HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Bronzlaşmaya Yardımcı Olacak Yağlar ve Besinler

20-06-2022 18:49
Bronzlaşmaya Yardımcı Olacak Yağlar ve Besinler

Güneşli havalarda içimiz kıpır kıpır olur; yerimizde duramayız. Adeta güneşin enerjisi içimize dolar ve yaşama sevincimiz katbekat artar. Bu harika havaların bir diğer artısı da çekici, bronz bir cilde sahip olmamızı sağlaması. Kadın erkek fark etmeksizin birçok kişi yazın cildinde oluşan o doğal bronz renge bayılır. Ancak ne yazık ki bazılarımız bronzlaşmakta zorlanabilir ve ne yaparsak yapalım arzu ettiğimiz kadar çekici bir bronzlaşma elde edemeyebiliriz. Hatta güneşte bronzlaşmaktan daha ziyade kızaranlarımız bile var. Bronzlaşma konusunda yardıma ihtiyacı olanlardan biri olabilirsin diye düşündük ve bu sorun karşısında sana yardımcı bazı önerileri kaleme aldık. Yazımızda bronzlaşmaya yardımcı besinler ve yağlar hakkında pek çok ilgi çekici ve faydalı bilgi bulabilirsin.

Havuç

Havuç gibi beta karoten zengini besinleri diyetine katmak daha kolay ve daha güzel bronzlaşmana yardımcı olur. Ayrıca, bu lezzetli sebzeyi bol miktarda tüketerek vücuduna lif ve pek çok vitamin alman da cabası.

Bahsi geçmişken, beta karotenin faydasını biraz daha açalım. Beta karoten bronzlaşmaya yardımcı besinler arasında ancak bu besin maddesinin faydaları bunun çok daha ötesinde. Bazı araştırmalar beta karotenin ışığa duyarlılığı olan kişilerde de güneş hassasiyetini azalttığını gösteriyor. Beta karoten aynı zamanda göz sağlığını da destekliyor. Yıllardır bize söyledikleri ‘’gözlerin için havuç yemelisin’’ tavsiyesinin arkasında bilim var!

Bunların dışında, beta keroten için A vitaminin öncüsüdür de diyebiliriz zira beta keroten vücutta A vitaminine dönüşüyor. 

Tatlı patates

Tatlı patates de tıpkı havuç gibi beta karoten zengini sebzeler arasında yer alıyor. Bu sebze ülkemizde pek popüler olmasa da besin içeriğiyle oldukça sağlıklı bir tercih. Hem beta karoten sayesinde bronzlaşmana da yardımcı oluyor.


Kara lahana


Beta karoten içeriğiyle öne çıkan bir diğer besin de kara lahana. Turpgiller familyasından gelen bu sebze, ayrıca C ve K vitaminleri, kalsiyum ve antioksidanlar açısından da son derece zengin. Hem bedenini daha güçlü ve sağlıklı kılacak hem de bronzlaşma hususunda sana yardımcı olacak kara lahanadan bol miktarda tüketebilirsin. Özellikle Karadenizlilerin bayıldığı lahana sarmasıyla lezzetten ödün vermeden sağlıklı bir tercih yapman mümkün. 

Domates

Domates gibi bol miktarda likopen içeren besinler cildini güneşe karşı daha dirençli hale getirir çünkü likopenin antioksidan etkisinden dolayı cildi koruyucu özelliği bulunur. Bu da demektir ki domates tükettikten sonra güneş altında kalarak bronzlaşma düzeyini artırabilirsin. Likopen düzeyi yüksek bir başka besin karpuzdur. Karpuzu günlük diyetine ekleyerek bronzlaşmana destek olabilir aynı zamanda gün içerisindeki sıvı tüketimini de artırabilirsin. 


Tabii ki likopen açısından zengin besinler tüketmek, seni tek başına güneşten korumak için asla yeterli değil. Eğer bronzlaşırken cildinin zarar görmesini istemiyorsan SPF değeri yüksek bir güneş kremi sürmeyi sakın unutma.

Avokado yağı

Avokadonun tekli doymamış yağ asitlerinin, A ve E vitaminleri bakımından son derece zengin olduğunu biliyor muydun? Cilde oldukça iyi bir şekilde nüfus eden bu besleyici yağın yaraların ve güneş yanığının hızlı iyileşmesini destekleyen etkileri mevcut. Avokado yağının güneşe karşı koruyucu özelliği ise 4 ila 10 SPF arasında değişiyor. Bu besleyici yağı güneşe çıkmadan önce sürmeyi düşünüyorsan dahi güneş kremini eksik etmemelisin. 

Ceviz yağı

Bronzlaşmaya yardımcı yağlar arasında başı çeken ceviz yağının içerisinde yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitleri ve antioksidanlar bulunuyor. Bu yağ hem bronzlaşmaya yardımcı oluyor hem de cildi güneşten koruyor. Ancak ceviz yağının da güneşten korunmak için tek başına yeterli olmadığı bilmende fayda var. 

Hindistan cevizi yağı

Bugün, Hindistan cevizi yağı, birçok kozmetik üründe kullanılıyor. Hatta aramızda birçok kişi bu yağı doğrudan cildini veya saçını nemlendirmek için kullanıyor. Hindistan cevizi yağının bu kadar popüler olması, doğal bir yöntem olarak yaraların iyileşmesine ve ciltteki hasarı onarmaya yardımcı olmasıyla ilgili. Her ne kadar Hindistan cevizi yağını daha fazla bronzluk için tercih edebilecek olsan da bu yağın güneşe karşı sadece 8 SPF faktöründe bir koruma sağladığını unutma. 

Zeytinyağı

Sofralarımıza lezzet katan zeytinyağı görüp görebileceğimiz en faydalı yağlardan biri. İçerisinde bol miktarda polifenol bulunması sayesinde iltihapla savaşarak vücut sağlığını destekliyor. Zeytinyağı cildini güneşe karşı 7.5 SPF faktör bir etkiyle koruyabilir. Zeytinyağı sürdükten sonra bronzlaşman kolaylaşabilir fakat cildini UV ışınlarından korumak istiyorsan yüksek faktörlü güneş kremini kullanmayı ihmal etme. 

Bu Yaz Herby Detox Tea Kayısılı ile Harika Geçecek

Sonunda beklediğimiz günler geldi! Tüm yıl sıkı çalıştık ki sıcacık kumsallarda güneşlenirken bronzlaşmanın keyfini çıkarmayı hak edelim! Herby kumsal keyfinde de seni yalnız bırakmadı ve Herby Detox Tea Kayısılı’yı yarattı. İçerisinde  yeşil çay, ısırgan otu, biberiye, rezene, mate, zencefil ve tarçın gibi sağlıklı hissetmeni destekleyen ve antioksidan içeriği açısından zengin bitkileri barındıran bu çayla yazın keyfini doyasıya çıkarabilirsin. 

 

 Kaynakça

1)  http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/thejournalhub/10.15570/archive/acta-apa-08-4/2.pdf

2)  https://www.healthline.com/health/how-to-tan-faster

3)  https://www.medicalnewstoday.com/articles/270435#benefits

4)  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20854436/    

5) https://www.researchgate.net/profile/Prakash-Kendre/publication/280942043_HERBAL_PLANTS_IN_PHOTO_PROTECTION_AND_SUN_SCREENING_ACTION_AN_OVERVIEW/links/5620b15a08aed8dd19405171/HERBAL-PLANTS-IN-PHOTO-PROTECTION-AND-SUN-SCREENING-ACTION-AN-OVERVIEW.pdf

6) https://www.researchgate.net/profile/Prakash-Kendre/publication/280942043_HERBAL_PLANTS_IN_PHOTO_PROTECTION_AND_SUN_SCREENING_ACTION_AN_OVERVIEW/links/5620b15a08aed8dd19405171/HERBAL-PLANTS-IN-PHOTO-PROTECTION-AND-SUN-SCREENING-ACTION-AN-OVERVIEW.pdf

7) https://www.healthline.com/health/skin/coconut-oil-for-tanning#sun-protection-tips

8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3140123/

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.