/mechanism-discovered-health-benefit-green-tea-new-approach-autoimmune-disease

3. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/397743

4. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/green-tea-face-mask#benefits

5. https://www.health.harvard.edu/heart-health/green-tea-may-lower-heart-disease-risk

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.