HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Yaz Meyveleri ve Sebzeleriyle Mevsiminde Beslen

21-07-2021 16:43
Yaz Meyveleri ve Sebzeleriyle Mevsiminde Beslen

Yaz meyveleri ya da sebzeleri hangileri biliyor musun? Kulağa basit bir soru gibi gelebilir ama günümüzde birçok insan hangi meyvenin ya da sebzenin, hangi mevsime ait olduğu konusunda net bir fikre sahip değil. Çünkü neredeyse tüm meyve ve sebzeleri, yılın dört mevsimi boyunca marketlerde, manavlarda bulmak mümkün. Konserveler ve dondurulmuş yiyecekler ise olaya bambaşka bir boyut kazandırıyor. Tüm bu seçeneklere sahip olmak insana cazip gelse de bir meyve veya bir sebzenin en yararlı ve güvenli halinin, mevsimindeki en taze haliyle olduğunu da biliyorsun.

Yeryüzü birbirinden faydalı, lezzetli ve eşsiz güzellikte pek çok meyve ve sebzeyle dolu ama bunlardan maksimum faydayı alabilmek için mevsimine göre beslenmek büyük önem taşıyor. Bu yüzden şimdi konumuz yaz meyveleri ve sebzeleri. 

 

Yaz Meyveleri ve Sebzeleri Nelerdir?

Ne yediğimiz ve ne zaman yediğimiz sağlığımızı doğrudan etkiler, bu yüzden sebze ve meyveleri doğru zamanlarda tüketmek, uzun süre saklanmış, doğal şartlarda olgunlaştırılmamış, dayanıklı olmaları için ilaçlanmış ürünlerden elbette çok daha güvenlidir. 

Şimdi mevsimlerden yaz. Kendine buz gibi meyveli bir içecek hazırlamak, zeytinyağlı bir yemekle sofranı çeşitlendirmek ya da hafif bir meyve salatasıyla mideni yatıştırmak istediğinde kullanabileceğin, mevsime uygun ve en yaygın yaz meyveleri ve sebzeleri şöyle:

Meyveler: Böğürtlen, yaban mersini, kiraz, vişne, kayısı, şeftali, karpuz, kavun, karadut, çilek, üzüm, incir, mürdüm eriği, ahududu, yeşil erik

Sebzeler: Mısır, yeşil fasulye, kabak, domates, dolmalık biber, salatalık, enginar, semizotu, bamya, börülce, patlıcan

 

Deniz börülcesini duymuş muydun? Tuzlu su kenarlarında yetişen ve oldukça tuzlu ve ekşi bir tada sahip olan bu bitki, ıspanakgiller ailesindendir ve yaz sebzelerinden sayılabilir. Türkiye’de en çok Muğla’ya bağlı Gökova’da yetişir. Oldukça zengin bir mineral ve vitamin kaynağı olan deniz börülcesinin salatasını mutlaka denemelisin. (*)

 

Bazı Yaz Meyveleri ve Sebzelerinin Yararları

Çilek: Güçlü bir antioksidandır. Potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Kolesterolü ve kan basıncını dengelemeye yardımcı olur. Kalp sağlığını destekler. Portakaldan bile fazla C vitamini içerir. (1)

Kavun: Mükemmel bir A, B6, C vitamini ve potasyum kaynağıdır. Böbrek sağlığını destekler. Yüksek lif içerir. (2)

Enginar: Özellikle yüksek miktarda C ve K vitaminleri, magnezyum, fosfor, demir ve potasyum içerir. Karaciğer sağlığını, sindirim sistemini, bağırsak sağlığını destekler. Kolestrol ve kan basıncı üzerinde de pozitif gücü vardır. (3)

Semizotu: Doğal bir antioksidandır. Akciğer sağlığını destekler. Yüksek miktarda A vitamini ve ayrıca C ve B vitamin kompleksi içerir. Omega 3 yağ asitleri bakımından en zengin yeşil bitki kaynaklarındandır. (4)

 

Sebze ve Meyveleri Mevsiminde Yemenin Faydaları

Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmenin sadece sana değil, dünyaya da faydalı olabileceğini hiç düşünmüş müydün? Nasıl mı? Hadi gel, mevsiminde beslenmenin ne gibi faydaları var konusunu biraz daha ayrıntılı inceleyelim.

1- Kesinlikle daha lezzetlidir. Dalında, doğal şartlar altında olgunlaşan ve tam zamanında hasat edilen bir meyve ve sebze hem lezzet hem de besleyicilik açısından doruk noktadır. Oysa erken toplanmış ve belirli ısılarda tutularak olgunlaştırılmış ya da nakliye esnasında soğutulmuş meyve ve sebzelerden aynı tadı ve besin değerini almanın imkânı yoktur. Yediğin unlu elmaları, tatsız domatesleri, kendini salmış yeşillikleri düşününce ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksın.

2- Çok daha bütçe dostudur. Mevsimi olan bir ürünün miktarı da boldur ve bol olan ürün çok daha ucuzdur. Mevsiminde olan bir ürün, büyük olasılıkla yaşadığın ülkenin mahsulüdür, dolayısıyla nakliye, saklama, depolama gibi ekstra maliyetler ürünün fiyatına yansımaz. 

3- Karbon ayak izini azaltır. Mevsiminde tüketmediğin her bir meyve ve sebze gerek nakliye süreçleri gerek kullanılan zirai ilaçlar ve gerek bunların olgunlaştırılması ve daha uzun süre muhafaza edilmesi için kullanılan ısıtma, soğutma işlemleri ve enerji kullanımıyla karbon ayak izimizi büyütür.

 

Gıda üretimi, dünyadaki sera gazı emisyonlarının dörtte birinden sorumludur. Bu oranın %18'i gıdaların tedarik zincirinden kaynaklanmaktadır. (**)

 

4- Besin yelpazeni genişletir. Birçok sebze ve meyveyi dört mevsim boyunca market ve manavlarda bulmak, sürekli aynı şeylere yönelmene sebep olabilir. Oysa doğa değişkendir ve bu değişkenliğini takip edip, mevsimine uygun ürünlere yöneldiğinde sofrandaki meyve ve sebzelerin de çok daha çeşitlendiğini görürsün.

5- Birçok beslenme uzmanı doğanın bilgeliğine inanır. Bu da vücudumuzun mevsime göre değişen ihtiyaçlarını, mevsimine göre yetişen besinlerde bulacağımız anlamına gelir. Örneğin yazın sıcak günlerinde nem ihtiyacımızı karşılayacak sebze ve meyveleri bulmak daha kolaydır; karpuz, salatalık, domates gibi... Kışınsa soğuk algınlığına ve enfeksiyonlara karşı güçlenmemize yardımcı olacak besinler daha boldur; ıspanak, portakal, turp, kereviz gibi...

6- Daha az pestisit tüketimi sağlar. Sebze ve meyvelerin nakliye esnasında ve raflarda daha uzun süre dayanıklı kalması için koruyucular ve pestisitler kullanılmaktadır. Bu kimyasallar insanlar için de zararlıdır. Sezon dışı ürünlerden uzak ve yerel ürünlere yönelmek, bu kimyasallara maruz kalmanı azaltır.

 

Herby’nin Mevsiminde Toplanan Bitkilerle Hazırlanan Çaylarını da Unutma!

Bitkilerin gücünü maksimum faydayla fincanına taşımak için özel olarak harmanlanan Herby’nin fonksiyonel çayları, dört mevsim bedenini ve ruhunu desteklemek için var. Doğal şartlarda yetişmiş ve doğru zamanda toplanmış şifalı bitkilerle hazırlanan bu özel çayları keşfetmek için buraya tıklayabilirsin.

 

Kaynaklar:

(*) https://idilyazar.com/deniz-borulcesi

(**) https://ourworldindata.org/food-ghg-emissions

(1)https://www.webmd.com/diet/features/nutritional-benefits-of-the-strawberry

(2)https://www.medicalwesthospital.org/summer-melons.php

(3)https://www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits#TOC_TITLE_HDR_8

(4)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3934766/



Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.