HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Vücudunun Detoks Yeteneğini Nasıl Destekleyebilirsin?

17-05-2021 15:06
Vücudunun Detoks Yeteneğini Nasıl Destekleyebilirsin?

Günümüz dünyasında detoks terimi sıklıkla diyetler ve zayıflama programlarıyla bir arada kullanılıyor. Bu da detoksun belirli kurallara bağlı bir beslenme programı olduğu konusunda yanlış bir izlenim doğuruyor. Oysa toksinlerden arınmak anlamına gelen detoks işlemi herhangi bir diyet şekline bağlı değildir ve kendi kendini onarma yeteneğiyle donatılmış vücudumuz bu işlemi yine kendi kendine gerçekleştirebilir.

Ancak beslenme düzeninde yapacağın bazı değişiklikler bu detoksifikasyon işlemlerinin daha sağlıklı gerçekleşmesine, vücuduna giren toksin yükünün azalmasına ve organlarının işlevlerine yardımcı olabilir. Peki nasıl mı? Popülaritesi günden güne artan detoks hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsan, bu yazı senin için.

Detoks nedir?

Detoks, vücudu toksinlerden arındırma ve canlandırma işlemi için kullanılan genel bir terimdir.  Toksinle kastedilenin ne olduğunu bilmek, bu arınma işlemlerinin önemini anlaman için önemli. Toksinler kimyasal, biyolojik ve fiziksel kaynaklı olabilen, sağlığını hem fiziksel hem psikolojik olarak tehdit eden, vücudunda biriken zehirlerdir. Bunlar sadece dış çevre kaynaklı değildir, bazen vücudunda gerçekleşen metabolik işlemler sonucunda da ortaya çıkabilir.

 

"Günümüzde sosyal medya detoksu da yaygınlaşıyor. Araştırmalara göre fazla sosyal medya kullanan insanların, günde yarım saat kullananlara göre depresyona girme ihtimalleri 3 kat daha fazla.” (*)

 

Bedenin Kendini Nasıl Arındırıyor?

Normal şartlar altında vücudun toksinlerden kurtulmanı sağlayan detoksifikasyon işlemini terleyerek, boşaltım sistemiyle, safra üreterek ve solunum yoluyla kendi kendine tam verimle yapabilir. Bunun için çalışan organlarını şöyle sıralayabiliriz:

- Karaciğer 

- Böbrekler 

- Bağırsaklar 

- Solunum Sistemi 

- Cilt 

- Lenf Sistemi 

 

Ancak "normal şartlar altında” ile kastedilenin sağlıklı bir beslenme düzeni, stresten, havanın kirinden, ağır metallerden, koruyuculardan, işlenmiş gıdalardan uzak, egzersizlerle desteklenen bir yaşam olduğu düşünülürse; normal şartlar altında yaşadığını söyleyebilir misin? Cevabın evetse, vücudun toksinleri uzaklaştırma konusunda harika bir iş çıkarıyor olabilir. Ancak cevabından emin değilsen, hayatındaki toksik etkenleri gözden geçirmende fayda var. Çünkü tüm bu etkenlere aşırı maruz kalmak, özellikle sindirim sisteminde, akciğerlerinde, karaciğerinde, cildinde ve böbreklerinde toksinlerin birikmesine, toksinlerin birikmesi ise cilt sorunlarına, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, baş ağrılarına, yorgunluğa ve vücudunda daha birçok organın sağlığında negatif etkilere sebep olabilir. İşte bu aşamada hem hayatında yapacağın küçük değişikliklerle hem de bitkilerin gücüyle organlarının sağlığını destekleyerek, toksinleri daha verimli bir şekilde vücudundan uzaklaştırmalarına yardımcı olabilirsin.

Sağlıklı Alışkanlıklar ve Seçimlerle Detoksunu Destekle!

Kendi kendini onarabilen bir tasarıma sahip olsa da insan bedenini aşırı yüklenildiğinde bozulan bir makine gibi düşünebilirsin. Bunun önüne geçmek için basit ama sağlıklı alışkanlıklar edinerek bedenini arındırmaya çalışan organlarına yardımcı olabilirsin. Örneğin;

  • Terlemeyi engelleyen kozmetik ürünler kullanma. Terlemek vücudundaki toksinleri atmanın en doğal yollarından biridir. Doğal olmayan kozmetik ürünlerin cildine yüklediği kimyasallar da başlı başına bir detoks sebebi...

  • Kullanım esnasında solunum ve cilt yoluyla vücuduna nüfus eden, sadece sana değil, çevreye de zararlı ağır kimyasallar içeren temizlik ürünleri kullanma.

  • Bol su iç. Su hem metabolizmanı canlandırır ve organlarını işlevleri konusunda destekler, hem de terleme ve boşaltım sistemi yoluyla toksinlerin atılmasını hızlandırır.

  • Mutfak eşyalarında cam, dökme demir gibi sağlıklı ürünlere öncelik ver. Teflon ve alüminyum gibi toksik kalıntı bırakan malzemelerden uzak dur.

  • Düzenli spor yap. Vücudun için sayısız faydası olan bu sağlıklı alışkanlık, anksiyete, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara karşı da güçlü bir kalkan.

  • İşlenmiş gıdalar ve şeker gibi hem toksik etkisi olan hem de vücudunu yıpratan birçok katkı maddesi içeren gıdalar yerine, sağlıklı seçimler yap.

  • Düzenli uyu. Uyku, vücudunun güçlenmesi, kendini yenilemesi ve toksinleri dışarı atması için en ideal zaman. 

Vücudunun Detoks İşlevine İyi Gelecek Bazı Bitkiler

Yeşil çay: İçerdiği kafeinle metabolizmayı hızlandıran yeşil çay, ödem söktürücü özelliğiyle bilinir. Yüksek vitamin ve mineral içeriğiyle, bağışıklık sistemini de güçlendirir. (1)

Zencefil: Hem şifa amacıyla hem de kendine has tadı sebebiyle bin yıllardır kullanılan bir bitki. Bulantıdan soğuk algınlığına, yorgunluktan ishale, pek çok şeye iyi geliyor. (2)

Limon: C vitamini deposu limonun en bilinen faydalarından biri hazımsızlığa iyi gelmesidir. Ama bu mucizevi meyve karaciğer, böbrek ve bağırsak sağlığı üzerinde de iyileştirici etkiye sahip. (3)

Isırgan otu: Sindirim sistemi, böbrekler, kalp ve kemik sağlığı için faydalı olan ısırgan otu, güçlü bir antioksidandır. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor gibi bileşenlere ek olarak C ve A vitaminleri içerir. (4)

Kiraz sapı: Güçlü bir antioksidandır. A, C, E vitaminleri açısından zengindir. Ödem attırıcı ve idrar söktürücü özelliğiyle de sık sık kullanılır. (5)

 

"Vücudunuzu sağlıklı tutmak, tüm evrene, ağaçlara, bulutlara, her şeye bir minnettarlık ifadesidir.” (**)

Thich Nhat Hanh

 

Bedenini Herby Detox Tea ile Destekle!

Herby Detox Tea ile özel olarak harmanlanmış doğanın şifalı bitkileri, hayatı daha sağlıklı, enerjik ve mutlu bir şekilde kucaklaman için bardağına doluyor. Isırgan, biberiye, zencefil ve yeşil çayın iyileştirici gücüne sahip bu lezzetli çay, ruhuna da vücuduna da iyi gelecek.

 

Kaynaklar

(*) https://guilfordjournals.com/doi/abs/10.1521/jscp.2018.37.10.751

(**) "Keeping your body healthy is an expression of gratitude to the whole cosmos- the trees, the clouds, everything.” – Thich Nhat Hanh

1- https://www.koreascience.or.kr/article/JAKO200310103419279.page

2- https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12575/64316/14665.pdf?sequence=1&isAllowed=y

3- https://www.advancedurologyinstitute.com/8-easy-ways-cleanse-kidneys/

4- https://www.eatweeds.co.uk/white-dead-nettle-lamium-album#:~:text=White%20dead%20nettle%20leaves%20contain,100%20g%20of%20fresh%20weight.

5- http://www.theraline.com.tr/wp-content/uploads/2013/11/Cerasus-Avium.pdf

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.