HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Greyfurtun Faydaları

26-10-2022 16:12
Greyfurtun Faydaları

Subtropikal bir narenciye olan greyfurt, hafif acı ve tatlı karışımı tadıyla en özel meyvelerden biri. Aynı zamanda, kendine has aroması ve sağlığa yönelik faydalarıyla tüm dünyada tanınan bir meyve.  Rengi soluk sarıyla koyu pembe arasında değişen bu meyvenin anavatanı ise Barbados. Greyfurt, her ikisi de 17. yüzyılda Asya'dan gelen tatlı portakal ile pomelonun tesadüfen melezlenmesi ile ortaya çıkıyor.  Amerika’da yaygınlaşmadan önce Batı Hint Adaları’nda evlerde bol bol tüketilen greyfurt, bugün dünyanın birçok yerinde özellikle kahvaltılarda tercih ediliyor. 

Keskin kokusu ve tadıyla öne çıkan greyfurt, en leziz ve sağlıklı meyvelerden biri. İçerisinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunan bu meyvenin sağlık faydaları da saymakla bitmeyecek kadar çok. Greyfurtun vücut sağlığına yönelik olumlu etkileri nelerdir detaylı bakalım. 

Bağışıklık Sistemini Destekler

C vitamininden zengin gıdalarla beslenmenin kış aylarında ve mevsim geçişlerinde bağışıklığı desteklemeye yardımcı olduğunu duymuşsundur. Çocukken hastalandığın zamanlarda mutlaka eline mandalina, portakal tutuşturmuş olmalılar. İşte C vitamini deposu olan greyfurt da bağışıklık sistemini destekleyen meyvelerden bir diğeri. C vitamini; hem antioksidan özelliklere sahip hem de bağışıklık sisteminin doğru çalışması için gerekli olan bir vitamin. Ayrıca araştırmalar, hastalık boyunca C vitamininden zengin beslenmenin soğuk algınlığının daha çabuk atlatılmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. 

Kilo Vermene Destek Olur

Greyfurtun en dikkat çekici etkilerinden biri de diyete destek bir meyve olmasıdır. Özellikle kilo vermek isteyenlerin diyetlerinden eksik etmediği bir meyve olan greyfurt, lif içeriği ve tokluk verici özellikleriyle öne çıkmasının yanı sıra bol miktarda da su içeriyor. Greyfurtun kilo vermeye yönelik olumlu etkilerini destekleyen bilimsel araştırmalar mevcut. Bu araştırmalardan birinde her gün düzenli olarak greyfurt tüketen kişilerin bel bölgesinden kilo kaybettiği görülmüş. 

Kaybettiğin Sıvıyı Geri Kazanmana Yardımcı Olur

Greyfurtun öne çıkan bir diğer faydası da içeriğindeki yoğun su miktarıyla ilgili. Ağırlığının çoğunu suyun oluşturduğu bu meyve, özellikle kaybettiğin suyu geri almana yardımcı olur. Terleyerek kaybettiğin sıvıyı sadece su içerek karşılaman zor olabilir. Ara öğünlerde greyfurt yiyerek bu ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.

Kan Şekeri Dengesine Yardımcıdır

İnsülin direncini ve olası tehlikelerini daha önce duymuş muydun? Düzenli olarak greyfurt yiyerek kan şekerinin dengede kalmasına destek olabilirsin. İnsülin, kan şekerini düşürmeyi sağlayan bir hormon. İnsülin direnci oluştuğunda ise insülin hormonuna cevap verilmediğinden hem insülin seviyeleri yükseliyor hem kan şekeri yüksek seyretmeye başlıyor. Yapılan araştırmalarda greyfurtun insülin seviyeleri ve kan şekerini normal sınırlarda tutulmasına yardımcı olduğu görülmüş. Günde bir defa bu leziz meyveden tüketerek bu etkisinden faydalanman mümkün.

Vitamin Deposudur

Greyfurtun içerisindeki tek faydalı besin maddesi C vitamini değil. Her meyve ve sebze gibi greyfurt da birden fazla mikro besin barındırıyor. Mesela diğer narenciyelerde olduğu gibi greyfurtun da içerisinde yüksek miktarda A vitamini bulunuyor. Ayrıca bir adet greyfurt tüketerek günlük potasyum ihtiyacının yaklaşık olarak %10'unu alabilirsin. Buna ek olarak aynı miktarda greyfurtla günlük tiamin ve folat ihtiyacının %8'ini karşılaman mümkün. Greyfurtun içerisinde bulunan diğer önemli antioksidanlardan biri de likopen. Domates ve karpuzda da bulunan bu bileşik, hücrelerini yıpranmaya karşı koruyor. 

Kalp İçin Faydalıdır

Kalp sağlığı için greyfurt tüketmeyi hiç düşünmemiş olsan da bu meyvenin bir diğer etkisi de kalp ve damar sistemiyle ilgili. Bu konuya odaklanan bilimsel araştırmaların birinde 6 hafta boyunca günde 3 kez greyfurt yiyen kişilerin tansiyon değerlerinin düştüğü görülmüş. Ayrıca aynı çalışmaya katılan kişilerin kötü kolesterol seviyelerinde de düzelme kaydedilmiş. Tansiyon ve kolesterol seviyelerinin kalp sağlığı üzerindeki etkileri göz önünde tutulursa greyfurtun bu faydalarının kalp sağlığının korunması için ne kadar önemli olduğunu görebilirsin. Sen de kalbine iyi bakmak istiyorsan greyfurtu mutfağından eksik etmemelisin.

Cilt Sağlığını Destekler

Taptaze ve parlak gözüken bir cilde sahip olmayı kim istemez ki? Greyfurtun eşsiz faydalarından biri de cilt sağlığına yönelik olumlu etkileri.  Greyfurt bu etkisini gene yoğun miktardaki C vitamini içeriğine borçlu. Çalışmalar gösteriyor ki C vitamini, cildin ana desteği olan kolajen oluşumunda önemli bir yere sahip. 2017 yılında yapılan bilimsel bir araştırmaya göre, güneşin cilt üzerinde yarattığı tahribata ve yaşlanmaya karşı C vitamininin cildi korumaya yardımcı olabileceği görülmüş. Sen de cildin sağlıklı ve pürüzsüz olsun istiyorsan greyfurt tüketerek cildine destek olabilirsin. 

Kış Mevsiminde İhtiyacın Olan C Vitamini Herby Defense Shot ile Seninle

Havaların soğumaya başlamasıyla beraber vücudunu daha güçsüz hissettiğin o günler geliyor. İş veya okul hayatının keşmekeşi içerisinde her gün taze meyve suları sıkmak, bitkilerden karışımlar hazırlamak zor olabilir. Herby ailesi olarak Defense Shot’la doğanın tüm şifalı gücünü evine getiriyoruz. Etkisi kanıtlanmış bitki özlerini özenle seçilen meyve ve sebzelerle bir araya getiren Herby Defense Shot’ın etkileri C vitaminiyle de desteklendi. Üstelik hiçbir katkı maddesi içermeyen Herby Defense Shot, sana sağlıklı cam şişelerin içerisinde sunuluyor. Kış boyunca bitkilerin, meyve ve sebzelerin desteğini yanı başında tutacak Herby Defense Shot’ı hemen dene!


Kaynakça

1)  https://www.britannica.com/plant/grapefruit

2)  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28353648/

3)  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21288350/

4)  https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1905/2

5)  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16579728/

6)https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/grapefruit-benefits#:~:text=%E2%80%9CGrapefruits%2C%20like%20oranges%20and%20other,bacteria%20that%20can%20cause%20disease.%E2%80%9D

7)  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22304836/

8)  https://www.medicalnewstoday.com/articles/280882#benefits

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.


 



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.