HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Melisa Çayı ve Faydaları

27-12-2022 12:51
Melisa Çayı ve Faydaları

Bir bardak ılık melisa çayının mutlu edemeyeceği kişi sayısı çok azdır. Mis gibi kokusu ve lezzeti bile içenleri rahatlatmaya yeten melisa çayının beden üzerindeki olumlu etkileri bilimsel araştırmalarla da destekleniyor. Yüzyıllardan beridir şifalı özellikleri sayesinde wellness (esenlik) uygulamalarında kullanılagelen melisa çayını senin için mercek altına aldık.

Melisa Bitkisinin Tarihine Kısa Bir Yolculuk

Dünyanın birçok yerinde yetişen bir bitki olan melisa, nane ailesinden geliyor. Oğul otu olarak da bilinen bu bitki, hem kozmetik dünyasında hem de medikal uygulamalarda yaygın olarak kullanılıyor. Yunanca ‘bal arısı’ anlamına gelen kelimenin Latince versiyonu olan ‘melissa’ kelimesi, Türkçe’ye melisa olarak geçmiş. Melisanın belgelere dayanan tıbbi kullanımı M.Ö. 50-80’e kadar uzanıyor. Bu bitki; o dönemden beri Akdeniz bölgesi ve Avrupa'da uykuyu desteklemek, kaygıyı gidermeye yardımcı olmak, iştahı dengelemek ve sindirimi düzenlemek için kullanılıyor. 

Günümüzde, melisa, kuzey Afrika ve doğu Akdeniz bölgesi dâhil olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde doğal olarak yetişiyor. Kuzey Amerika ve Avrupa'nın birçok yerinde ise faydalı özelliklerinden dolayı özel olarak yetiştirilen bitkiler arasında. 

Melisa Çayının Faydaları

Melisa çayının bedensel ve zihinsel etkilerini araştıran birçok bilimsel araştırma bulunuyor. Bu araştırmalar, bitkinin geleneksel olarak kullanımının arkasındaki bilimsel verileri ortaya koymaları bakımından son derece önemli. Modern tıptan önce yaygın olarak başvurulan geleneksel uygulamalarda melisa çayı özellikle ruh haline iyi gelen etkileri nedeniyle tercih ediliyormuş. Bugünkü bilimsel araştırmaların bulguları ise melisanın bundan çok daha fazlasını yapabildiğini gösteriyor.

Stresli Zamanlarda, Uyku Sorunları Yaşadığında ve Kaygılı Olduğunda: Melisa Çayı


Özellikle hızlı bir hayat tarzının hüküm sürdüğü modern dünyada, stres pek çok kişinin ortak sorunu. Dengeli beslenme ve spor yapmanın stresi azaltmaya yönelik etkileri aşikar. Ancak bunların yanı sıra, bitkilerin gücünden destek almak istiyorsan melisa çayına bir şans verebilirsin.  Araştırmalar, melisa çayının stresli zamanlarda rahatlamaya azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. 

 

Stres gibi, uyku sorunları da pek çok kişinin başına gelebiliyor. Bazı kişiler uykuya dalmakta zorlanırken bazıları daldıktan sonra sık sık uyanıyor. Zaman zaman yaşadığın uyku sorunlarıyla baş etmek için doğal yollar ve yöntemler arayışına giren kişilerden biriysen melisa çayını deneyebilirsin. Üstelik melisa çayının bu faydaları bilimsel araştırmalarla da destekli. 2006 yılında yapılan bir çalışmada melisa çayı ile desteklenen çocukların uyku sorunlarıyla ilgili belirtilerinde yüzde seksene varan oranda azalma kaydedildiği görülmüş. 

 

Yoğun ve sürekli olarak hissedilen endişe olarak tanımlanan kaygı, sosyal hayatın yanı sıra profesyonel çalışmaları da olumsuz etkileyebiliyor. Melisanın uyku ve strese yönelik olumlu etkilerine benzer bir diğer faydası da kaygıyla ilgili. Bilimsel araştırmalar da melisanın kaygı halinin azalmasına yardımcı olduğunu destekliyor. Tabi, bu etkilerinden faydalanabilmek için melisa çayını düzenli olarak içmek gerektiğini not düşmüş olalım 

 

Regl Dönemi Sıkıntılarını Azaltmaya Yardımcı Olur


Kadınların regl dönemlerinde yaşadığı sıkıntılar bazen günlük hayatın devamlılığını zedeleyecek kadar zorlu olabiliyor. Bu sıkıntılarla baş etmeye yardımcı olarak, doğal yöntemlerden birisi olan melisa çayını deneyebilirsin. Bilimsel araştırmalar melisanın regl döneminde yaşanan sıkıntıların azaltılmasında etkili olabildiğini destekliyor. 


Sindirimi Düzenlemeye Destek Sağlar


Başta hazımsızlık olmak üzere sindirim sorunları birçok kişinin yaşadığı bir durum. Melisa çayı, sindirim sistemini rahatlatarak bu tür rahatsızlıklarda da olumlu etki gösterebiliyor. 2010 yılında gerçekleştirilen bilimsel bir araştırma, melisanın fonksiyonel hazımsızlık üzerinde fayda gösterdiğini destekliyor. Hatta melisanın mide bulantısına yönelik olumlu etkileri olduğunu gösteren araştırmalar da mevcut. Bitkinin bu etkisini araştıran birkaç çalışmanın sonuçlarını değerlendiren 2005 tarihli bir incelemede, melisanın mide bulantısı başta olmak üzere sindirimle ilgili rahatsızlıkların azaltılmasında fayda gösterdiği kaydedilmiş. Sen de zaman zaman hazımsızlık veya hafif düzeyde sindirim sorunlarına karşı melisa çayının yardımına başvurabilirsin.


Herby Sleep Tea ile Mışıl Mışıl Bir Uyku

Dönem dönem hepimiz stres, kaygı ve/veya uyku sorunları yaşayabiliyoruz. Uyku sorunun ister stres ister kaygı ister yorgunluktan kaynaklansın daha rahat uyumanı sağlayacak harika bir önerimiz var: Herby Sleep Tea. Bu özel çay; melisa, lavanta ve passiflora başta olmak üzere hem bedensel hem de zihinsel anlamda seni rahatlatacak bitkilerin özel oranlarda bir araya getirilmesi ile ortaya çıktı. Tarçın ve portakal çiçeği sayesinde kokusuyla da seni mest eden Sleep Tea, uyumadan önce içini ısıtırken rahatlamana destek olacak. Herby Sleep Tea’yi denemediysen şimdi tam zamanı!

 

Kaynakça

1. https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/melissa-officinalis

2. https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/melissa-officinalis

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15272110/

4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711306000250?via%3Dihub

5. https://www.mdpi.com/2072-6643/6/11/4805/htm

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5963658/

7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20385075/

8. https://www.researchgate.net/publication/7144806_Lemon_balm_Melissa_officinalis_L_an_evidence-based_systematic_review_by_the_Natural_Standard_Research_Collaboration

9.https://www.researchgate.net/publication/285581177_LEMON_BALM_MELISSA_OFFICINALIS_L_AN_HERBAL_MEDICINAL_PLANT_WITH_BROAD_THERAPEUTIC_USES_AND_CULTIVATION_PRACTICES_A_REVIEW

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.