HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Kekik Çayı Hakkında 10 Faydalı Bilgi

17-05-2021 14:14
Kekik Çayı Hakkında 10 Faydalı Bilgi

Hemen hemen herkesin mutfağında bulunan bir baharattır kekik. Aslında bir baharattan çok daha fazlasıdır. Bazen yemeklerimizi lezzetlendirir, bazen de iyi hissetmediğimiz, hasta olduğumuz o can sıkan zamanlarda iyileştirici etkisiyle kekik çayı oluverir. Bu mucize bitkinin herkesçe bilinen faydaları var. Peki acaba bütün yararları biliniyor mu? Hadi gel, doğanın şifa dolu bitkilerinden biri olan kekiğe daha yakından bakalım.

"Kekik hakkında 2 ilginç bilgi: Romalı askerler cesur olmak için kekikli suyla yıkanırlardı. Ayrıca Antik Mısır'da mumyalama işlemlerinde de kekik kullanıldığı biliniyor."(*)

1. Kan dolaşımını düzenler

Kekik içerdiği demir sayesinde kırmızı kan hücrelerinin üretimini arttırır ve kan dolaşımını pozitif yönde destekler. Kekiğin bu özelliğinden en etkin şekilde faydalanmak için her gün hafif egzersizler yapmayı da ihmal etme. Şöyle güzel bir yürüyüşün ardından içeceğin bir bardak kekik çayı hem keyfine hem kan dolaşımına iyi gelecek.

2. Hazımsızlığa iyi gelir

Kekiğin yaygın olarak bilinen en faydalı işlevlerinden biri sindirime yardımcı olmasıdır. İçerdiği fenollerle bağırsak spazmlarını sakinleştiren kekik, hazımsızlığa, şişkinliğe, gaz sancılarına da iyi gelir. Güzel bir yemeğin ardından keyfini kaçırabilecek bu tip sorunlar için kekik çayıyla ilgili bu bilgiyi aklında mutlaka bulundur.

3. Mide bulantısını yatıştırır

Mide bulantısı çok genel bir semptom; sebebi pek çok şey olabilir. Eğer soğuk algınlığı ya da mide üşütmesi kaynaklı bulantın varsa, iyi demlenmiş bir kekik çayı mideni yatıştırıp, bulantına iyi gelebilir. Tadını acı buluyorsan, ılınmış çayını şekerle değil, bir kaşık balla tatlandırabilirsin.

4. Adet sancılarını hafifletir

Kekik spazm önleyici özelliğiyle kadınlar için gerçekten can sıkıcı hale gelebilen adet dönemi ağrılarını ve rahatsızlık hissini hafifletmede yardımcı olur. Eğer sen de bu dertten mustaripsen, kekik çayı deneyebilir, bu dönemi daha konforlu geçirebilirsin.

5. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Önemli bir antioksidan olan C vitamini kekikte bol miktarda bulunur. Bu özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve kronik ve akut hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır. C vitaminine özellikle ihtiyaç duyulan kış günlerinde, kekik çayını sofrandan eksik etme.

6. Yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürür

Araştırmalar gösteriyor ki; kekik alımı yüksek tansiyonun düşürülmesi konusunda vücudu destekliyor. Ayrıca kolesterol seviyelerini düşürüp, dengeleme konusunda da etkili.

7. Vitaminler ve mineraller açısından zengindir

Kalsiyum ve potasyum deposu olarak bilinen kekik, yüksek miktarda magnezyum, demir, fosfor, ayrıca C, K, A ve E vitaminleri, beta-karoten, folik asit, Omega 3 yağ asitleri de içeriyor. Şu ana kadar gözüne sıradan bir baharat gibi görünüyordu ise bile, bundan sonra kekiğe daha farklı bir gözle bakacağına eminiz. :)

8. Öksürüğe ve bronşit semptomlarına iyi gelir

Üst solunum yolu enfeksiyonu denilince akla kekik çayı gelmesinin haklı bir sebebi var. Çünkü kekik içerdiği bileşenler sayesinde boğaz ağrılarına, kuru öksürüğe iyi gelir. Balgam ve iltihap söktürücü etkisi vardır, bronşit semptomlarını hafifletir, bronşları rahatlatır. 

9. Ağız kokusunu geçirir

Ağız kokusu, mide sorunları, ağız için hijyeni, diş çürükleri ya da solunum yolu hastalıkları gibi çok farklı sebeplere bağlı olabilse de hayatının bir döneminde herkesin başına gelebilecek bir sorun. Bu gibi durumlarda ağız kokusundan kurtulmak için kekik çayı içmek ya da kekik suyuyla gargara yapmak oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak bunun geçici bir çözüm olduğunu unutmayıp, altta yatan asıl sebep için doktora gitmende fayda var.

10. Strese karşı etkilidir, sinir sistemini yatıştırır

Kekik, içerdiği karvakrol sayesinde strese karşı vücudu destekleyen güçlü bir silahtır. Taze kekik dallarıyla demleyeceğin lezzetli bir kekik çayı, seni rahatlatırken, bu şifalı bitkiden maksimum faydayı almanı sağlar. Ancak taze kekiğin bulunmadığı durumlarda kuru kekikle demleyeceğim çay da sana iyi gelecek.

Gördüğün gibi kekik doğanın mucizevi bitkilerinden biri. Ancak herhangi kronik bir hastalığın varsa, ilaç kullanıyorsan kekik tüketimin için doktoruna mutlaka danışmalısın. Kekiğin kan sulandırıcı özelliği olduğunu da unutma.

 

Kaynaklar:

(*) https://journals.lww.com/nutritiontodayonline/Fulltext/2016/01000/Thyme__History,_Applications,_and_Overview_of.10.aspx

https://jabonline.in/admin/php/uploads/188_pdf.pdf

https://www.healthline.com/health/health-benefits-of-thyme

https://www.wellandgood.com/thyme-tea-benefits/

https://tailormadehealth.com/thyme-plant-benefits/

https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/thyme-tea.html 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/266016

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.