HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Şifalı Bir Bahar Çiçeği: Papatya

01-11-2021 12:49
Şifalı Bir Bahar Çiçeği: Papatya

Papatya denildiğinde senin de aklına birçok güzel manzara geliyor mu? Yemyeşil kırlarda salınan, saçımıza iliştirdiğimiz papatyalar; küçük bir vazoda bir demet ya da mis gibi kokusuyla fincana dolan lezzetli bir çay. Şarkılarda bile kendine bol bol yer bulan bu güzel çiçek, kesinlikle hayatımızın önemli bir parçası.

Uyku ve yorgunluk sorunları söz konusu olduğunda, papatyanın kurutulmuş çiçeklerinden sıklıkla faydalanırız. Rahatlatıcı özelliklerinin yanı sıra kafein içermemesi ve lezzeti sebebiyle de günümüzün popüler bitkileri arasında. Aslında bu kadar popüler bir bitki çayı olmasının arkasında yüzyıllara dayanan geleneksel şifalı özellikleri de bulunuyor. En yaygın olarak kullanılan çeşitleri Alman papatyası ve Roma papatyası olan bu tıbbi bitkinin geleneksel kullanımı, bilim adamlarını da bu bitkinin özelliklerini merak etmeye ve neticede araştırmaya yöneltmiş. Antioksidan profili ve vücut sağlığına yönelik faydaları ile öne çıkan papatya çayının tarihçesi ve faydaları ile ilgili olarak bilgi edinmek için okumaya devam et.

Papatyanın Tarihçesi

İnsanlık tarihinde bilinen en eski şifalı bitkilerden biri olan papatyanın dikkate değer birçok faydası var. Papatyagiller familyasından gelen bu şifalı bitkinin günümüzdeki popülaritesi tarihin eski çağlarından beri kullanılıyor olmasına dayanır. Avrupa ve Batı Asya kökenli olan papatya, tıbbi özellikleri sayesinde Romalıların, Yunanlıların ve Mısırlıların da ilgisini çekmiş. 

Papatya bitkisinin çiçeklerinde birçok terpenoid ve flavonoid bulunur. Antioksidan özellikleriyle öne çıkan bu bileşikler vücudu hastalıklara karşı koruyabilir. Papatya geleneksel olarak, saman nezlesi, iltihaplanma, kas spazmları, adet bozuklukları, uykusuzluk, yaralar, ülser, mide-bağırsak bozuklukları, romatizmal ağrı ve hemoroid gibi birçok rahatsızlığa karşı kullanılmış. Uçucu yağları ise kozmetik ve aromaterapide kullanılmakta. (1)


Papatya Çayının Öne Çıkan Faydaları:

Antienflamatuvar: Enflamasyon bağışıklık sisteminin enfeksiyona karşı verdiği normal bir tepki. Ancak kronik hale geldiğinde vücut sağlığını olumsuz etkileyerek bizi hastalıklara yatkın hale getirir. Papatya çayı içerisinde bulunan antioksidan bileşikler sayesinde enflamasyona karşı etki gösterebilir.  Çiçeklerinde bulunan flavonoidler apigenin, kersetin ve çeşitli fenolik bileşiklerdir. Papatyanın içerisinde bulunan flavonoidler arasında apigenin antioksidan ve antienflamatuvar olarak en etkili madde olarak gösterilir. (2) 


Sindirim sağlığını destekler: Zinde ve huzurlu hissedebilmek için iyi çalışan bir sindirim sistemi önemli. En ufak bir hazımsızlık bile hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyebildiği için birçoğumuz sindirim sistemi sağlığına bilhassa önem veririz. Bilimsel araştırmalar da rahat bir sindirim için papatya çayından faydalanabileceğini gösteriyor. Bu araştırmalarda, papatya çayının sindirim sistemini gevşettiği , hazımsızlık ve iştahsızlık gibi sorunları önlemeye yardım etti gözlemlenmiş. (3)


Kalp sağlığını destekler: Kalp sağlığı, beslenme ve fiziksel aktivite gibi yaşam alışkanlıkları ile doğrudan bağlantılı. Fakat bitki çayları da kalp sağlığını destekleyecek özellikler taşıyor. Kalp sağlığına yönelik faydası papatya çayının pek bilinmeyen bir özelliği. Bu çayın içerisindeki flavonoidler kalp sağlığını destekleyen etkiler gösterir. Örneğin, bu antioksidan maddeler kan basıncı ve kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardım ederek kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı direnç sağlar (4) 


İyi bir uykuyu destekler: Zaman zaman uyku sorunları yaşamayanımız yoktur. Bazı insanlar uykuya dalmakta zorlanırken bazıları insomnia derecesinde uykusuzluk çekebilirler. Papatya çayı, uyku kaliteni artırmak için başvurabileceğin doğal yöntemlerden biri.  Bu etkisini içerisinde bulunan apigenin isimli bir maddeye borçlu. Bir antioksidan olan apigenin beyindeki bazı reseptörlerle bağlanarak uykuya geçmemize yardımcı olur. Kronik uykusuzluk sorunu çekenler için papatya çayı bu etkisiyle adeta doğal bir uyku ilacı görevi görür. (5)


Anksiyeteyle mücadele etmeye doğal destek: Aşırı düzeyde endişe ve korku gibi duyguların eşlik ettiği anksiyete bozukluğu, yaşam kalitesini düşüren bir sorundur. Papatya çayı rahatlatıcı etki göstererek kaygı seviyelerinin azalmasını yardımcı olabilir. Aslında papatya çayının uykuya yönelik faydaları, onu anksiyete ve depresyonla mücadelede de etkili kılar. Uykuya geçişi kolaylaştıran papatya, sakinleştirici bir etki göstererek anksiyete yani kaygı bozukluğuna karşı da fayda gösterebilir. Papatya çayının kaygı bozukluğuna etkisini destekleyen bilimsel kanıtlar da mevcut. 2016 yılında yapılan bilimsel bir araştırmada papatya çayının anksiyete belirtilerini azaltmada etkili olduğu gözlemlenmiş. (6) 


Cilt sağlığını destekler: Parlak ve taze bir cilt neredeyse hepimizin hayali. İyi beslenerek ve doğru cilt bakımını yaparak cilt sağlığını destekleyebileceğin gibi bu konuda papatya gibi bitkilerden de yardım alabilirsin. Bilimsel araştırmalar papatya çayının cildi güzelleştirmesinin enflamasyonu azaltması ile ilgili olduğunu gösteriyor. (7)

Rahatlamana yardımcı olur: Papatyanın içeriğindeki apigenin isimli antioksidanlar, kaygıyı azaltma ve gevşemeye yardımcı olma konusunda etkili rol oynar. Böylece daha huzurlu ve rahat hissetmek için papatyanın bu etkisinden faydalanabilirsin.


Papatyanın Şifalı Özellikleri Herby Çaylarında!

Sakinleşmek, dinlenmek ya da güzel bir uyku çekmek için papatyanın yardımına ihtiyacın olduğunda Herby çayları yanında. Çünkü doğanın şifalı bitkilerini fincanına taşıyan Herby’nin fonksiyonel çayları arasında papatyanın etkileriyle ruhuna ve bedenine iyi gelecek özel karışımlar da var. Rahatlamak, huzurlu hissetmek istediğinde No Stress Tea’yi dene. Mışıl mışıl uyumak için desteğe ihtiyaç duyduğunda Sleep Tea yardıma hazır. Ayrıca kadınların özel günlerini daha rahat ve mutlu atlatmaları için de mayıs papatyasının gücünü taşıyan Girly Tea’yi hazırladık. Hadi hemen tıkla, sana uygun Herby’i keşfet!


Kaynaklar:

1-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/

2-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/

3-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/#:~:text=Chamomile%20has%20been%20valued%20as,fevers%20in%20children%20

4-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4130174

5-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/

6-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27912875/

7-https://www.healthline.com/nutrition/5-benefits-of-chamomile-tea



Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.