HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Ekinezya Bitkisinin Bilim Tarafından Desteklenen 5 Faydası

12-08-2021 10:01
Ekinezya Bitkisinin Bilim Tarafından Desteklenen 5 Faydası

Dünyanın farklı yerlerinde kirpi otu ve mor koni çiçeği gibi birçok farklı isimle tanınan ekinezya hakkında bilinmeye değer pek çok şey var. Papatyagiller familyasına ait olan bu güzel bitki günümüzde sahip oldu ünün ötesine uzanan çok köklü bir geçmişe de sahip. Tarihin eski çağlarından beri şifalı özelliklerine inanılan ekinezya bitkisi, geleneksel tedavi yöntemlerinin ayrılmaz bir parçası. 

Vücuda direnç kazandırmak, ağrıları engellemek, enfeksiyonlardan kurtulmak, bulaşıcı hastalıkların semptomlarını hafifletmek, mide rahatsızlıklarını yatıştırmak, bakteri ve mantar kaynaklı sorunlarla başa çıkmak ve yara, egzama, sivilce gibi cilt sorunlarını hafifletmek gibi sorunlarda ekinezya bitkisinden yüzyıllardır faydalanılıyor; üstelik çok farklı şekillerde. Ekinezya çay, merhem, uçucu yağ ve ekstrakt gibi birçok farklı formlarda kullanılabiliyor.

 

Ekinezyanın 1800'lü yıllarda, Great Plains Kızılderililerini oluşturan kabileler tarafından yaygın olarak kullanıldığı biliniyor. Özellikle diş ağrısı, öksürük, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, yılan ısırığı ve ağrı kesici gibi çeşitli rahatsızlıklar için bu bitkiye sıkça başvurulmuş. (7)

 

Soğuk algınlığı denilince akla gelen ve kış çaylarına eklenen ilk bitkilerden biri olan ekinezyanın bağışıklık üzerinde de olumlu etkileri var. Yani aslında bu özelliği onu sadece kışa özel değil, dört mevsim faydalanabileceğin bitkiler arasına koyuyor. Yine de ekinezya kullanmaya başlamadan önce bu faydalı bitki hakkında daha çok şey öğrenmen ve bilimin sesine kulak vermen en doğrusu. Birkaç araştırmaya göz attığımız yazımızın bu konuda sana yardımcı olacağına eminiz.

Bilimsel araştırmalar ekinezya için ne diyor?

Dikenli ve kubbemsi bir çiçek tablasına sahip olan ekinezya, üst solunum yolları hastalıklarında ve bazı iltihabi durumlarda yüzyıllardır kullanılıyor. Ancak uzmanlar ekinezyanın etkinliği konusunda kesin bir yargıya varmadan önce daha fazla sonuca ulaşmak gerektiğini söylüyor. Ekinezyanın sahip olduğu aktif bileşenler biliniyor olsa da hangi özellikleriyle etki ettiği henüz netleşmiş değil. Tüm bunlara rağmen araştırmacıların çoğu şu konuda hemfikir; ekinezya özellikle üst solunum yolları ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların semptomlarını hafifletmede yardımcı oluyor. Ayrıca yine ekinezyanın vücudu tüm zararlı patojenlere karşı koruyan fagositlerin etkisini artırdığı, yani diğer bir ifadeyle fagositik bağışıklık sistemini etkilediği de gözlemlenenler arasında. (1)

Ekinezya bitkisinin dokuz çeşidi olduğu ve sadece üçünün bitkisel tedavilerde kullanıldığı da önemli bir ayrıntı. Kullanılan bu üç ekinezya türünü echinacea pallida, echinacea angustifolia, echinacea purpurea şeklinde sayabiliriz. Bu türler arasında en yaygın olarak kullanılan ve mor rengiyle bildiğimiz ekinezya türü ise echinacea purpurea.

Ekinezya hakkında yapılan birçok araştırma söz konusu. Elde edilen bulgular sonucunda ekinezya için diyebiliriz ki;

 

Güçlü bir antioksidandır: Ekinezyanın flavonoidler ve polifenoller gibi antioksidan özellik gösteren bileşikler açısından oldukça zengin olması, onun şifalı bitkiler arasında önemli bir konuma sahip olmasının başlıca nedenlerinden biri. (2)

Mikrop öldürücü özellik gösterir: Araştırma sonuçları ekinezyanın antibakteriyel ve antiviral özelliğe sahip olduğunu söylüyor. Bu özelliğiyle bakteri, küf, mantar ve virüs gibi mikroorganizmalara karşı bedenini destekleyebilir. (2)

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım eder: Ekinezyanın kış çaylarının vazgeçilmez bir parçası olmasının güçlü bir sebebi var. Yüksek bir antioksidan ve C vitamini kaynağı olan ekinezyanın içerdiği bileşiklerle bağışıklık sistemini destekleyerek soğuk algınlığına karşı bedenini güçlendirmeye yardım edebileceğini gösteriyor. Ayrıca Alman bilim insanları tarafından yapılan bazı araştırmalar, ekinezyanın beyaz kan hücrelerinin sayısını artırarak vücudun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini artırdığı yönünde sonuç vermiş. (3)(6)(7)

Cilt sorunlarını yatıştırabilir: Ekinezyanın antibakteriyel özelliğinden bahsetmiştik. Bu özelliği sebebiyle geleneksel tedavi yöntemlerinde iltihabi sorunlar için bin yıllardır kullanılıyor. Araştırmalar da bu kullanımı destekler nitelikte. Bulgular, ekinezyadan elde edilen bitkisel ekstraktların akne oluşumuna yol açan bakterileri yok etmede oldukça etkili olduğunu söylüyor. (4)

✿  Antienflamatuvar özelliğe sahiptir:Antienflamatuvar da nedir” mi diyorsun? Kulağa oldukça karmaşık bir terimmiş gibi gelebilir ancak açıklaması oldukça basit. Antienflamatuvar vücutta meydana gelen iltihabi reaksiyonları önlemeye yardım eden maddelerdir. Ekinezya ekstraktlarının aşırı iltihabı azaltmaya yardımcı olduğu yönünde birkaç araştırma mevcut. (5) Elbette bunların hiçbiri ekinezyanın tıbbi tedavi yerine konabileceği anlamına gelmez ama bitkilerin gücüyle bedenini desteklemek istediğinde ekinezya kesinlikle iyi bir seçenek.

Tüm bu güzel özelliklerin yanı sıra eğer alerjik bir bünyeye sahipsen, ilaç kullanmanı gerektiren kronik bir sağlık sorunun varsa ya da hamileysen, ekinezya kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışman gerektiğini de bilmelisin. Zira doğanın şifalı bitkileri ancak bilinçli kullanıldığında ve kullanımda aşırıya kaçılmadığında senin için faydalı olabilir.

Ekinezyanın gücüyle taçlanan bir fincan çay için Herby!

Şimdi seni ekinezyanın gücünü harmanına katmış muhteşem bir çayla tanıştırmak istiyoruz: Herby Bodyguard Tea. C vitaminiyle zenginleştirilmiş bitkilerin gücünü fincanına taşıyan bu özel çay, yılın dört mevsimi güçlü bir bağışıklık için yardım etmeye hazır. Lezzetiyle ruhuna, içeriğiyle bedenine iyi gelecek Bodyguard Tea ve Herby çaylarını henüz denemediysen hemen tıkla!

 

Kaynaklar:

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10825459/

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26009695/

(3) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/echinacea/faq-20058218

(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20830697/

(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28003341/

(6) http://news.uconn.edu/2007/June/rel07056.html

(7) https://sites.pitt.edu/~cjm6/w98echin.html

https://www.nccih.nih.gov/health/echinacea

https://draxe.com/nutrition/echinacea-benefits/

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

 

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.