HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Cilde İyi Gelen Besinler

10-08-2022 13:25
Cilde İyi Gelen Besinler

Kişi yaş aldıkça cildinde kaçınılmaz olarak birtakım değişiklikler gerçekleşir. Zamanın bedeninin üzerindeki hükmünü geçersiz kılamazsın belki ama doğru beslenerek yaşlanmanın etkilerini önemli düzeyde azaltabilirsin. Unutma ki gıdalar; cilt, vücut formu ve yaşam kalitesini etkileyen en önemli faktörler arasında.

Vücut sağlığını destekleyen besinler, cilt sağlığı üzerinde de etkilere sahip. Bu besinlerden bazıları cildinin daha sağlıklı olmasına, bazıları ise yaşlanmanın görünürlüğünü azaltmaya yardımcı olur.  Meyve ve sebze gibi antioksidan zengini gıdalar bunların başında gelir. Şimdi gel, cilde iyi gelen besinler neler ve nasıl işe yarıyorlar daha yakından bakalım.

Yağlı balıklar

Levrek, çipura, ton balığı, kefal, istavrit, sardalya, palamut, somon, hamsi ve uskumru gibi balıklar omega 3 çoklu doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengin. Bu yağ asitleri ise cilt sağlığı üzerinde pek çok olumlu etkiye sahip. 

Omega 3 yağ asitleri cildin nemli ve esnek bir yapıda kalmasına yardımcı olur. Hatta omega 3 yağ asitlerinden fakir bir diyet, cilt kuruluğuna dahi neden olabilir. Cildinin daha sağlıklı ve canlı durmasını istiyorsan diyetindeki yağlı balık miktarını artırabilirsin.

Domates

Halk arasında her ne kadar sebze olarak bilinse de biyolojik açıdan meyve sınıfına giren domates; folat, C vitamini ve potasyum bakımından son derece zengin. Ayrıca bu meyvenin içerisinde bilhassa likopen olmak üzere pek çok karotenoid bulunur. 

Vücudumuza girdiklerinde antioksidan etki gösteren bu karotenoidler, cildi güneş ışınlarına karşı korumaya yardımcı olur. Böylece cildinin çabuk kırışmasını da önleyebilir. Tabii domates gibi karotenoid besinlerin güneş koruyucu kremlerin yerine geçmeyeceğini belirtelim.

Avokado

Anavatanı Orta Meksika’dan dünyanın büyük bir kısmına yayılan avokado ülkemizde de yetişen besin deposu bir meyve. Faydalı yağların yanı sıra A, C, E vitaminlerinden zengin olan avokado, güçlü antioksidan etkilere sahip. Bu meyvenin cildini güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyabileceğini gösteren bazı araştırmalar mevcut. Böylece güneş ışınlarının yaşlandırıcı etkilerini bir nebze de olsa azaltabilirsin.

Brokoli

Vitamin, mineral ve antioksidan zengini brokoli tam bir süper besin. Harika bir C vitamini kaynağı olmasının yanı sıra beta karoten, lutein ve sülforafan içeriği de oldukça yüksek olan bu sebze insan vücudu için tam bir koruyucu kalkan. 

Tüm bu besin içeriğiyle brokolinin cilt sağlığını desteklememesi beklenemezdi. Brokolinin içerisindeki lutein de sülforafan da cildi oksidatif stresin zararına karşı korur. Ayrıca sülforafanın güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyucu etkisi de bulunur.

Soya

Soya; omega-3 yağ asitleri, B vitaminleri, demir ve çinko başta olmak üzere pek çok mikro besin maddesi içerir. Aynı zamanda izoflavonlar olarak adlandırılan fitokimyasallardan da oldukça zengin olan soya, insan sağlığı için pek çok yarar sunar. 

Kalp sağlığından kilo kontrolüne kadar pek çok faydası bulunan soyanın cilt üzerinde de olumlu etkileri var. Orta yaşlı kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada, 8-12 hafta boyunca her gün soya tüketen kadınlarda ince kırışıklıkların azalırken cilt elastikiyetinin arttığı ortaya konmuş. Sen de hem beden sağlığın hem de güzel bir cilt için soya tüketimini artırabilirsin.

Bitter çikolata

Çikolata yemeyi seviyorsan bu habere sevineceksin. Kakao, antioksidanlar bakımından oldukça zengin. Her ne kadar çikolata şekerli ve zararlı yiyecekler listesinde bulunsa da aynısını bitter çikolata için söylemek mümkün değil. Bitter, çikolatanın kakao içeriği en yüksek, şeker içeriği en düşük hali.

Kakaonun içerisinde bulunan antioksidanların cilde olan faydasını destekleyen araştırmaların biri oldukça umut verici. Bu araştırmada 6-12 hafta boyunca her gün kakao tozu tüketen kadınların daha kalın ve nemli bir cilde sahip oldukları görülmüş. Üstelik ciltlerinin güneş hassasiyeti de azalmış. 

C vitamininden zengin gıdalar

Bazı meyve ve sebzeler, hem antioksidan hem de C vitamini bakımından oldukça zengin. Bu gıdalar, yeterli miktarda C vitamini içerikleri sayesinde cilt üzerinde de faydalı etkiler gösterir. C vitamini sağlıklı bir cilt için gerekli olduğundan kırışıklıklarla savaşmana yardımcı olabilir.

Portakal, limon greyfurt gibi narenciyeler, yeşil, sarı ve kırmızı biberler, çilek, kivi ve yukarıda da saydığımız brokoli, domates ve avokado C vitamini deposu gıdalar arasında. Her gün bu meyve ve sebzelerin birinden dahi tüketmek C vitamini alımını artırmak için yeterli olabilir.

Yeşil çay

Çayın en sağlıklı hallerinden biri olan yeşil çay, son zamanların sağlık reçetelerinde sıklıkla yer alıyor. Yeşil çayın faydalarından yararlanmak için onu çay olarak demleyebilir veya cildine sürebilirsin. Yeşil çay ve yeşil çay özü sivilcelerin azalmasına yardımcı olurken cildinin daha genç görünmesini sağlayabilir. Ayrıca bazı araştırmalar yeşil çayın cilt hastalıklarını önlemeye yardımcı olduğunu da gösteriyor. 

 E vitamininden zengin gıdalar

Yağda çözünen vitaminlerden biri olan E vitamini, bağışıklık sistemini desteklemekten cilt sağlığını korumaya kadar pek çok etkiye sahip. UV ışınların cilde verdiği zararı azaltan ve ciltteki alerjik reaksiyonlara iyi gelen bu vitamin pek çok gıdada doğal olarak bulunur.

E vitamininden zengin bir diyetle beslenmeyi ihmal etmediğin takdirde cilt sağlığını destekleyebilirsin. Tahıllar, somon, brokoli, ıspanak, ayçiçeği, fındık ve aspir yağı gibi çeşitli gıdalar içerisinde E vitamini mevcut. 

Herby Detox Tea

Sağlıklı bir cilt için önce bedenini arındırman şart. Bu konuda sana yardımcı olucak harika bir çay hazırladık. İçerisinde kiraz sapından yeşil çaya kadar pek çok bitkiyi barındıran Herby Detox Tea ile ödem atarken yenilendiğini hissedeceksin. Antioksidan zengini bitkilerin sinerjistik etkisini her yudumda hissedeceğin Herby Detox Tea ile tanışmanın şimdi tam vakti!

Kaynakça

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-642-12264-4_9?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&CJEVENT=87031a55042a11ed828076310a180512&utm_campaign=CONR_BOOKS_ECOM_GL_PHSS_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100090071&?utm_medium=affiliate

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25195602/

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.3181/00379727-218-44282a

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16465309/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23638933/

https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/jf60111a013

https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/jf60111a013

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/17491-soy-foods#:~:text=Soy%20foods%20contain%20omega%2D3,the%20nutritional%20qualities%20of%20soy

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17484381/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16702322/

https://health.clevelandclinic.org/23-foods-good-skin/

https://www.healthline.com/health/benefits-of-green-tea-for-skin#takeaway

https://www.healthline.com/health/vitamin-e-for-skin#nutrition

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.