HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Sindirim Sorunları İçin Bitki Çaylarından Yararlanmaya Ne Dersin?

29-05-2021 12:08
Sindirim Sorunları İçin Bitki Çaylarından Yararlanmaya Ne Dersin?

Keyifli bir yemeğin ardından tüm keyfini kaçıran şişkinlik, gaz, mide bulantısı gibi sindirim sorunları sadece senin değil, zaman zaman herkesin başına gelebilen yaygın bir problem. Zira bazen ne yediğine, bazen ne kadar yediğine, bazen stresli olup olmamana, bazen yediğin diğer şeylerle girdiği reaksiyona ve hatta bazen hava şartlarına göre bile değişen pek çok sebeple, sindirim sistemimizin hassas dengesini bozacak çok fazla değişken var. Eğer altında yatan başka bir sağlık problemin yoksa, geçici olduğunu, en kötü ihtimalle birkaç güne düzeleceğini umut ettiğin bu sorunlarla o birkaç gün mücadele etmek bile çok yorucu. Bu gibi durumlarda bitkilerin destekleyici gücünden faydalanmak, yaşadığın can sıkıcı süreci daha hafif atlatmana yardım edebilir. Hazırladığımız listeyi aklında bulundurmak eminiz bir gün çok işine yarayacak.

Meyan Kökü Çayı

Mavi, mor minik çiçeklere sahip, çok yıllık çalımsı bir bitki olan meyanın toprak altında bir metreye varan uzun bir kökü vardır. Bu kök ve yine toprak altındaki gövdesi uzun yıllardır tıpta yaygın bir şekilde kullanılıyor. İçerdiği yüksek miktardaki flavonoidler sayesinde mide asidi, mide ekşimesi durumlarını yatıştırmaya yardımcı olur. Ayrıca bağırsaklardaki spazmları azaltıcı, gaz giderici etkisiyle de sindirim sistemini rahatlatır. (1)

 

"Antik Mısır, Çin, Yunan, Roma ve Hindu medeniyetlerinde meyan kökü kullanıldığına dair bulguların olduğu, önemli tarihi figürlerden Tutankhamun, Büyük İskender, Jül Sezar ve Napolyon'un da tıbbi özellikleri için meyan kökü kullandığı söyleniyor."

 

Pu-erh Çayı 

Pu-erh çayı yaşlandırılıp fermantasyon işlemine tabi tutulan çay yapraklarıyla elde edildiği için içeriğinde sindirim sistemini destekleyen bakteri ve mantarlar bulundurur. Ancak aşırı tüketiminin mide ve bağırsak sağlığını bozabileceği ve diğer çaylara göre az olsa da kafein içerdiği göz önünde bulundurulmalı ve tavsiye edilen kullanım miktarının üzerine çıkılmamalıdır. Kararında kullanıldığında pu-erh çayının vücut için sayısız faydası var. Toksinlerin ve serbest radikallerin temizlenmesine yardımcı olması, kalp ve kemik sağlığını korunması, vücutta yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi desteklemesi bunlardan sadece birkaçı. (2) (3)

Rezene Çayı

Anavatanı Akdeniz olan rezene, kendine has kokusu ve lezzetiyle uzun yıllardır severek kullanılan, maydanozgiller familyasına ait bir bitki. Eşsiz aroması elbette tek özelliği değil. Araştırmalar gösteriyor ki; rezene çayı sindirime yardımcı olma konusunda da çok mahareti. Mide ekşimesi, şişkinlik, iştahsızlık gibi sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olan bu bitkiye bebeklerde karşılaşılan kolikle mücadelede de sıkça başvuruluyor; elbette önce bir doktor onayının alınması şartıyla. Ayrıca rezenenin kaygı giderici özelliği de biliniyor. Psikolojik durumlardan ilk etkilenen organlardan birinin mide olduğu düşünülürse, rezene sindirim sistemini yatıştırıcı etkisiyle de destekliyor diyebiliriz. (4)

Karahindiba Çayı

Mart sonuyla birlikte yeşermeye, çiçeklenmeye başlayan bahar florasının vazgeçilmez çiçeklerinden biri olan karahindibayı bilmeyen yoktur. Çok yapraklı, sarı çiçekleri olan bu bitki kuruyup, rüzgarla ortalığa saçılan beyaz, pamuksu toplara dönüşür. Doğanın eşsiz bir güzelliği olan karahindibanın vücut için sayısız faydası olduğunu biliyor muydun? Eski medeniyetlerde mide ve karaciğer rahatsızlıkları için kullanılan bu bitkinin çayı günümüzde sindirim sistemi bozuklukları ve mide ekşimesi gibi sorunlar için sıklıkla kullanılıyor. (5)

Oolong Çayı

Siyah çay ve oolong çayının aynı bitkiden elde edildiğini duyduğunda şaşırabilirsin. Aralarındaki fark, maruz kaldıkları fermantasyon işleminin yoğunluğundan kaynaklanıyor. Tahmin ettiğin gibi tamamen kararmış haldeki siyah çay, asıl adı "camellia sinensis" olan çay bitkisinin en fazla oksidasyona (fermantasyona) maruz kalmış hali. Vücut için pek çok yararlı özelliği bulunan oolong çayının, yağların sindirimini ve emilimini engelleyerek, kilo alımını yavaşlattığı, ayrıca sindirim sistemini uyararak, hazımsızlık gibi mide sorunlarına yardımcı olduğu biliniyor. (6)

 

"Oolong çayının içerdiği yüksek miktardaki kateşin sayesinde kansere karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğu düşünülüyor.” (**)

 

Hatmi Çiçeği Çayı

Gül hatmi ve hibiskus adıyla da bilinen hatmi çiçeği, dünyanın her yerinde yetişebilen bir bitkidir. C vitamini ve antioksidanlar bakımından zengin bir içeriğe sahip hatmi çiçeği, ateş düşürücü ve bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleriyle soğuk algınlıklarının arttığı kış aylarının vazgeçilmez çaylarından biri. Hatmi çiçeği çayının kabızlığa iyi geldiği, sindirim sistemini düzenlediği, gaz ve hazımsızlık gibi sorunları hafiflettiği de bilinen onlarca faydasından birkaçı. (7)

Eğer içinde hatmi çiçeği de bulunan lezzetli bir çay tarifi arıyorsan, Barış Manço’nun "Nane Limon Kabuğu” isimli şarkısına bakabilirsin.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.