HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Stres ve Kaygının Gücünü Elinden Almanı Sağlayacak Birkaç İpucu

28-05-2021 11:04
Stres ve Kaygının Gücünü Elinden Almanı Sağlayacak Birkaç İpucu

Stresi nasıl tanımlarsın; bir sorun olarak mı yoksa bir süreç mi? Birçok insan artan hayat temposuna paralel olarak büyüyen, kaynağı çeşitlenen bu durumu bir sorun olarak tanımlıyor. Oysa stres değişkenler karşısında verdiğimiz normal bir tepki ve bir uyum süreci. Bu sürecin artan bir kaygıyla büyük bir sorun haline gelip gelmemesi ise stresin kaynağıyla ve bu sürecin nasıl yönetildiği ile ilgili. 

Peki sen stresini ve kaygılarını doğru şekilde yönetebiliyor musun? Yoksa bazen işin işinden çıkamadığını ve stresinin kronikleştiğini mi hissediyorsun? Bazı durumlarda gerginliğini yatıştırıp, daha sakince düşünmek, bakış açını değiştirmek gibi basit yöntemler bile stres ve kaygılarının üstesinden gelmeni sağlayabilir. Bu konuda sana yardım edecek bazı önerilerimiz var.

Gün içinde kısa molalar ver

Rahat bir koltuğa geç, yere uzan ya da nasıl rahat edeceksen öyle otur. Gözlerini kapat ve kendini sakinleştirici bir müziğin gücüne bırak. Kafanı boşaltıp, günün koşturmacasından uzaklaşmak, gücünü toplamana ve günün geri kalanına taze bir başlangıç yapmana imkân verir. Bu molayı nasıl değerlendireceğin sana kalmış. Meditasyon, yoga ya da nefes egzersizi de yapabilirsin. 

Hayatı tamamen kontrol edemeyeceğini kabullen

Hayat karşımıza beklenmedik ne çok şey çıkarıyor; bazen güzel sürprizler, bazen de can sıkıcı olaylar. Stresini artıran, kaygılandığın olayları nasıl karşılıyorsun? Mücadeleci olmak kadar, durulması gereken yeri bilmek de önemli. Buna pes etmek değil, durumu yeniden değerlendirmek diyebilirsin. Aksi takdirde hayat bitmeyen bir savaş haline gelebilir ve çok yıpratıcı olabilir. Elinden gelenin en iyisini yap ve yürümeye devam et. Ancak alternatif yolları da görmezden gelme.

Sevgili günlük

Günlük tutmak sadece yaratıcılığını, yazma ve hafıza becerilerini geliştirmez. Bir iç döküş ve kendini değerlendirme fırsatı olması sebebiyle aynı zamanda bir terapidir de. Hangi konuda mutsuz hissediyorsun, nasıl tepki veriyorsun, ne olsun istiyorsun; dök içini. Yazmak beynini boşaltır, rahatlamanı sağlar. Bu daha sağlıklı düşünebilmek için harika bir yol. Geçmişe dönük sayfaları okuduğunda katettiğin yollar da sana ilham verebilir.

Duygularını paylaş

Anlaşılmak insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından biri. Bu yüzden sosyal varlıklar değil miyiz? Arkadaşlarınla, ailenle hislerini paylaş, yardımlarını iste. Bazen sadece sıcacık bir kucaklaşma bile insana iyi gelir. Yalnız olmadığı bilmek, sevdiklerinin desteğini hissetmek kaygıya, strese karşı güçlü bir ilaçtır. Eğer sorunun daha kronikse, bu kez de duygularını mutlaka bir uzmanla paylaş.

Düzenli egzersiz yap

Ne tür egzersizlerden hoşlanırsın? Yürüyüşe çıkabilirsin, koşabilirsin, bisiklete binebilirsin, dans edebilirsin, yüzebilirsin ya da sadece evde, ekipmana ihtiyaç duymadan yapabileceğin bir fitness programı uygulayabilirsin. Hem hoşlanacağın hem de vücudunu çalıştıracak bir egzersiz, endorfin ve serotonin salgılamanı hızlandırarak, mutluluğunu artırır, stres hormonlarını düşürür, kaygını azaltır. Ayrıca düzenli egzersizin uyku kalitesi üzerinde de pozitif bir etkisi vardır. Eğer stres ve kaygı uyku düzenini bozuyorsa, spor bu sorunu atlatmanda yardımcın olabilir.

Yardım etmek herkese iyi gelir

Gönüllü çalışacağın bir iş bulabilirsin, sokak hayvanlarına yardım edebilirsin, çevre kuruluşlarında görev alabilirsin. Yardım etmenin bazılarına göre bencilce bir iyilik olduğunu duymuş muydun? Çünkü sadece yardıma ihtiyacı olana değil, yardımcı olana da iyi hissettirir. Hatta Darwin’in “en uygun olanın hayatta kalması” teorisiyle bağlantılı olduğuna inanılır. Yani yardım etme isteğimiz ve bundan duyduğumuz mutluluk, içgüdüsel olarak uyum göstermekle ve hayatta kalmakla ilgili olabilir. Sence haklılık payı var mı? Varsa bile bu bencillik seni kötü bir insan yapmaz, sadece insan yapar. Birilerine yardım etmek hem sana hem başkalarına iyi gelir. 

Gülmenin kimyasal etkisinden faydalan

Gülmek vücudunda stres ve kaygıyla tetiklenen adrenalin ve kortizol hormonlarının etkisini azaltan endorfin hormonunun salgılanmasını tetikler. Böylece vücudun tam anlamıyla kimyasal bir mutluluk durumunun içine girer. Hem stresli hem de kaygılıyken gülmeyi nasıl başaracağım diye mi düşünüyorsun? Kahkaha atmanı sağlayacak kadar komik filmler, karikatürler, videolar ve skeçler ne güne duruyor?

 

“Kahkaha terapisi diye bir şey olduğunu biliyor muydun? Kahkaha terapisi, fiziksel, psikolojik ve sosyal ilişkileri sağlıklı hale getiren ve yaşam kalitesini iyileştiren bir tür bilişsel-davranışçı terapidir.” (*)

 

Herby’nin sakinleştirici ve huzur verici aromasını yudumla

Hayatın temposuna bir mola verdiğinde, belki ruhunu dinginleştiren bir müziğin tadını çıkarırken ya da sayfalarında dolaşmaktan mutluluk duyduğun bir kitaba dokunurken, Herby doğanın ilhamını taşıyan aromasıyla sana huzur verecek. Günün her anına, vücudunun ihtiyaç duyduğu her duruma uygun bir Herby desteği var. Ancak strese karşı özel bir karışım arıyorsan, passiflora, melisa ve papatya da dahil pek çok bitkinin gücüyle harmanlanan Herby No Stress Tea rahat ve huzurlu hissetmene destek olacak.

Kaynaklar:

(*) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27439375/

https://journey.cloud/journaling-benefits/

https://www.healthline.com/health/10-ways-to-relieve-stress

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/born-be-good/200902/darwins-touch-survival-the-kindest

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.