HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Rezene Çayı Nedir? Faydaları Nelerdir?

10-11-2022 18:20
Rezene Çayı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Havuç ve maydanoz ile aynı aileden gelen rezene, sarı çiçekleri ve tüylü yapraklarıyla dikkat çeken bir bitki. Vitamin ve mineraller bakımından son derece zengin olan rezene, Akdeniz kıyılarına özgü olsa da bugün dünyanın birçok yerinde yetişiyor. Hem tıbbi açıdan öne çıkan faydalarıyla sağlık reçetelerinde, hem de leziz tadıyla mutfakta kullanılan bu bitki çayının pek çok faydası mevcut. Bilim insanları, geçmişten günümüze kadar hazımsızlık, şişkinlik ve bronşit sorunlarında kullanılan halk arasında sıklıkla kullanılan rezenenin etkilerini araştırmaya başlayınca rezene bitkisinin faydaları ile ilgili birçok bilimsel bulgu da elde edilmiş.

Rezenenin kullanımı da son derece kolay. Demleyerek tüketebileceğin bu bitkiyi istersen balla karıştırıp daha leziz bir hale de getirebilirsin. Bu yazımızda, yemeklere lezzet verirken vücut sağlığını da destekleyen rezenenin birbirinden dikkat çekici faydalarını derledik.

Sindirim Sistemini Destekler

Rezenenin geleneksel tıpta en çok başvurulan kullanım alanlarından biri sindirimin düzenlenmesine yönelik olumlu etkileri. Mide bulantısı da dâhil olmak üzere birçok rahatsızlık için kullanılabilen bu bitkinin etkileri bilimsel çalışmalar ile de destekleniyor. Araştırmacılar, rezenenin sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkisinin antibakteriyel özellik göstermesiyle ilgili olduğunu belirtiyorlar. Başka bir deyişle, sindirim sistemindeki bakteriyel bir rahatsızlıkta rezene mikrop öldürücü etkileri sayesinde fayda sağlıyor. Sen de şişkinlik veya ishalden şikayetçiysen, bir bardak rezene çayı demleyebilir, doğanın şifalı gücünden yararlanabilirsin.

Regl Döneminde Rahat Hissetmene Yardımcı Olur

Regl dönemi ağrıları, çoğu kadının mustarip olduğu bir sorun. Bu dönemde birçok kadın gündelik hayata adapte olabilmek için ağrı kesicilere başvuruyor. Ancak ciddi bir tıbbi rahatsızlık yoksa, regl dönemi ağrılarını doğal yollarla hafifletmek daha iyi bir seçenek. Sen de regl dönemini sıkıntılı geçirenlerden isen iyi bir haberimiz var: Bilimsel araştırmalar rezenenin regl dönemi ağrılarında fayda gösterebileceğini destekliyor.

2012 yılında yapılan bilimsel bir araştırmada, ağrılı regl görme şikâyeti olan 60 kadının yarısına rezene, diğer yarısına ise plasebo veriliyor. Günde 30 mg rezene özütü kullanan kadınların plaseboya göre ağrılarında daha büyük oranda hafifleme olduğu görülüyor. Araştırmayı yapan bilim insanları, rezenenin rahim kasılmasını önlemeye yardımcı olduğunu belirtiyorlar. Rahim kasılmalarının azalmasıyla ağrılar da hafifliyor. 

Nefesini Tazeler

Nefesinin her daim taze kokmasını istiyorsan başvurabileceğin en etkili yöntemlerden biri bitkisel reçeteler. Bu bitkisel çözümler arasında yer alan rezene çayının ağız kokusunu doğal olarak giderdiğine dair araştırmalar da mevcut. Rezenenin bu etkisi, gene antibakteriyel özellikler göstermesiyle ilgili. Ağızda oluşan bakterileri ortadan kaldıran rezene çayı, oluşan kötü kokuyu da gideriyor veya bu sorunun oluşmasının önüne geçiyor. 

Kolik Semptomlarının Azalmasına Destek Olur

Rezenenin çocuklarda görülen kolik sorununa karşı kullanımı oldukça yaygın. Bu geleneksel kullanım bilim insanlarının da dikkatini çekmiş olacak ki rezenenin kolik belirtilerinin giderilmesinde gerçekten etkili olup olmadığını araştırmaya başlamışlar. Bu araştırmalardan birinde rezenenin rahatlatıcı ve sindirimi düzenleyici etkisinden dolayı gerçekten de kolik bebekler üzerinde destekleyici etkiler gösterdiği belirlenmiş. Bu nedenle, rezene çayı bebek kolik olsun ya da olmasın emziren annelere önerilen çaylar arasında yer alıyor. 

Enfeksiyonlarla Savaşmana Yardımcı Olur

Rezenenin geleneksel tıptaki kullanım amacından biri de enfeksiyonlarla savaşmak. Üstelik bitkinin bu etkisinin geçerliliğini doğrular nitelikte bilimsel çalışmalar da mevcut. Bitkinin hem bakterilere hem de virüslere karşı etkili olması onu oldukça fonksiyonel kılıyor. Rezene, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda kullanabileceğin doğal bir destek. Vücudunda kırgınlık hissediyorsan, bağışıklık sistemine yardımcı olacak rezeneyi deneyebilirsin. Akşamları demlediğin bir bardak sıcak rezene çayıyla hem gevşeyebilir hem de vücut sağlığını destekleyebilirsin. 

Uykuya Dalmanı Kolaylaştırabilir

Rezenenin öne çıkan faydaları arasında uyku kalitesini iyileştirmek de var. Bir porsiyon sıcak çay herkesi biraz gevşetse de rezene bundan daha fazlasını vadediyor. Yoğun ve stresli bir günün ardından içtiğin bir fincan rezene çayı kaslarının gevşemesine ve rahatlaman yardımcı olur. Böylece, uykuya daha rahat bir şekilde geçiş yapabilirsin.

Herby No Stress Tea İle Rezenenin Olumlu Etkileri Yanı Başında

Bitkilerin faydalarını bardağına taşıyan Herby ile doğanın dönüştürücü gücü yanı başında. Katkısız içerik ile hazırlanmış çayları sayesinde Herby, vücudunun ihtiyaç duyduğu her duruma uygun destek sunuyor. Strese karşı özel bir karışım arıyorsan rezene, passiflora, melisa ve papatya dahil pek çok bitkinin gücüyle harmanlanan Herby no Stress Tea, rahat hissetmene destek olacak. 

Kaynakça

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2736926/

(2) https://www.ayujournal.org/article.asp?issn=0974-8520;year=2012;volume=33;issue=2;spage=311;epage=313;aulast=Omidvar

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2736926/

(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12868253/

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137549/

(6) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878535212000792?via%3Dihub


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.