HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Ödem Atmak İçin Bedenini Bitkilerin İyileştirici Gücüyle Destekle

01-06-2021 10:29
Ödem Atmak İçin Bedenini Bitkilerin İyileştirici Gücüyle Destekle

Hayatının bir döneminde herkesin karşılaşabileceği, oldukça yaygın bir problem olan ödemler söz konusu olduğunda, ödem atmak da gündeme geliyor. Tıbbi adı ödem olan bu şişlikler, bazen çok basit sebeplerden bazen de bir hastalıktan kaynaklanabiliyor. Ancak sebebi basit bile olsa, yarattığı rahatsızlık hissi bu basitlikle paralel olmayabilir. Özellikle bacaklarda, ayak bileklerinde meydana geldiğinde sadece hareket kabiliyetini kısıtlamakla kalmayıp, ağrı da yapabilen bu can sıkıcı sorunlar için bir desteğe ihtiyaç duyabilirsin. Böyle durumlarda ödem atmak için bitkilerin iyileştirici gücünden destek alabilirsin. 

Yine de atlamaman gereken önemli bir nokta var. Ödem sık sık karşılaştığın bir sorun haline geldiyse, şiddeti ileri seviyelerdeyse, kronik bir hastalığın varsa, ilaç kullanıyorsan, hamileysen öncelikle bir doktora başvurmalı, kullanacağın bitkiler için önce onun onayını almalısın.

Ödem nedir?

Ödemin tanımı; dokularda biriken, sıkışan sıvılar sonucunda meydana gelen şişlikler şeklinde yapılabilir. Bu şişlikler, kan damarlarından sızan sıvıların yakınlarındaki dokular tarafından tutulmasıyla oluşur. İlk fark edildiği bölgeler, eller, ayaklar, bilekler, yüz ve karın bölgesi olsa da aslında ödem tüm vücutta, iç organlarda bile meydana gelebilir. 

Neden ödem oluşur?

Ödem, tehlike arz etmeyen, geçici sebeplerden ya da tıbbi müdahale gerektiren bir sorundan kaynaklanabilir. Bu sebeple altında yatan nedeni bilmek önemli. 

Örneğin, burkulma, çarpma gibi doku hasarı oluşturan durumlarda, böcek ısırıklarıyla karşılaşıldığında, hasarlı bölgede ödem meydana gelebilir. Bunun sebebi kan damarlarından hasarlı bölgeye enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerinin daha fazla gönderilmesidir. 

Uzun süre oturmak ve ayakta durmak da yerçekimi etkisiyle ödeme sebep olabilir. Hamilelik, fazla tuz tüketimi ödem oluşturan basit nedenlerden kabul edilir. Ayrıca adet öncesinde sıkça karşılaşılan semptomlardan biri de ödemdir. 

Bazı ilaçlar, alerjik reaksiyonlar ve yanıkların yanı sıra iç organlarda sıvı birikmesine sebep olabilecek birçok hastalık da ödeme zemin hazırlayabilir. (1) 

Ödemin belirtileri nelerdir?

Ödemli şişkin bölgenin derisi gergin ve parlak görünmeye başlar. Parmağınla beş saniye baskı uygulayıp bıraktığında, oluşan çukur hemen düzelmez. Bu ödemin en belirgin özelliğidir. Ancak ödemin gerçekleştiği yere göre semptomlar da değişecektir. Gıda alerjisi olan birini düşün; böyle bir alerji dilin ve boğazın şişmesine neden olabilir ve bu oldukça tehlikelidir. Akciğerlerde oluşabilecek ödemi düşün; bu nefes darlığı ve öksürük şeklinde kendini belli edecektir. Dolayısıyla, vücudun her yerinde gerçekleşebilecek ödemler de farklı belirtilerle kendini gösterecektir.

 

Ödemle şişmiş ayak bilekleri için özel egzersizler olduğunu biliyor muydun? Kan dolaşımıyla ilgili sorunlardan kaynaklanan ödemleri önlemede etkili olan bu egzersizleri doktorunun onayını alarak yapabilirsin. (*)

 

Ödem atmaya yardımcı olan bitki çayları

Karahindiba çayı: Karahindiba, idrar söktürücü özelliğiyle bilinir. Bununla birlikte mide şişkinliklerinin ve ödem oluşuma bağlı el ve ayak bileklerinde meydana gelen şişliklerin tedavisinde de destek amaçlı kullanılır. (2)

Mısır püskülü çayı: Mısır püskülleri, yüksek potasyum içeriği sebebiyle üriner sistemle ilgili sorunlarda destek amaçlı kullanılan bir bitkidir. Vücut tarafından tutulan fazla suyun atılmasına yardımcı olur. (3)

Kiraz sapı çayı: Kiraz sapları idrar söktürücü özelliğe sahip olmaları sebebiyle ödem atma ve kilo verme konusunda en sık başvurulan bitkilerden biridir. Özellikle adet dönemlerinde oluşan ödemleri hafifletme konusunda kadınlar için ideal bir yardımcıdır. (4)

Maydanoz çayı: Geçmişten günümüze geleneksel tedavilerde şifa amacıyla kullanılan bitkilerden biri olan maydanozun idrar söktürücü özelliği olduğu biliniyor. Ödemden ve şişliklerden kurtulmak için kullanılan bu bitki çay olarak tüketilebildiği gibi, antibakteriyel ve anti mantar özelliği sebebiyle yaraların tedavisinde de kullanılır. (5)

Yeşil çay: Yeşil çay, günümüzün popüler bitkilerinden biri. Antioksidanlar açısından zengin olması, beyin fonksiyonlarını iyileştirmesi, yağ yakmayı hızlandırması, insülin direncini azaltıp, kan şekerini dengelemesi sayısız faydasından sadece birkaçı. Ayrıca yapılan araştırmalar yeşil çayın beyinde oluşabilecek ödemlerle savaşmada da etkili olduğunu gösteriyor. (6)

Rezene çayı: Ödem oluşumunu engelleyen bitkilerden biri de rezenedir. Özellikle ağrı kesici, kas gevşetici ve ödem önleyici özellikleriyle kadınlar için adet dönemlerinde ideal bir çay haline gelir. Ayrıca demlenip ılıtılmış rezene çayını kompres olarak gözlere uygulamak, oluşan şişkinlikleri azaltmada oldukça etkilidir. (7)

Aradığın Çayı Herby’de Bulabilirsin

Bir fincan çay ne çok şeye iyi geliyor; üstelik sadece fiziksel değil psikolojik olarak da sağlığı destekliyor. Herby’nin birbirinden özel harmanlardan oluşan çeşitli çayları arasında, ihtiyacın olan her konuda destek bulabilirsin. 

Ancak şimdi konumuz ödem atmaksa, Herby Detox Tea’ye göz atmalısın. Yeşil çay, ısırgan otu ve kiraz sapının ödem attırıcı gücünü bardağına taşıyacak bu lezzetli çay, vücudunu hem rahatlatıp hem de arındıracak. Ödem konusunda başvurabileceğin çaylarımız bununla sınırlı değil. Karahindiba, yeşil çay ve at kuyruğuyla Herby Skinny Tea de yardıma hazır.

 

Kaynaklar:

(*) https://www.livestrong.com/article/462835-exercises-for-swollen-feet/

1.https://www.webmd.com/heart-disease/heart-failure/edema-overview

2. https://hriherbalmedicine.co.uk/reduce-water-retention-with-dandelion/

3.https://www.localharvest.org/blog/25051/entry/cornsilk_and_its_herbal_effect#:~:text=Since%20corn%20silk%20is%20used,steeped%20for%2010%E2%80%9315%20minutes.

4. https://www.plantshospital.com/cherry-stems/

5. https://www.journalofsports.com/pdf/2019/vol4issue1/PartAA/4-1-308-629.pdf

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19356313/

7. https://www.medicalpark.com.tr/rezene-cayinin-faydalari/hg-2277

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz. 

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.