HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Elma Sirkesi Hakkındaki İddialar Ne Kadar Gerçek?

02-08-2021 15:12
Elma Sirkesi Hakkındaki İddialar Ne Kadar Gerçek?

Elma sirkesi antik çağlardan beri mutfaklarımızda ve geleneksel tıpta kullanılıyor. Kimi zaman salatalara tat kattı, kimi zaman öksürük yatıştırmaya yardım etti, kimi zaman cilt bakım rutinlerine eklendi ve kimi zaman da diyet listelerine. Hatta filmlerin en meşhur repliklerine bile konu oldu; usta oyuncular Adile Naşit ve Münir Özkul'un başrollerini paylaştığı Neşeli Günler filmindeki turşunun limon suyuyla mı yoksa sirkeylemi yapılacağına dair tartışmayı unutmak imkansız. :)

Şüphesiz sirkenin çok zengin bir tarihi, sayısız faydası ve birçok da çeşidi var. Ancak elma sirkesi gerek hammaddesinin üretiminin bol olması gerekse daha genel bir damak zevkine hitap etmesi sebebiyle dünyada yaygın olarak kullanılan sirkelerden biri.

 

Dünyada onlarca sirke çeşidi var. Örneğin, Tayvan'da pirinç sirkesi, Japonya'da patates ve kombu çayı sirkesi, Amerika’da tarhun sirkesi, Güneydoğu Asya'da hindistancevizli sirke, Almanya'da bira sirkesi ve İngiltere'de malt sirkesi yaygın bir üretime ve kullanıma sahip. (*)

 

Elma sirkesi nedir ve hangi bileşenleri içerir?

Elma sirkesi aslında fermente edilmiş elma suyudur. Elma suyuna eklenen maya, meyve suyundaki şekeri alkole dönüştürür ve ardından bakteriler bu alkolü asetik aside çevirir; işte sirkelerin o meşhur ekşi tatlarını ve keskin kokularını borçlu olduğumuz bileşik. İlginç noktalardan bir tanesi sirkenin o bildiğimiz berrak görüntüsünü, filtreleme ve pastörizasyon işlemlerine borçlu olmamız. Çünkü sirke en doğal haliyle bulanık ve tortulu bir sıvıdır. 

Elma sirkesi aynı zamanda bir meyve asidi olan malik asit içerir. Malik asit sağlık için faydalı bileşiklerden biridir. Bu faydalara kısaca şöyle değinebiliriz: (7)

  • Cilt sağlığını destekler ve yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.
  • Kas yorgunluğu ve bundan dolayı oluşabilecek ağrılarla mücadele etmeyi destekler.
  • Böbrek sağlığını destekler.
  • Vücutta hassasiyet kaynaklı oluşan yorgunluk, kas ve kemik ağrısı gibi sorunları hafifletmeye yardımcı olur.
  • Ağız kuruluğunu tükürük artışı sağlayarak azaltmaya yardımcı olur.

 

Sirke üretimi düşük kalitedeki meyveleri değerlendirmek için ekonomik bir ürün yaratmak amacıyla ortaya çıktı. Ancak zamanla sağlık üzerindeki olumlu etkileri bilimsel olarak kanıtlandı ve bu sirkeyi daha değerli bir ürün haline getirdi. (**)

 

Elma sirkesi eser miktarda potasyum, demir ve magnezyum içerir. Uzmanlar sirkenin sağlık için birçok faydası olmasının  %5 asidik yapısından kaynaklandığını öne sürmektedir. (1) Ayrıca elma sirkesi probiyotikler, amino asitler ve antioksidanlar açısından da zengindir.

 

Elma sirkesinin faydaları nelerdir?

Elma sirkesinin bilimsel araştırmalar ile desteklenen birçok faydası var. Bu faydaları değerlendirirken elma sirkesinin yalnız başına mucizeler yaratacağını düşünmek doğru olmaz. Ancak sağlıklı hayat tarzı değişikliklerine elma sirkesi eklemek, istenen sonuçları en iyi şekilde almayı destekleyici olacaktır.

Şimdi gel, elma sirkesi hangi konularda işe yarıyor, insanlar geçmişten günümüze sirkenin hangi şifa verici özelliklerinden faydalanıyor bir bakalım.

  • Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur: Yapılan bazı araştırmalar yemeklerden sonra elma sirkesi içmenin kan şekerini düzenlemeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Kan şekerindeki ani yükseliş ve düşüşleri dengelemeye yardımcı olması, tokluk hissinin de daha uzun sürmesini sağlar. (2)(3)
  • Kilo vermeyi destekler: Elma sirkesi tokluk hissi verir. Bu özelliğiyle kilonu kontrolünü sağlamada ve kilo vermede sana yardımcı olabilir. (4) Ayrıca yapılan bir araştırma insülin seviyelerini dengelemeye yardımcı olduğunu gösterdiğinden, özellikle karın bölgesinden yağ yakmaya çalışıyorsan aradığın destek elma sirkesi olabilir.
  • Boğaz ağrılarını yatıştırabilir: Sirkenin geçmişten günümüze yaygın olarak kullanıldığı sorunlardan biri de boğaz ağrıları. Sirkenin antiseptik özelliğinin boğaz ağrısına sebep olan bakterileri yok ettiği ve böylece ağrıları hafiflettiği düşünülüyor. Ancak unutulmaması gereken çok önemli bir nokta var: Sirke asitli bir yapıya sahip olduğu için sulandırmadan kullanmak boğazını tahriş edebilir. (5)

 

"MÖ 400 yılı civarında antik Yunanistan'da, modern tıbbın babası Hipokrat, bal ile karıştırılmış elma sirkesini öksürük ve soğuk algınlığı başta olmak üzere çeşitli hastalıklar için reçete etti." (***)

 

  • Kalp dostudur: Sirkenin kolesterolü ve kan basıncını dengelemeye yardımcı olabileceği, bu yolla kalp sağlığını destekleyebileceği düşünülüyor. Sonuçlar hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyacımız olsa da, beslenme programına sirke eklemenin zararsız ve lezzetli bir değişiklik olacağı konusunda herkes hemfikir. (6)
  • Sindirime yardımcı: Elma sirkesi doğal olarak hazımsızlık, şişkinlik ve sindirim problemlerine karşı yardımcı olduğu için geleneksel olarak kullanılıyor. Elbette yine seyreltilmiş olmasına dikkat ederek...
  • Temizleme özelliği: Elma sirkesi ve aslında tüm sirke çeşitleri, güçlü birer antiseptiktirler. Yani mikrop öldürücü olarak kullanılabilirler. Doğaya, canlılara ve bize birçok zararı dokunan kimyasal temizlik ürünleri yerine daha sağlıklı ve zararsız bir alternatif arıyorsan, sirkenin kullanım alanlarına mutlaka göz atmalısın.

 

Sirkenin tarihinin, MÖ 5.000 yıllarında Babillilerin sirke yapmak için hurma ağacının meyvesini kullanmasıyla başladığı düşünülüyor. (***)

 

Elma sirkesi ve ananaslı bir çay deneyimi için Herby Fit Tea!

Elma sirkesinin destekleyici özelliklerini, ananas suyunun müthiş tadı ve kokusunu, birbirinden özel bitkilerin gücüyle harmanlayan Herby Fit Tea ile tanıştın mı? Hedefe özel hazırlanan bu özel karışım yılın dört mevsimi boyunca formda kalman konusunda seni desteklemeye hazır. Üstelik Herby Fit Tea’yi diğer tüm Herby çayları gibi ister buharı tüten sıcacık bir çay olarak, ister buzlu çay olarak hazırlayabilir, hatta sevdiğin bitki ve meyveleri de ekleyerek kendi özel tariflerini yaratabilirsin.

 

Kaynaklar

(*) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.12434

(**) https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/679921

(***) https://extension.wvu.edu/food-health/cooking/apple-cider-vinegar-myths-facts#:~:text=In%20ancient%20Greece%20around%20400,China%20as%20an%20alternative%20medicine.

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27979138/

(2)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26064976/

(3)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20068289/

(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16015276/

(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15983536/

(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2837006/

(7)https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-malic-acid-89478

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.