HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Kronikleşen Uyku Sorunlarına İyi Gelen 7 Uyku Çayı

30-05-2021 13:40
Kronikleşen Uyku Sorunlarına İyi Gelen 7 Uyku Çayı

Günün koşturmacasının ardından rahatlamak, kendini uykuya hazırlamak için bir uyku çayı tarifin var mı? Başını yastığa koyar koymaz uykuya dalan biriysen, buna ihtiyacın olmadığını düşünebilirsin. Oysa bitki çayları seni tek bir yönüyle değil, sahip oldukları sayısız özellikle birçok açıdan destekler. Örneğin; büyük bir kısmı güçlü birer antioksidan kaynağıdır, vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir, mide, bağırsak ve kalp sağlığı için iyidir. Güzel uyuduğunu düşünen biri için bile bir fincan uyku çayı pek çok faydalı şey yapabilir.

Senin için doğanın şifalı gücünü kökünden yaprağına kadar kuşanmış bitkilerden oluşan, uyku kalitenin artmasına kesinlikle yardımcı olacak küçük bir uyku çayı listesi hazırladık. Ancak her biri sadece uykuna değil, aynı zamanda ruhuna ve bedenine de iyi gelecek.

Melisa çayı

Naneyi andıran yapraklara ve limona benzer bir kokuya sahip melisa otu, yüz yıllardır şifa amacıyla kullanılıyor. Oğul otu olarak da bilinen bu bitki, özellikle kaygı bozukluklarının tedavisinde, stresin azaltılmasında etkili bir yardımcı. Yatıştırıcı, sakinleştirici gücüyle uykusuzluğa da iyi gelen melisa otu, mide bulantısına, hazımsızlığa, ağrılara karşı da oldukça etkili. (1)

Kedi otu çayı

Kedi otu, yatıştırıcı, uyku artırıcı antioksidanlar açısından zengin bir içeriğe sahip. Yaygın olarak melisa otuyla birlikte harmanlanarak kullanılan bu bitki, kalp ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi geliyor. Ayrıca beyin işlevlerinin dengelenmesinde, stres, korku gibi yoğun duygularla baş etme konusunda da iyileştirici gücüyle uyku kalitesini pozitif yönde etkiliyor. (2)

Papatya çayı

Düzenli olarak papatya çayı içmenin endişe, kaygı, stres gibi duyguları sakinleştirerek insanı rahatlattığı, böylece uykuya dalmayı kolaylaştırdığı biliniyor. Hem kokusu hem de zengin bileşenleriyle, sağlık ve kozmetik dünyasında kendine geniş bir yer bulan papatyalar, kadınlar için çok can sıkıcı hale gelebilen adet sancılarını da azaltıyor. (3)

"Yapılan bir araştırmada papatya çayının kadınların doğum sonrasında yaşadıkları uyku kalitesi sorunları ve depresyon üzerinde de hafifletici etkisi olduğu gözlemlenmiş.” (*)

Lavanta çayı

Rengi, kokusu ve aromasıyla kendine has bir büyüye sahip lavantalar günümüzde çok geniş bir kullanım alanına sahip. Deterjanlardan parfümlere, esansiyel yağlardan kremlere kadar birçok ürün içeriğini bu zarif ve güzel kokulu bitkiyle zenginleştiriyor. Elbette lavanta çayının da birçok faydası var. Bunların başında tadı, kokusu ve içeriğindeki bileşimlerle uyku kalitesini artırması geliyor. Kısaca, çayını sadece yudumlamakla yetinme; en etkili sonuç için kokusunun da tadını çıkar. (4)

Kekik çayı

Mutfaklarımızın vazgeçilmez baharatı kekik, antioksidanlar açısından çok zengin bir içeriğe sahiptir. Tüm vücut için önemli vitamin ve minerallerle donatılmış bu bitkinin çayını ister taze dallarıyla ister kurutulmuş haliyle bile demleyebilirsin. Yatmadan önce içilen bir bardak kekik çayını biraz balla tatlandırmak mide ve uyku sorunları için birebir. (5)

"Antik Roma'da, yeni hayatlarında mutluluklar dilemek için gelinlere ve damatlara kekikten yapılan taçlar takılırdı. Ayrıca cesaret verdiği düşünülen kekik, askerler tarafından birbirlerine bir saygı ifadesi olarak hediye edilirdi.”

Limon otu çayı

Limona benzer ekşi bir tadı olan limon otu, çiçekli, yapraklı küçük bir çalı bitkisidir. Canlandırıcı, ferah bir tadı olması sebebiyle sevilen çaylar arasında yer alan bu bitkinin faydaları azımsanamayacak kadar fazla. Stresi ve gerginliği gidererek, gevşemeye, rahatlamaya yardımcı olduğu için uyku bozukluklarının tedavisinde kullanılır. Mide kramplarına ve hazımsızlığa iyi gelir, ağrıları azaltır ve ayrıca zihinsel işlevleri iyileştirir. (6)

Passiflora (çarkıfelek çiçeği) çayı

Mor renkte oldukça fantastik görünümlü çiçeklere sahip passiflora bitkisinin yenilebilir meyveleri de vardır. Ancak çayı kurutulmuş çiçeklerinden demlenir. Ruhsal sıkıntılara, sıkıntılardan kaynaklanan uykusuzluklara iyi geldiği bilinen passifloranın zihni sakinleştirici, endişeleri azaltıcı özellikleri olduğu da biliniyor. (7)

Herby’yle tatlı rüyalar

Doğanın sağlık dolu bitkileri Herby çaylarıyla bardağına doluyor. Neye ihtiyacın var? Her ihtiyacın için bir Herby çayı, lezzetli ve iyileştirici harmanıyla fincanına dolmayı bekliyor. Huzur ve sakinlikse aradığın; Herby No Stress Tea, passiflora, melisa ve papatya içeren karışımıyla sana iyi gelecek. Eğer uykun için daha güçlü bir formül arıyorsan, Herby Sleep Tea’nin mayıs papatyası, lavanta ve melisa içeren özel lezzetini denemelisin. Uykusuzluğunun nedeni bambaşkaysa; mesela, adet öncesi gerginlikleri yaşıyorsan, aradığın çay Herby Girly Tea.

Kaynaklar:

(*) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jan.12836

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871149/

2.https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/valerian/

3.https://www.medicalnewstoday.com/articles/320031

4.https://senchateabar.com/blogs/blog/lavender-tea

5.https://www.healthline.com/health/health-benefits-of-thyme#Thyme-to-stop-coughing-

6.https://www.rxlist.com/lemon_verbena/supplements.htm#:~:text=Lemon%20verbena%20is%20used%20for,%2C%20skin%20conditions%2C%20and%20chills.

7.https://www.nccih.nih.gov/health/passionflower#:~:text=Today%2C%20passionflower%20is%20promoted%20as,burns%20and%20to%20treat%20hemorrhoids.

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.