HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Antioksidan Özellikleriyle Cilt Sağlığını Destekleyen Şifalı Bitkiler

26-08-2021 16:02
Antioksidan Özellikleriyle Cilt Sağlığını Destekleyen Şifalı Bitkiler

Sağlıklı bir cilde sahip olmayı kim istemez? Canlı, pürüzsüz, yumuşacık bir cilde kavuşmak ve bu özellikleri uzun süre muhafaza etmek, bin yıllardır sürüp giden bir arzu. Kozmetik ve tıp dünyası bu konuya epey kafa yoruyor, araştırmalar yapıyor ve nihayetinde sana bu konuda yardım edebilecek pek çok ürün sunuyor. Yine de sağlıklı bir cilt için önemsemen gereken yöntemlerin başında sağlıklı beslenmek geliyor ve bitkilerin içerdikleri mineraller, vitaminler ve diğer besin öğeleriyle sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olduğunu bilmen gerekiyor.

Bitkilerle cilt sağlığını desteklemenin geçmişi, tıpkı güzel bir cilt arzusu gibi oldukça eski. Kleopatra’nın güzellik reçetelerini duymuşsundur. M.Ö. 69-30 yıllarında yaşayan ve ömrünü cilt bakım teknikleri araştırmakla geçiren ünlü Mısır kraliçesi, bu amaçla fesleğen, çörek otu ve çemen otu gibi birçok bitkiye güzellik reçetelerinde yer verdi. 

Bitkilerin hangi özellikleri sayesinde cildin için faydalı olduklarını merak ediyorsan, yazımızı okumaya devam et.

 

Otlar ve baharatlar, doğal tat ve renk kaynakları olmalarının yanı sıra çok uzun süredir tıbbi amaçlarla da kullanılmaktadır. Güçlü antioksidan etkiye sahip bileşikler içermeleri sebebiyle doğal antioksidan kaynakları olarak kabul edilirler. (*)

 

Cildinin Neye İhtiyacı Var?

Cildimiz vücudumuzun en büyük organıdır ve birçok işleve sahiptir. Örneğin bizi dış etkenlerden korur, vücut sıcaklığımızı düzenlemeye yardımcı olur ve enfeksiyonlarla savaşmamızı sağlayan kimyasallar üretir. Elbette bunları yapabilmesi için onun sağlığını korumamız gerekir. Bitkiler bunu sağlamanın doğal yollarından biridir. Bitkiler dünyasında bulabileceğin ve cilt sağlığını destekleyecek bazı vitamin ve mineralleri şöyle sıralayabiliriz.

A vitamini

B vitamin kompleksi

C vitamini

E vitamini

K vitamini

Selenyum

Bakır

Çinko

Bitkiler cildinin ihtiyacı olan vitamin ve mineraller açısından zengin birer kaynaktır ancak bir fincan bitki çayının sadece cildin için faydalı olduğunu sanma. Zira aslında içerdikleri besin öğeleri tüm bedenin için faydalı özelliklere sahiptir.

 

Cilt Sağlığını Destekleyen Bazı Bitkiler

Sağlıklı bir cilde sahip olman konusunda, içerdikleri antioksidanlar, vitaminler ve minerallerle sana yardım edebilecek yararlı bitkileri merak ediyorsan, birkaçı şöyle:

Papatya: Papatyalar flavonoid adı verilen kimyasallar içerir ve bu kimyasallar onun tıbbi etkilerinde önemli bir rol oynar. Çalışmalar, papatyanın bağışıklık sistemini teşvik ettiğini, yaraların iyileşme sürecini hızlandırdığını, antimikrobiyal özelliğiyle mikrop ve bakteri kaynaklı sorunlarda kullanılabileceğini gösteriyor. Tüm bu özellikleriyle cilt sağlığını destekleyebilir. (1)

Kekik: C vitamini özellikle dokuların kendini yenilemesi için hayati önem taşıyan kolajen maddesinin sentezlenmesini teşvik eder. Bu da cildin daha sıkı, esnek ve pürüzsüz olması için önemlidir. Aynı zamanda C vitamini güçlü bir antioksidandır. Araştırmalar antioksidanların, cildin erken yaşlanmasına ve diğer cilt sorunlarına yol açan serbest radikallere karşı vücudun direncini artırdığını gösteriyor. Bunun yanı sıra kekik, K vitamini, selenyum ve yine antioksidan özellik gösteren beta-karoten de içerir. (2)(3)

Ekinezya: Ekinezya, bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkileri sebebiyle özellikle soğuk algınlığında yaygın olarak kullanılır. A, C, E ve B2 vitaminlerinin yanı sıra cildin için faydalı olan bakır mineralini de içerir. Bu eflatun çiçek, enfeksiyon ve virüslere karşı vücudun direncini artırmaya yardım edebilir ve bu güçlü savunma cilt sağlığı için de gereklidir. Ayrıca ekinezya, yüksek antioksidan özellik gösteren bitkiler arasındadır. Ekinezyanın faydaları bunlarla bitmiyor: Antiviral, antienflamatuar ve anti bakteriyel özellik göstererek akne, kızarıklık gibi cilt sorunlarına karşı da etkili bir destek sunabilir. (4)

Kuşburnu: Kuşburnu sağlıklı ve doğal bir C vitamini kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım eder. Antiviral , anti bakteriyel ve mantar önleyici özelliğe sahiptir. Böylece zararlı bakteri ve virüslere karşı vücudunun ve elbette cildinin direncini artırabilir. Kan dolaşımı üzerinde de olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Daha iyi bir kan dolaşımı cildin de dahil olmak üzere tüm organlarının daha iyi beslenebilmesi anlamına gelir. (5)

Isırgan otu: Isırgan, cilt için oldukça faydalı olan A, C, K ve bazı B vitaminleri, beta-karoten ve çinko açısından zengindir. Bu besinlerin çoğu antioksidan özellik gösterir. Bu da ısırganın bağışıklık sistemi konusunda iyi bir yardımcı olduğunu gösterir. (6)

Adaçayı: Adaçayı güçlü bir K vitamini kaynağıdır. K vitamini vücuttaki metabolik faaliyetlerin düzenlenmesi konusunda önemli bir işleve sahip olduğundan cilt sağlığı için de gereklidir. Bunun yanında adaçayında çinko, bakır, A, C ve E vitaminleri de bulunur. Antioksidan özellik gösterir. Yapılan bir araştırma adaçayı içmenin antioksidan savunmasını önemli ölçüde artırdığını gösteriyor. (7)

Yeşil çay: Sağlıklı ve popüler çaylar listelerinin ilk sıralarında yer alan yeşil çay, esasen siyah çayla aynı bitkiden elde edilir ancak daha az fermente edilir. Yeşil çay güçlü bir polifenol ve kateşin kaynağıdır. Kateşinler, vücutta serbest radikallere karşı savunma mekanizmasını güçlendiren mikro besinlerdir ve antioksidan özellik gösterirler. Yeşil çay, cildini sadece bu özellikleriyle değil, içerdiği C ve E vitaminleri, selenyum ve çinko mineralleriyle de destekler. (8)

 

Sağlıklı Alışkanlıklarına Herby’i de Ekle!

Cildimiz sağlığımızın görünen yüzü. Bu yüzden cilt sağlığı için asıl dikkat etmen gereken öncelikle genel vücut sağlığın olmalı. Bunu da ancak hayatının her alanında sağlıklı tercihler yaparak sağlayabilirsin. Zararlı alışkanlıklardan, stresten, işlenmiş gıdalardan uzak durmak, egzersizle güçlenmek bunlardan sadece birkaçı. 

Herby olarak sağlıklı yaşam tercihlerine lezzet katacak, her biri farklı özelliklere sahip çaylar hazırladık. Örneğin C vitamini almak konusunda bir desteğe ihtiyaç duyduğunda kuşburnu içeren Kara Mürverli Destek Çayı ve ekinezya ile harmanlanan Bodyguard Tea var. Arınmak ve tazelenmek istediğinde fincanına ısırganın ve yeşil çayın gücünü kuşanmış Detox Tea’yi doldur. Sakinleşmek, hayatın temposuna kısa bir ara vermek istediğinde ise papatyalı No Stress Tea yardıma hazır. Yoksa daha farklı bir çaya mı ihtiyacın var? O zaman Herby çaylarını inceleyebilir, aradığın desteği bulabilirsin.

 

Kaynaklar:

(*) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464615001127

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/

(2) https://www.webmd.com/diet/features/the-benefits-of-vitamin-c#1

(3) https://www.healthline.com/nutrition/9-oregano-oil-benefits-and-uses

(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20830697/

(5) https://www.medicinenet.com/rose_hip/supplements-vitamins.htm

6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4708629/

(7) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19865527/

(8) https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea#1.-Contains-healthy-bioactive-compounds

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.