HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Uyku Sorunlarına Karşı Doğal Yöntemler

18-10-2021 10:39
Uyku Sorunlarına Karşı Doğal Yöntemler

Günümüzde pek çok insan uyku sorunlarıyla mücadele ediyor. Sen de bu durumdan muzdaripsen uykusuzluğun bir insanın yaşam kalitesini ne düzeyde düşürebileceğini en iyi bilenlerden biri olmalısın. Uyku gerçekten de hem zihinsel hem de fiziksel refah bakımından son derece önemli. Uykunu iyi alamadığında bilişsel düzeyde düşüş, hafıza ve öğrenme becerilerinde bozulma ve daha birçok sorun yaşayabilirsin. (1)

Sen de uykuya dalmakta zorluk yaşıyorsan makalemiz uykuya geçişi kolaylaştırma konusunda sana yardımcı olabilir. Sana da rahat uyumanı sağlayacak ve uyku getiren 6 şeyden bahsedeceğiz.


Yoga gibi rahatlatıcı faaliyetler yap

Stres ve anksiyete uykuya geçişi zorlaştıran en büyük etkenler arasındadır. Hele ki günümüzdeki yaşam şartları dikkate alındığında stressiz ve kaygısız bir gün geçirmek birçoğumuz için oldukça zor. Yoga ve meditasyon gibi faaliyetler, zihni kaygı verici düşüncelerden arındırmak; duyguları kontrol etmek ve rahatlamak açısından oldukça etkili. 

Yoga ve meditasyonun bu etkilerinin mekanizması ise aslında oldukça basit. Rahatlayan ve gevşeyen vücut ile gereksiz düşüncelerden arınan bir zihin elbette uykuya daha kolay geçebilir. Bilimsel araştırmalar da yoganın uyku kalitesini ve uyku süresini iyileştirdiğini gösterir nitelikte. (4) Meditasyon ise uykuya geçişle ilgili bir hormon olan melatonin seviyeleri üzerinde pozitif etkilere sahip. (5) Uykuya geçişte zorlanıyorsan ve genellikle kaygılı veya stresli biriysen yoga, meditasyon ve nefes egzersizi yaparak rahatlayabilirsin.


Rahatlatıcı müzikler dinle

Müziğin iyileştirici gücü bugün bilim çevreleri tarafından da kabul ediliyor. Aslında müzik öyle güçlü ve insanın derinlerine işleyebilen bir sanat formu ki, insanın modunu, ruhsal durumunu ve duygularını doğrudan etkileyebiliyor. Bu özelliğiyle müziğin uyku sorunlarına yönelik kullanılıp kullanılmayacağı da merak konusu olmuş ve bilim insanları bu konuda araştırmalar yapmış.

Müziğin uyku bozuklukları üzerindeki etkisini araştıran birçok çalışmayı inceleyen bir meta analizde müziğin hem kısa süreli uyku sorunları yaşayanlarda hem de kronik uyku bozukluğundan muzdarip insanlarda etkili olduğu görülmüş. Mesela bu araştırmaların birinde yatmadan önce klasik müzik gibi rahatlatıcı müzikler dinlemenin uyku kalitesini iyileştirildiği gözlemlenmiş. Bu çalışmalarda müziğin temposunun da uyku üzerinde etkili olduğu belirlenmiş. Bunun nedeni uykuya dalarken kalp atış hızının yavaşlaması. Tam da bu nedenle daha yavaş tempolu müzikler uykuya geçişi kolaylaştırır. Klasik müzik yerine enstrümantal müzikler ve doğa sesleri gibi rahatlatıcı alternatifler de dinleyebilirsin. (6)


Bitki çayları iç

Yüzyıllardan beri doğal uyku getirici reçetelerde bulunan bitki çayları rahatlamak ve gevşemek isteyen birçok kişi tarafından tercih edilen doğal yöntemler arasında. Ama tabii ki önemli olan en doğru bitki çayını seçmek. Bunun için bilimsel araştırmalarla rahatlatma ve uyku getirme özellikleri kanıtlanmış bitkilerden faydalanmak en doğrusu.

Uyku getirdiği ispatlanan bitki çaylarının başında papatya, lavanta, melisa ve passiflora geliyor. Papatya, içerisinde bulunan bir antioksidan madde olan apigenin sayesinde seni sakinleştirir ve uyku haline geçmene yardımcı olur. Lavanta da anksiyete seviyelerini azaltan ve depresyona iyi gelen bitki çaylarından biri olması sebebiyle seni rahatlatarak uyumana yardımcı olabilir. Melisa çayı ise ağrılara iyi gelmesi, stres ve anksiyete gibi sorunlarda yardımcı olması nedeniyle uykuya geçişi kolaylaştıran çaylar arasında bulunuyor. Melisanın bu etkisi beynindeki gama-aminobütirik asit (GABA) düzeylerini artırması ve böylece yatıştırıcı etki göstermesiyle ilgili. (7) 


Kefir ve yoğurt tüket

Kefir yüzyıllardan beri doğal bir probiyotik olarak kullanılır. İlk olarak Kuzey Kafkasya’da ortaya çıkan kefir, buradan Rusya’ya ve daha sonra Avrupa ve ABD’ye yayıldı. Sağlıklı bir bağırsak florası istiyorsan kefir gibi probiyotikler açısından zengin besinleri beslenme listene mutlaka ekle. Zira probiyotik adı verilen bu mikroorganizmalar bağırsaklarda sağlıklı ve zararlı bakteri dengesini korur. Bağırsaktaki bu bakteri dengesi bozulduğunda elbette sağlığımız da bozulur. (2)

Kefirin besin değerleri ve probiyotikler açısından zengin olması bağırsak sağlığının korunması, kolesterol ve kan şekeri seviyelerinin iyileştirilmesi gibi faydalı özelliklerinden sorumlu ancak etkileri bunlarla sınırlı değil. Bazı araştırmalar kefirin aynı zamanda uyku bozukluklarının iyileştirilmesinde de fayda gösterdiğini destekliyor.  (3) Kaliteli bir uyku için akşam yatmadan birkaç saat önce kefir içmeyi deneyebilirsin. Ayrıca probiyotikler ve uyku söz konusu olduğunda yoğurt da bu konuda sana yardımcı olabilir.


Gün içerisinde egzersiz yap

Spor veya egzersiz yaptığın günlerde daha kolay uykuya daldığını fark etmiş miydin? Fiziksel aktivite, kaliteli bir uyku uyumak isteyenlerin mutlaka hayatına entegre etmesi gereken bir faaliyet. Bunun nedeni egzersizin serotonin üretimini artırması ve stres hormonu olarak da bilinen kortizol düzeylerini azaltması. Böylece hem uyku süresinin hem de kalitesinin artmasına yardımcı olur. Ancak unutmamak gerekir ki aşırı egzersiz de vücudunu fazla yorması nedeniyle uykuya dalmanı zorlaştırabilir. (8)


Aromaterapiden faydalan

Aromaterapi esansiyel yağların şifalı etkilerinden faydalanan bir pratik. Esansiyel yağlar, özellikle rahatlamak, gevşemek ve uykuya geçişi kolaylaştırmak için sıklıkla kullanılıyor. Bitkilerin buharla damıtılmasıyla elde edilen esansiyel yağların tıbbi amaçlarla kullanımı aslında antik çağlara dayanıyor. Aromaterapide bu esansiyel yağlar genellikle koklanıyor veya buharı solunuyor. 

Bilimsel araştırmalar, lavanta, bergamot ve papatya gibi esansiyel yağların uyku bozukluklarında etkili olabileceğini destekliyor. Buharı koklandığında, bu esansiyel yağlar, kişiyi rahatlatarak ve sakinleştirerek insomnia üzerinde iyileştirici etkiler gösteriyor. (9) Ancak aromaterapiden faydalanmak için mutlaka bu yağlar hakkında bilgisi olan bir uzmana danışman gerektiğini unutma. 


Mışıl mışıl bir uyku için Herby Sleep Tea seninle!

Kaliteli bir uyku için sana ihtiyacın olan ipuçlarını verdik. Artık bitkilerin gücünden de faydalanarak rahat rahat uyuyabileceğini biliyorsun. Elbette bununla da kalmadık ve uykuya geçişin konusunda yardımcı olduğu ispatlanmış bitkilerden oluşan harika bir bitki çayı hazırladık. Herby Sleep Tea;  lavanta, passiflora, papatya ve melisa gibi bitkilerin sakinleştirici gücünü bir araya getiren eşsiz bir karışım. Kaliteli ve rahat bir uyku için hemen bugün Herby Sleep Tea’yi dene!



Kaynakça:

1-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5442970/

2-https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/kefir

3-https://www.researchgate.net/publication/334140448_Effects_of_Kefir_on_Quality_of_Life_and_Sleep_Disturbances_in_Postmenopausal_Women

4-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24755569/

5-https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2012.00054/full

6-https://www.webmd.com/sleep-disorders/features/can-music-help-me-sleep

7-https://www.healthline.com/nutrition/teas-that-help-you-sleep

8-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25104243/

9-https://www.sleepfoundation.org/best-essential-oils-for-sleep


Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.