HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

23-11-2021 13:20
Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

Regl döngüsü kadınlar için sağlıklı bir süreçtir ancak ne yazık ki aynı zamanda birçok kadın için adet sancısına ne iyi gelir sorusunu da beraberinde getirir. Zira oldukça sağlıklı bir süreç olmasına rağmen, regl dönemlerinde kendini gösteren sancılara kadınlarda oldukça sık rastlanır. Bazıları için bu sancı göz ardı edilebilecek kadar hafifken bazıları için yataktan çıkmaya engel olacak kadar ağır olabilir. Rahim astarının dışarı atılması esnasında gerçekleşen rahim kasılmalarından kaynaklanan bu ağrıları tamamen önlemek çoğu kez mümkün olmasa da, ağrıları hafifleterek süreci daha konforlu geçirmenin birçok yolu var. Eğer senin de adet dönemi sancıların günlük hayatını sekteye uğratacak kadar ağır geçiyorsa, bu ağrıları atlatmana yardım edecek yöntemlerin peşine düşmüş olmalısın. 

Bu yazımızda, adet sancılarına ne iyi gelir ve bu konuda işine yarayacak etkili yöntemler nelerdir sorularına cevap vermeye çalıştık.


Bol su iç

Su içmek ile adet sancılarının nasıl bağlantılı olduğunu merak etmiş olabilirsin. Aslında su doğrudan adet sancılarının ortadan kalkmasını sağlamaz. Fakat eğer şişkinlik yaşıyorsan bu durum krampları daha da kötü hale getirebilir. Su işe şişkinlik sorununu azaltarak regl ile ilgili sancıların da iyileşmesine katkıda bulunmuş olur. Bunun için yapman gereken regl dönemin yaklaştığında bol su içmek ve vücudunun dehidrasyon yaşamasına engel olmak. Suyun içine nane ve limon katarak daha lezzetli ve faydalı hale de getirmen mümkün. (1)

Sıcak uygulaması ile rahatla

Soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan sıcak su torbaları nostaljik bir hatıra olmaktan çok daha fazlasını vadediyor. Her ne kadar kimileri için çağ dışı bir alışkanlık gibi dursa da sıcak su torbaları ile uygulanan sıcak kompres, regl kramplarına fayda sağlayabilir. 2018’de yapılan bilimsel bir araştırmaya göre, sıcak uygulaması, adet sancıları üzerinde oldukça etkili.  (2) Kasların gevşemesini ve kan akışının hızlanmasını sağlayacak bu yöntem, adet sancısına ne iyi gelir sorunun cevabı olabilir. Zor geçen bir adet döneminde, ılık bir duşa girerek ya da sıcak su torbaları kullanarak, sıcak uygulamasının gücünden faydalanabilirsin.

Egzersizi ihmal etme

Egzersizin vücut fonksiyonları üzerindeki düzenleyici etkisi yadsınamaz. Genel olarak kas ağrılarının iyileştirilmesinde faydalı olan egzersiz adet kramplarını da azaltabilir. Egzersizin adet sancılarına yönelik faydası birkaç farklı mekanizma ile ilgili. Bunlardan biri suda da gördüğümüz gibi şişkinliğe iyi gelmesi. Diğeri ise egzersizin kan sirkülasyonuna yönelik faydası ve ağrıyı azaltan endorfinlerin salgılanmasına yardımcı olması. (3) Regl döneminde egzersizden fayda görmek istiyorsan genel olarak egzersizi hayatının bir parçası haline getirmelisin. Özellikle regl döneminde ise kesinlikle egzersizi eksik etmemelisin. 

Esansiyel yağlardan faydalan

Esansiyel yağlardan faydalanan aromaterapi, terapötik amaçlarla kullanımı yaygınlaşan uygulamalardan biri. Son dönemlerde doğaya ve alternatif sağlık uygulamalarına dönüş yaşanmasıyla esansiyel yağların gücü de daha çok dikkat çekiyor. Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki aromaterapi ile karın ve bel bölgesine masaj yaparak adet sancısını hafifletmek mümkün. (4) Bunun için lavanta, nane ve rezene gibi esansiyel yağlardan faydalanabilirsin. 

Ancak unutma; esansiyel yağları mutlaka taşıyıcı bir yağ ile seyreltmelisin. Genelde badem yağı veya Hindistan cevizi yağı gibi yağlarla seyreltildiklerinde esansiyel yağların yakıcı etkisi dengeleniyor. Bunun için 6 damla esansiyel yağa karşın 1 çay kaşığı taşıyıcı yağ tavsiye ediliyor.

Antienflamatuar beslen

Antienflamatuar yiyeceklerden zengin bir diyet sayesinde adet sancılarını azaltabilirsin. Antienflamatuar ne mi demek? Hemen açıklayalım. Antienflamatuar maddeler vücuttaki enflamasyonu yani iltihabı azaltıcı etki gösterirler. Bazı yiyecekler antienflamatuar maddelerden zenginken bazıları tam tersi enflamasyonu tetikler. Enflamasyon ağrı ile ilişkili olduğu için diyetini antienflamatuar  yiyeceklerden zengin hale getirirsen adet döneminde yaşanan krampları azaltabilirsin. Bunun için sebze, meyve, baklagil, kuruyemiş ve tohumları tercih etmelisin. (5)

Bitkilerin gücünden faydalan

Adet sancısına ne iyi gelir sorusunun bir diğer cevabını bitkiler dünyasında bulabilirsin. Adet döneminde, rahatlatıcı ve kramp giderici etkileri olan birçok bitki çayından faydalanabilirsin. Ayrıca bitki çaylarının da antienflamatuar özellikleri olduğunu gösteren birçok bilimsel araştırma var. Bu çayların başında papatya çayı geliyor. 2012 yılında yapılan bir araştırma da papatya bitkisinin adet sancılarını hafiflettiğini doğruluyor. (6)

Seni adet sancılarından kurtarma hususunda öne çıkan diğer bir bitki ise civanperçemi. Kadınsal sorunlar için kullanımı yaygın olan bu bitki bağırsaklardaki ve rahimdeki düz kasları gevşeterek krampları azaltabiliyor. (7)

Kadınların adet sancılarını dindirmek için başvurduğu en etkili bitkiler arasında çoban çantası da bulunuyor. Bu bitki özellikle ağır adet kanamalarının dindirilmesi için yüzyıllar boyu kullanılmış. Bazı bilimsel araştırmalar da bu bitkinin adet dönemi üzerindeki olumlu etkilerini destekler nitelikte. (8) Bu  bitkilerin faydalı etkilerinden yararlanmak istiyorsan adet dönemin yaklaştığında akşamları bir bardak bitki çayı olarak tüketebilirsin. 


Herby Girly Tea ile Daha Rahat ve Huzurlu Hisset

Artık adet öncesi gerginlikleri sakin ve hafif bir şekilde geçirmene destek olacak bir yardımcın var: Herby Girly Tea. Bu özel çayın içerisinde mayıs papatyası, çoban çantası ve civanperçemi de dahil olmak üzere seni rahatlatacak birçok bitki bulunuyor. Adet dönemini hiç olmadığın kadar rahat ve huzurlu geçirmek için Herby Girly Tea’yi denemeyi unutma. 

 
 Herby Girly Tea

Kaynakça:

1-https://www.webmd.com/women/ss/slideshow-get-rid-of-cramps 

2-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6214933/ 

3-https://bjgp.org/content/59/561/241.short 

4-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6262530/ 

5-https://www.pcrm.org/good-nutrition/nutrition-information/using-foods-against-menstrual-pain 

6-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/ 

7-https://www.stlukes-stl.com/health-content/medicine/33/000282.htm 

8-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077876/


Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.