HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Yin Yoga Nedir? Faydaları Nelerdir?

27-11-2022 21:04
Yin Yoga Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kökleri Uzak Doğu felsefelerine dayanan Yoga, insanlığın sahip olduğu en kadim öğretilerden biri. Oldukça yumuşak hareketlerden oluşan yin yoga ise; stresi azaltmak ve nefes farkındalığını geliştirmek üzere oldukça yavaş hareketler yapmak üzerine kurulu. Bedeni yormayan ancak uzun süreli geçişlere odaklanarak esnemeyi ve rahatlamayı sağlayan yin yogayla ilgili tüm merak ettiklerini yazımızda bulabilirsin.

Yin Yoga Nedir?

Yoga temel olarak bir pozdan diğerine geçmek üzerine kurulu bir pratik. Yin yoga ise mevcut pozda uzun bir süre bekleyerek yavaşlamayı gerektiriyor. Yin yogada da klasik bir yogadaki temel uygulamalar mevcut fakat bir farkla: Bu kez derin bir meditasyon hâli geçerli. Yin yoga ile sen bedensel olarak yavaşlarken düşüncelerin de sessizleşiyor ve bir nevi zamanı askıya alıyorsun.

Yin kelimesi birçok kişi için Yin yang prensibinden dolayı aşina olunan bir kavram. Çin Tıbbı’ndaki yin ve yang ilkesi, evreni oluşturan her şeyin zıddıyla beraber bulunmasını sembolize ediyor. Tabii bu zıtlık, birbirini tamamlayan karşıtların varoluşun uyumlu doğasını oluşturmasına işaret ediyor. Burada, yin, soğuk yavaş ve pasif olanı temsil ederken yang sıcak, hızlı ve aktif olana atıfta bulunuyor. İşte yin yoga’nın yin’i soğuk ve yavaş olan bu prensipten geliyor.

Yin Yoganın Faydaları

Yin yoganın faydaları Çin Tıbbının bütünsel bakış açısıyla son derece uyumlu. Bedeni ve ruhu bir bütün olarak ele alan doğu pratiklerinde aşina olduğun bu etki sayesinde yin yoga nefes ve beden farkındalığını artırarak seni tepeden tırnağa rahatlatmayı amaçlıyor.

  • Bedensel Gevşemeye Yardımcı Olur

Yin yoganın prensipleri, başta insan bedenini gevşetmek üzerine kurulu. Tüm yoga türlerinde olduğu gibi yin yogada da bedenini esnetecek hareketler yapıyorsun. Bu hareketlerin kasların ve vücudunun geneli üzerindeki etkisi de tam bir gevşeme hâli sağlıyor. Sen de düzenli olarak yin yoga yaparak adeta masaj seansından çıkmış gibi rahatlayabilir, hayat kaliteni artırabilirsin.

  • Kaygı Seviyelerini Azaltmaya Destek Olur

Geleneksel yoga türlerinin de aerobik egzersizlerin de anksiyete üzerinde olumlu etkileri olduğuna dair araştırma bulguları mevcut. Yin yoga, ruh hâlini olumlu etkilerken kaygı düzeyinin azalmasına da katkıda bulunur. Otuz katılımcı üzerinde yürütülen bir araştırmada, kişilerin Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI) ve Bilinçli-Farkındalık Ölçeği'ne (MAAS) göre yin yogadan sonra kaygı düzeylerinde ciddi anlamda azalma olduğu görülmüş. Araştırmada hem yin yoganın hem de aerobik egzersizin etkileri ölçülmüş. Bu bakımdan yin yoganın aerobik egzersizden çok daha etkili olduğu görülmüş. 

  • Stresle Baş Etmene Yardımcı Olur

Yin yoganın hem bedensel hem de zihinsel anlamda rahatlatıcı etkisi, stres seviyelerinin de azalmasına yardımcı oluyor. Bedenin gevşerken ve düşüncelerin yavaşlarken strese girmene neden olacak ‘koşturmaca’ halinden uzaklaşabilirsin. Bu pratiği düzenli olarak uzun süre yaptığında ise stresle çok daha kolay baş ettiğini fark edebilirsin. Ayrıca yin yoganın strese yönelik olumlu etkilerini destekleyen bilimsel araştırmalar da mevcut. 

  • Kalp Sağlığını Korumaya Destek Olur

Yin yoganın zihinsel ve bedensel açıdan seni rahatlatmasının fiziksel sağlığına yönelik de azınsanmayacak düzeyde etkisi bulunuyor. Yin yoganın stres düzeyi yüksek insanlar için ne vadettiğini araştıran bilimsel bir çalışma da bunu destekliyor.

Araştırma, düzenli olarak yin yoga yapan kişilerin bu pratiği yapmayanlara göre fizyolojik ve psikolojik bakımdan daha iyi durumda olduklarını ortaya konuyor. Çalışmadan elde edilen fiziksel bulgulara göre; bu kişilerde kalp sağlığını olumsuz etkileyen değerlerde azalma kaydedilmiş. Bu veriler, ayrıca katılımcıların depresyonla ilgili belirtilerinde de azalma olduğuna işaret ediyor. (5) Sen de rahatlarken kalp sağlığını korumak istiyorsan Çin’in kadim değerlerinden biri olan yin yoga pratiğini deneyebilirsin.

Kimler Yin Yoga Yapabilir?

Yin yoga, vücudu zorlayan ve ağır hareketler içeren bir pratik olmadığı için birçok kişinin yapabileceği bir uygulama. Nefesini sakinleştirirken hayatın akışına kulak vermene fırsat tanıyan yin yoga, bir egzersizden çok daha fazlasını vadediyor.

Yogaya yeni başlayanların da bu pratiği uzun süredir yapanların da yin yogaya geçmesi mümkün. Ayrıca yoğun egzersizler yapan ve biraz yavaşlamaya ihtiyacı olanlar da gevşemek için yin yoga yapabilirler. Stresle baş etmekte zorlanan, egzersizle hem bedensel hem de ruhsal sağlığını iyileştirmek isteyenler için yin yoganın ideal bir pratik olduğunu söylemek mümkün. Sen de yin yoga yapmaya başlayarak modern toplumun simgesi hâline gelen hızlı yaşamın etkileriyle baş etmek yolunda etkili bir adım atabilirsin. 

Yin Yoga’yı Bitkilerle Desteklemenin En Etkili Yolu: Herby No Stress Tea

Hayat tüm koşturmacasıyla devam ederken bazen durup yavaşlamaya ihtiyacın olabilir. İşte tam da bu anlarda seni rahatlatıp tüm stresini azaltmaya destek olacak sıcacık bir çay imdadına yetişir. Papatya, sarı kantaron, passiflora ve lavantanın rahatlatıcı etkisi vanilyanın hoş kokusuyla bir araya geldi ve Herby No Stress Tea oluştu. Yin yogadan sonra bir fincan Herby No Stress Tea, hayatın karmaşasında bir parantez açıp rahatlamana yardımcı olacak. 


Kaynakça

(1)   https://www.yogaclub.us/attachments/Yin%20Yoga%20Article%20by%20Paul%20Grilley.pdf 

(2)   https://www.takingcharge.csh.umn.edu/explore-healing-practices/traditional-chinese-medicine/what-qi-and-other-concepts

(3)   https://researchportal.scu.edu.au/esploro/outputs/journalArticle/Acute-Effects-of-Yin-Yoga-and/991012830500402368

(4)   https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10615806.2017.1301189

(5)   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6051627/

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.