HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Çay Saati İçin Hem Lezzetli Hem de Sağlıklı Atıştırmalık Fikirleri

06-07-2021 11:13
Çay Saati İçin Hem Lezzetli Hem de Sağlıklı Atıştırmalık Fikirleri

Çayın yanına yakışan sağlıklı atıştırmalık seçenekleri arıyorsan, hazırlaması oldukça kolay ve bir o kadar da lezzetli tariflerimize göz atmalısın. Kendi ellerinle hazırlayacağın bu özel tariflerle, günün yorgunluğunu attığın ya da sevdiklerinle paylaştığın çay saatlerine tat ve keyif katabilirsin. Üstelik sadece doğal ve sağlıklı malzemelerle hazırlanan bu basit tarifler, abur cuburlardan uzak durmanı sağlayarak da hayat kalitende ve sağlığında da fark yaratacak.

1- Kakaolu chia puding; tatlı krizini atlatmanın en sağlıklı yolu

Chia tohumu sağlıklı beslenme listelerinin en popüler bileşenlerinden biri. Pişirilmeden kullanılabilmesi sebebiyle chia ile hazırlanan tarifler de oldukça pratik bulunuyor. Şimdi senin için çay saatinde iştahını ve tatlı krizini bastıracak hem lezzetli hem sağlıklı hem de birkaç dakikada hazırlayabileceğin güzel bir tarifimiz var. 

İki çorba kaşığı kakaoyu, bir yemek kaşığı bal, bir tatlı kaşığı vanilya özü ve bir su bardağı sütle karıştır. İçine çeyrek su bardağı chia tohumu ekle. Bu arada bal yerine akçaağaç şurubu gibi doğal tatlandırıcılar, süt yerine kaju ve badem sütü gibi bitkisel sütler kullanabilirsin. Chia tohumlarının jelleşmesi için karışımı 15 dakika beklet. Daha sonra buzdolabında 3-4 saat dinlendir. Pudingini sevdiğin meyvelerle ya da çikolata parçalarıyla servis edebilirsin.

 

Chia tohumlarının Maya ve Aztek gibi eski medeniyetlerde kullanıldığını, onlar için temel bir besin kaynağı olduğunu biliyor muydun? Hatta chia ismi, Maya dilinde "güç" anlamına gelmektedir. Çünkü Mayalılar, chia tohumlarının doğa üstü güçler sağladığına inanırlardı.

 

2- Fıstık ezmeli elma dilimleri kulağa nasıl geliyor?

Elma ve fıstık ezmesini daha önce bir arada düşünmüş müydün? Fıstık ezmesi, eğer bir meyveyle tüketilecekse, bu genelde muz olur, değil mi? Oysa elmayla da sonuç harika ve çok daha hafif. Elmanın yüksek lif oranı, içerdiği vitamin ve minerallerle tam bir sağlık deposu olduğunu söylemeye gerek var mı? Aşırıya kaçılmadığı ve içeriğinde şeker ve katkı maddesi bulunmadığı sürece fıstık ezmesi de öyle. Akşam yemeğinden önce, hafif bir atıştırmalık istiyorsan, bu ikiliyi denemelisin.

Tarifimiz oldukça basit; orta boy bir elmayı istersen kabuklarıyla, istersen soyduktan sonra dilimle. Bir yemek kaşığı fıstık ezmesini de üzerlerine sür ya da daha pratik gelecekse, fıstık ezmesini bir kâseye koyarak, sos gibi kullan.

 

Evde kendi fıstık ezmeni yapabilirsin. Kavrulmuş ve kabukları soyulmuş fıstıkları mutfak robotundan geçirmen yeterli. Tatlı ama yine de sağlıklı bir ezme istiyorsan, sofra şekeri yerine damak tadına uygun olarak içine bal ya da pekmez karıştırabilirsin.

 

3- Orta Doğu’dan dünyaya yayılan bir lezzet: Falafel

Haşlanmış ve ezilmiş nohutla, genellikle yağda kızartılarak yapılan bu lezzetli tarifin daha hafif ve sağlıklı olmasını istersen, fırında pişirmeyi deneyebilirsin. İnternette birçok falafel tarifi var, ancak çok azında haşlanmış bezelye de bulunuyor. Bezelye, fırında pişireceğin falafelin hem çok kurumamasını hem de daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Ayrıca sarımsak, kişniş, kimyon ve maydanozun bezelyeyle uyumu da ortaya harika bir lezzet çıkarıyor. Yoğurtlu bir sosla servis edebileceği bu tarifi, çayının yanında iyi giden sağlıklı atıştırmalık alternatiflerine mutlaka ekle.

4- Gravyer peyniri ve cevizin dayanılmaz uyumu

Peynir ve cevizin birbirine çok yakıştığı bir sır değil. Adeta bir lezzet patlaması yaratan bu müthiş ikiliyi makarnadan salatalara, poğaçalardan pizzalara kadar istediğin her yerde kullanabilirsin. Ama tek başlarına da yeterince lezzetliler ve çayın yanına da çok yakışıyorlar. Özellikle tercihini gravyer gibi sert ve yoğun bir tada sahip peynirlerden yana kullanırsan, sonuca bayılacağına eminiz. 

 

Gravyer peynirin anavatanı İsviçre'dir. Kars gravyeri ise İsviçreli peynir üreticisi David Moser’in 1870’li yıllarda şehri ziyarete gelmesi ve burada mandıralar kurmasıyla birlikte üretilmeye başlanmıştır.

 

5- Muzlu, yulaflı ve şekersiz kurabiye

Kurabiye de sağlıklı olur mu hiç, sonuçta hamur işi diyenler için unsuz, şekersiz ve oldukça lezzetli bir kurabiye tarifimiz var. İçine istersen damla çikolata ya da kuru üzüm ekleyebileceğin bu tarifin çay saatine keyif katacağına emin olabilirsin.

Tarifimiz yine oldukça pratik. Olgunlaşmış bir muzu çatalla ez, içine bir yumurta akı ve bir bardak yulaf ezmesi ekleyerek iyice karıştır. Bir yemek kaşığı dövülmüş ceviz ve istediğin kadar kuru üzüm ya da damla çikolata da ekle. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yemek kaşığı yardımıyla bölüştür. Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında, 10-15 dakika pişir. Kurabiyelerin hazır.

 

Atıştırmalıkların tamam; şimdi sırada çayını demlemek var. Herby’nin birbirinden lezzetli fonksiyonel çaylarına bir göz at. Her biri doğanın eşsiz güzellikte, şifa ve iyilikle kuşatılmış bitkilerini fincanına taşıyan bu özel çaylar, her an ve her konuda bedenini ve ruhunu destekleyecek farklı harmanlara sahip. Sana sadece seçmesi ve tadını çıkarması kalıyor.

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.