HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Hatha Yoga Nedir? Faydaları Nelerdir?

09-12-2022 19:10
Hatha Yoga Nedir? Faydaları Nelerdir?

Hatha yoga, bugün dünyada en çok bilinen ve uygulanan yoga türlerinden biri. Vücut esnekliğini arttırırken zihinsel rahatlama da sağlayan hatha yoga, kontrollü nefeslere ve duruşlara odaklanıyor. Farklı pozlarla bütünsel bir etki sağlamanın amaçlandığı hatha yoganın etkileri ile ilgili bilimsel araştırmalar da epey fazla. Bu yazımızda, hatha yoganın tanımına, tarihçesine ve faydalarına yönelik bilgileri derledik.

Hatha Yoga Nedir?

Hatha yoga, yaşamsal enerjiyi kanalize etmek için uygun nefesleri ve duruşları vurgulayan bir teknik. Hatha, güç anlamına gelen Sanskritçe bir kelime. Bu yoga pratiğinin, bir seansı tipik olarak 45 ila 90 dakika sürüyor. Her bir seansta, nefes egzersizleri, yoga duruşları ve meditasyon yapılıyor. Hatha yoganın en temel amacı; nefes tekniklerinin yoluyla bedensel ve zihinsel bir bütünlük oluşturmak. 

Hatha yoganın tarihçesi ise bir hayli ilginç. Yoga duruşları veya asanaların ilk örnekleri, oldukça eskiye dayansa da bu tekniklerin bir bütün oluşturarak hatha yoga ismini alması için 1000 yıl kadar bir süre geçmesi gerekmiş. Hatha yoga ismine ilk olarak birinci yüzyılda Budist ve Hindu kutsal metinlerinde rastlanıyor.

Hatha yoganın popülerleşmesi ise bu pratiğin 1893 yılında Swami Vivekananda tarafından Amerika’da tanıtılmasıyla başlıyor. 1920'lerde yogiler, daha ziyade fiziksel etkileri ön planda olan bir yoga anlayışına odaklanırken, bugün geldiği halinde hatha yoga, hem zihin hem de beden sağlığı için faydalı bir pratik olarak biliniyor ve dünyanın neredeyse her yerinde uygulanıyor.

Hatha Yoganın Faydaları

Doğu toplumlarında binlerce yıldır kullanılmakta olan yoganın hem bedene hem de ruha iyi gelen etkileri bilimsel araştırmaların dahi konusu olacak kadar merak uyandırıcı. Günümüzde gerek bilim insanlarının gerekse bu konuya merak duyanların ilgisini çeken hatha yoganın bilimsel kanıtlara dayalı pek çok etkisi bulunuyor. Bu etkileri şu şekilde sıralamak mümkün:



  • Denge: Hatha yoganın en önemli etkilerinden biri, vücudun denge mekanizmalarını güçlendirmeye olan katkısı. Düzenli olarak hatha yoga yaptığında vücudun denge kazanıp güçlenirken aynı zamanda esnekliğin de artıyor. Araştırmalar, hatha yoga sayesinde genel olarak kondisyonunun gelişebileceğini dair bulguları destekliyor. 

  • Sırt ağrısı: Özellikle oturarak çalışan insanların yaşadığı bu sorunla mücadelede hatha yoganın etkisi bir hayli güçlü. American College of Physicians, tarafından yapılan çalışmalar, hatha yoganın bu tip sırt ağrılarının giderilmesinde hayli etkili olduğunu gösteriyor. Hatta bazı araştırmalar bu yoga türünün bel işlevini de desteklediğine ve ağrıların giderilmesine katkı sağladığına işaret ediyor. 

  • Stres: Günlük hayatta yaşadıkların, stres seviyenin atmasına yol açabilir. Aslında vücudunun rahatsız edici durumlara karşı verdiği bir tepki olan stresin, kendini baskı altında hissetmekten bir ayrılık yaşamaya kadar pek çok sebebi olabilir. Journal of Nursing Research'te 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, hatha yoga stresle baş etmek için önerilen yöntemlerden biri. Araştırmanın bulguları, 90 dakikalık tek bir Hatha yoga seansına katılmanın dahi stresi azaltmaya katkı sağladığını gösteriyor. Çalışmaya göre, hatha yogayı alışkanlık haline getirdiğinde  ise stres seviyelerinde kayda değer bir azalma meydana gelebiliyor. Sen de stresle baş etmekte zorlananlardan ve rahatlatıcı bir aktiviteye ihtiyaç duyanlardansan hatha yogaya bir şans verebilirsin. 

  • Depresyon ve kaygı: Tıpkı stres gibi depresyon ve kaygı da modern hayatın kaçınılmaz sonuçları arasında. Bu sorunların çözümünde çoğu zaman medikal yöntemlere başvurulsa da uzmanlar, ek olarak rahatlatıcı eylemlerin de depresyon ve kaygının azalmasında etkili olduğunu vurguluyor. Strese yönelik olumlu etkileri olan hatha yoganın depresyon ile mücadelede de benzer bir etki gösterdiğini söylemek mümkün. Bilimsel araştırmalar düzenli hatha yoga yapanların depresyon ve kaygı belirtilerinde azalma olduğunu gösteriyor. 

  • Uyku kalitesi: Hatha yoganın öne çıkan etkilerinden bir tanesi de uyku kalitesini düzeltmeye katkı sunması. Stres, depresyon ve kaygı kuşkusuz ki uykuya geçişi ve uyku kalitesini de etkiliyor. Bu anlamda, hatha yoganın dolaylı olarak uyku kalitesine de iyi gelmesi şaşırtıcı değil. Bilimsel araştırmalar, yoganın uyku kalitesi ve süresi üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalara katılan kişiler arasında yaşlı yetişkinler, artrit rahatsızlığı olanlar, hamile kadınlar ve menopoz sürecinde olan kişiler de bulunuyor. 

  • Farkındalık: Hatha yoganın en önemli faydalarından biri de kendi bedenine ve çevreye karşı farkındalık kazanmaya yardımcı olması. Bilimsel araştırmalar, düzenli olarak hatha yoga yapan kişilerin farkındalık düzeylerinin ve hayata dair motivasyonlarının arttığını gösteriyor. Araştırmaya katılımcılarının, hatha yoga alışkanlığı kazandıktan sonra fiziksel aktivite ve diyet bakımından daha sağlıklı seçimler yapmaya başladıkları görülmüş. 

Herby No Stress Tea ile Dinginliği Yakala

Modern hayatın hızı neredeyse hepimizin stresli zamanlar yaşamasına neden olabiliyor. Stresle baş etmekte zorluk yaşadığın bu anlarda yardımına koşacak katkısız ve doğal bir çay var: Herby No Stress Tea. Papatya, sarı kantaron ve lavantanın rahatlatıcı etkilerini vanilya ve elmanın enfes kokusuyla buluşturan No Stress Tea, böyle dönemlerde en yakın destekçilerinden biri olmaya aday.

 

Kaynakça

1.     https://www.nccih.nih.gov/health/yoga-what-you-need-to-know#hed11

2.     https://journals.lww.com/acsm-healthfitness/fulltext/2010/09000/hatha_yoga__benefits_and_principles_for_a_more.8.aspx#:~:text=The%20regular%20practice%20of%20Hatha,to%2C%20a%20Hatha%20Yoga%20practice.

3.     https://www.verywellfit.com/what-is-hatha-yoga-3566884

4.     https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23407338/

5.     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5843960/

6.     https://www.verywellfit.com/what-is-hatha-yoga-3566884

7.     https://ijbnpa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12966-018-0674-4

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz. Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir. 



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.