HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

C Vitamini Hakkında Her Şey

19-08-2021 13:25
C Vitamini Hakkında Her Şey

Sonbahar yaklaşıyor; soğuk algınlığı, grip kapıda. Üstüne üstlük iki yıldır dünya sağlığının gündeminde olan Covid-19 pandemisi bir süre daha bizimle olacağa benziyor. O halde şimdiden önlemimizi alıp bağışıklığımızı güçlü tutmamız gerek! Peki ama nasıl? 

 

Bağışıklığı güçlendirmek için düzenli beslenme ve dengeli bir takviye şart elbette. Ancak hazır turunçgillerin mevsimi de yaklaşırken bugün sana solunum yolu hastalıklarının etkilerini azaltmaya ve vücut direncini artırmaya yardımcı olan C vitamininden bahsetmek istiyoruz. 

 

C vitamini nedir? 

 

C vitamini veya diğer adıyla askorbik asit,  herhangi bir vücut dokusunda depolanamayan ve suda çözünebilen bir vitamin türüdür. İnsanlar çoğu canlının aksine C vitaminini endojen olarak sentezleyemezler; bu nedenle sağlık seviyelerini korunmak için besin ve takviye yoluyla almaları gerekir. (1) Vücudun kan damarları, kıkırdak, kas ve kolajen oluşturmak için ihtiyaç duyduğu temel bir besin olan C vitamini, yaraların daha hızlı iyileşmesinde de önemli bir rol oynar.  C vitamini, turunçgiller de dahil olmak üzere birçok gıdada bulunur.

 

 

C vitamininin faydaları nelerdir? 

 

Vücudun temel dokularını oluşturmada C vitamininin öneminden bahsettik; ancak insan sağlığı için önemi bunlarla sınırlı değil. Güçlü bir antioksidan olan C vitamini hastalıklara karşı korunmada önemli bir yere sahip. Yapılan araştırmalara göre C vitamini, vücudun beyaz kan hücrelerinin üretimine yardım ederek bağışıklığı güçlendirir ve hücrelerin serbest radikallere karşı direncini artırır. (2) 

 

C vitamininin faydaları bunlarla da bitmiyor. İnsan vücudunun demiri emmesine ve depolamasına yardımcı olan C vitaminiyle ilgili yeni gerçekleştirilen bir diğer araştırmada ise, kan basıncını düşürerek tansiyonu dengelemekte yardımcı olabileceği sonucuna ulaşıldı. (3) Ancak bu çalışmaların henüz başlangıç aşamasında olduğunu ve kesin sonuçlara ulaşılmadığını; tansiyon problemi yaşıyorsan C vitamini takviyesi almadan önce mutlaka bir doktora danışman gerektiğini hatırlatalım. 

 

C vitamini, cildin sağlıklı ve genç kalmasına yardımcı olan ve vücutta kendi kendine sentezlenebilen kolajenin üretinimi de destekler. Ayrıca demir emilimine yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir, yiyecekleri enerjiye dönüştürmeye yardım eder ve çok daha fazlasını yapar!

 

C vitamini nelerde var? 

 

Bağışıklık sisteminde kilit öneme sahip olan C vitamini pek çok gıda maddesinde bulunuyor. Portakal, greyfurt, limon, mandalina gibi turunçgiller olmak üzere biber, çilek, frenk üzümü, brokoli, brüksel lahanası ve patates, C vitamini açısından zengin besinler arasında başı çekiyor. (4) 

 

Uzmanlar C vitamini takviyesi için en ideal yolun günlük diyetimize bu vitamin açısından zengin gıdaları eklememiz olduğunu özellikle belirtiyor. Doğal gıdalarla alınan C vitamini yeterli olmadığında C vitamini takviyelerine başvurmak mümkün. Yapılan çalışmalar, insan sağlığı için günlük 500 mg C vitamini almanın yeterli olacağını ortaya koyuyor. (5) 

 

Burada bir ufak hatırlatma daha: C vitamini takviyeleri eczanelerden reçetesiz olarak satın alınabiliyor olsa da başka ilaçlarla etkileşime girerek etkilerini azaltabilir. (6) Ayrıca aşırı kullanıldığında sana yarardan çok zarar verir. Bu nedenle düzenli kullandığın herhangi bir ilaç varsa veya günlük diyetini C vitamini takviyesiyle dengelemek istiyorsan önce mutlaka bir uzmanla görüşmelisin. 

 

C vitamini eksikliği kimlerde görülür? 

 

Çoğu insan sağlıklı bir beslenme düzeniyle C vitaminini yeterli miktarlarda alır. Ancak bazı özel şartlar, vücudun C vitamini almasını engelleyebilir. 

Sigara kullanımı, 

Bazı hastalıklar,

Beslenme düzeninde sebze ve meyvelere yeterli miktarda yer verilmemesi gibi durumlar C vitamini eksikliğine neden olabilir. (7) 

Bu nedenle C vitamini eksikliği hissedildiğinde takviye almaya başlamadan önce mutlaka bir uzman görüşü alınması gerekir. 

 

Herby ile sağlık her zaman seninle!

 

Bağışıklık sistemin için yakın koruma sağlamak ve C vitamininin desteğini kuşanmak istiyorsan, Bodyguard Tea ve Kara Mürverli Destek Çayını denemelisin! Bodyguard Tea'nin bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını destekleyen C vitaminiyle ekinezya, ıhlamur ve zencefil gibi faydalı bitkileri içeren özel içeriği, daha iyi hissetmek için ihtiyacın olan şey. Yine bağışıklığın destekçisi olan eşsiz bitkilerle ve C vitaminiyle fincanına dolmayı bekleyen Kara Mürverli Destek Çayı da daha güçlü, sağlıklı ve iyi hissetmene yardım edecek.

 

 

Kaynaklar:

(1)https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/ 

(2)https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-c/art-20363932 

(3)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3325833/ 

(4)https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-c/ 

(5)https://www.webmd.com/diet/features/the-benefits-of-vitamin-c#1 

(6)https://www.florence.com.tr/ilac-besin-etkilesimi 

(7)https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-c/art-20363932 

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.