HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Zencefil ve Zencefil Çayı Neye İyi Gelir?

17-05-2021 14:38
Zencefil ve Zencefil Çayı Neye İyi Gelir?

Anavatanı Çin'den dünyanın dört bir yanında yayılan zencefil, günümüzde en yaygın kullanılan bitkilerden biri. Kâh baharat olarak çıkıyor karşımıza kâh merhem, kâh kurabiyelerin içine katılıyor kâh zencefil çayı olarak bardaklara doluyor. Kendine has acı ve yoğun bir tada sahip olan bu bitkinin böylesine fazla kullanılmasının en önemli sebebi; birçok şeye iyi gelmesi. 

Zencefilin nelere iyi geldiğini öğrenmek için yazımızı okumaya devam et.

Grip ve soğuk algınlığına iyi gelir

Vücut ısısını artırarak ter atmayı sağlayan zencefil, kış aylarında soğuk algınlıkları ile baş etme konusunda iyi bir yardımcıdır. Balgam söktürücü olması sebebiyle solunum yollarının zararlı mikroorganizmalardan temizlenmesini hızlandırır. Grip semptomlarını yatıştırır, ağrıları dindirir. Acımsı tadı sana hitap etmiyorsa, zencefil çayını elma dilimleriyle demlemeyi dene. Daha yumuşak bir içime sahip olan bu çay, öksürükler için de birebir.

Kilo vermeye yardımcı olur

Sağlıklı bir diyetle fazla kilolarına elveda demek istiyorsan, zencefil çayı diyet listende olması gerekenlerin başında geliyor. Metabolizmayı ve harcanan kalori miktarını hızlandıran bu yararlı bitki aynı zamanda ödem atmayı sağlayarak da vücut sağlığını destekliyor. 

Mide bulantısına iyi gelir

Zencefil mide için iyi bir yatıştırıcıdır. Eğer soğuk algınlığı, mide üşütmesi, fazla kafein ya da alkol tüketimi gibi nedenlerle kusma hissin varsa, bir bardak ılık zencefil çayı seni daha iyi hissettirecek. Ayrıca (doktor onayı almaları şartıyla) hamilelere de sabah bulantıları için zencefil çayı iyi gelir. 

 

"Kanser hastalarının aldıkları kemoterapi neticesinde yaşadıkları bulantı için günde 1.5 mg zencefil kullandıklarında, bulantılarının hafiflediği görülmüş." (*)

 

Kolesterolü düşürerek kalp sağlığını destekler

Zencefilin faydalarına şöyle bir bakarsan vücudun için tepeden tırnağa pek çok konuda işe yaradığını göreceksin. Araştırmalara göre düzenli zencefil kullanan insanların kalp krizi ve inme geçirme riskleri azalıyor, kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin de düşmesini sağlıyor. 

Hazımsızlığa iyi gelir

Yemeği fazla mı kaçırdın ya da midene dokunan bir şey mi yedin; bir bardak zencefil çayı, mideni rahatlatacak ve bu can sıkıcı sorundan kurtulmana yardım edecek. Çayını tatlandırmak için yine mide dostu olarak bilinen baldan faydalanabilirsin.

Adet sancılarını hafifletir

Adet sancısı birçok kadının kâbusu. Çünkü sadece bir sancı olmakla kalmıyor; beraberinde kasılmaları, şişkinliği, yorgunluk ve halsizliği de getirebiliyor. Araştırmalar adet döneminde günde 3 kez zencefil çayı içen kadınların adet sancılarında fark edilir bir azalma olduğunu göstermiş. Bu bilgi senin işine yaramayacaksa bile çevrendeki birinin işine mutlaka yarayacak. 

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olan zencefil, bağışıklığı güçlendirir, vücudun enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Kış için soğuk algınlıklarına karşı güçlü bir antioksidan arıyorsan; bir bardak zencefil çayına bir tatlı kaşığı bal ve bir dilim limon ekleyebilirsin.

 

"İlk zencefilli kurabiyelerin 15. yüzyılda yapıldığını, ancak o meşhur zencefilli kurabiye adamların İngiltere Kraliçesi I. Elizabeth tarafından tasarlanıp, yaptırıldığı biliyor muydun?” (**)

 

Kireçlenme tedavisinde kullanılır

Kireçlenme ilerleyen yaşla birlikte herkesin karşılaşabileceği bir rahatsızlık. Zencefilin ağrı kesici özelliğiyle kireçlenme kaynaklı eklem ağrılarını ve şişkinliklerini yatıştırmaya, iltihapları azaltmaya ve böylece hareket kabiliyetini artırmaya yardım ettiği biliniyor.

Kas ağrılarını hafifletir

Spor yapmak birçok sağlık sorununa karşı vücudunun direncini artıran ne sağlıklı bir alışkanlık, değil mi? Ancak her şey toz pembe değil; bazen egzersizler kas ağrılarına da neden olabilir. Zencefil egzersiz kaynaklı kas ağrılarını hafifletme konusunda en etkili bitkilerden biri. 

Bağırsaklara iyi gelir

Bağırsak hastalıklarının tedavisinde de desteğinden yararlanılan zencefil, gaz kaynaklı sancıları azaltır, ishali keser ve kabızlığa iyi gelir. Sindirim sistemi sorunlarıyla sıkça karşılaşıyorsan zencefil çayının bu özelliklerinden faydalanabilirsin.

Zencefil kan sulandırıcı özelliğiyle de bilinir. Bu yüzden kan sulandırıcı ilaç kullananlarda, ameliyata girecek hastalarda ve hamileliğin ileriki dönemlerinde kullanılması tavsiye edilmez.

Eğer mutfağını zenginleştirecek, hepsi birbirinden lezzetli ve faydalı karışımlar arıyorsan, Herby çayları doğanın şifalı bitkilerini bardağına taşımak için seni bekliyor.

 

Kaynaklar:

(*) https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12575/64316/14665.pdf?sequence=1&isAllowed=y

(**) https://en.wikipedia.org/wiki/Gingerbread_man

https://www.medicalnewstoday.com/articles/265990#benefits

https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger

https://www.medlife.com/blog/15-health-benefits-ginger-skin-hair-recipes/

https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a46886/health-benefits-of-ginger/

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.