HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Aşırı Terleme Neden Olur? Doğal Başa Çıkma Yöntemleri

13-06-2023 13:15
Aşırı Terleme Neden Olur? Doğal Başa Çıkma Yöntemleri

Sonunda en sevdiğin mevsim geldi. Tiril tiril kıyafetlerin, birbirinden lezzetli meyvelerin, bahçede, balkonda zaman geçirmenin ve uzun yol seyahatlerinin keyfini çıkarabileceğin en ideal zaman.

Yaz mevsimi enerjisiyle özgürlük ve hayattan zevk almak demek. Sıcak güneş, ılık rüzgar, ağaçların ve çiçeklerin kokusu herkesin içini yaşam enerjisiyle doldurur. Denizin ve kumun tadını çıkarmak, gün batımında romantik yürüyüşler yapmak, yaz festivallerinde eğlenmek, sevdiklerimizle sabaha kadar sohbet etmek hepimiz için paha biçilemez anılar demektir. Yazın getirdiği coşku ve neşe sürerken aşırı terlemenin bu güzel anları mahvetmesini kimse istemez.

Yazın can sıkıcı taraflarından olan aşırı terleme tıbbi olarak, uygun termoregülasyon için gerekli olandan daha fazla miktarda ter salgılanması anlamına gelir. Vücudumuz ısıyı düzenlemek için doğal bir tepki olarak terlemeyi kullanır. Tüm vücutta olabileceği gibi belirli bölgelerde de olabilir. Çoğunlukla koltuk altları, eller ve ayaklar çok daha fazla terler. Ancak aşırı terleme bu güzel yaz mevsiminde büyük sıkıntılara yol açabilir. Öncelikle aşırı terlemenin sebeplerine göz atalım.

Aşırı Terlemenin Nedenleri

Aşırı terleme, bir dizi farklı faktörden kaynaklanabilir. Stresli durumlar etkileyebileceği gibi, çevresel koşullar nedeniyle de aşırı terleme olabilir ancak aynı zamanda bazı hastalıklarla da ilişkilidir.

Çevresel Faktörler

Sıcak hava, yüksek nem oranı veya yoğun fiziksel aktivite gibi çevresel faktörler terlemeyi artırabilir.

Vücut ısısının artmasına neden olan yüksek sıcaklıkta bedenimiz, ısısını düzenlemek için terleme yoluyla soğumaya çalışır. Ter bezleri, vücuttan ısıyı uzaklaştırmak için ter üretir ve bu nedenle, sıcak havalarda terleme daha fazla olabilir.

Yüksek nem oranı, terin buharlaşmasını zorlaştıran bir etkendir. Terleme ise vücuttan ısıyı uzaklaştırmak için terin buharlaşmasına bağlıdır. Yüksek nem buharlaşmayı azaltır ve terlemeyi etkileyebilir. Bu durum da terin vücutta daha uzun süre kalmasına yol açabilir.

Yoğun fiziksel aktivite, sırasında, vücut ısısı artar ve terleme mekanizması devreye girer. Kaslar daha fazla enerji üretirken, ısı da artar. Terleme, vücudun bu fazla ısıyı uzaklaştırmasına yardımcı olur.

Hormonal Değişiklikler

Hormonların dengesi vücut fonksiyonlarını düzenler ve terlemeyi etkileyebilir.

Ergenlik: Bu dönemde hormonal değişiklikler hızlı bir şekilde gerçekleşir. Özellikle ergenlik döneminin başlangıcında, cinsiyet hormonlarının artışı ter bezlerinin uyarılmasına ve terlemenin artmasına neden olabilir ve bu dönemde terleme sorunuyla karşılabilir.

Hamilelik: Gebelik, hormonal değişikliklerin en belirgin olduğu dönemlerden biridir. Özellikle gebelik ilerledikçe, vücutta artan östrojen ve progesteron seviyelerinin yanı sıra metabolik hızın artması da terlemeyi artırabilir.

Menopoz: Kadınların doğal olarak yaşadığı bir hormonal değişiklik dönemidir. Östrojen seviyelerindeki düşüş, ter bezlerinin işlevini etkileyebilir ve aşırı terlemeye (gece terlemeleri olarak da bilinir) neden olabilir. Bu dönemdeki hormonal değişiklikler, sıcak basmalarıyla birlikte terlemeyi artırabilir.

Tiroid: Vücut metabolizmasını düzenleyen önemli bir hormon olan tiroid hormonunu üretir. Tiroid bezinin aşırı çalıştığı durumlar olan hipertiroidizm, metabolizmayı hızlandırabilir ve bu durum terlemeyi artırabilir.

Stres ve Endişe

Stres ve endişe, aşırı terlemenin yaygın bir nedeni olabilir. Vücut stres tepkisi olarak adlandırılan bir dizi fizyolojik değişiklik yaşar ve bu tepki terleme üzerinde de etkili olabilir. 

Sempatik Sinir Sistemi Uyarımı: Stres ve anksiyete durumlarında, vücutta sempatik sinir sistemi uyarılır. Bu durum "savaş ya da kaç" tepkisi olarak da bilinen bir fizyolojik tepkidir. Sempatik sinir sistemi uyarıldığında, vücuttaki adrenal bezler stres hormonu olan adrenalin ve noradrenalin salgılar. Bu hormonlar, vücut ısısını artırarak terlemeyi uyarır.

Vücut Isısının Artması: Stres ve anksiyete anlarında vücut ısısının artmasına neden olabilir ve bu da terleme mekanizmasının devreye girmesine yol açar. Stres durumunda, kalp atış hızı ve metabolik hız artar, bu da vücut ısısının yükselmesine ve terlemenin artmasına neden olabilir.

Ter Bezlerinin Uyarılması: Sempatik sinir sistemi ter bezlerini uyarır. Ter bezlerinin uyarılması terleme üretimini artırır ve özellikle avuç içi, koltuk altı ve yüz bölgelerinde aşırı terleme olarak kendini gösterebilir.

Psikolojik Terleme: Stres ve anksiyete, kişinin bedensel olarak daha fazla farkındalığa sahip olmasına ve terleme hissini artırmasına neden olabilir. Kişi stres altında olduğunda, bu hissiyatı daha yoğun yaşayabilir ve terlemeyi normalden daha rahatsız edici olarak algılayabilir.

Enfeksiyonlar

Enfeksiyonlar, aşırı terlemenin bir başka potansiyel nedenidir. Vücut, enfeksiyonlara karşı savunma mekanizmalarını devreye sokar ve bu da terlemeyi artırabilir.

Ateş: Enfeksiyonla savaşmak için bağışıklık sistemi tarafından başlatılan bir yanıt olan yüksek ateş esnasında, ter bezleri uyarılır ve terleme artar. 

İltihaplanma: Enfeksiyonlar genellikle vücutta iltihaplanmaya neden olur.  Bağışıklık sisteminin enfeksiyonla mücadele etmek için başlattığı bir süreç olan iltihaplanma sırasında vücuttaki bazı kimyasal maddeler serbest kalır ve terlemeyi artırabilir.

Toksinlerin Atılması: Bazı enfeksiyonlar, vücudun toksinlerle savaşmak için terlemeyi artıran mekanizmaları devreye sokmasına neden olabilir. Terleme, vücuttan toksinleri ve atık maddeleri uzaklaştırmaya yardımcı olur.

Terleme Nasıl Önlenir?

Aşırı terleme sorunuyla başa çıkmak için çevresel faktörleri kontrol etmek önemlidir. Serin ve iyi havalandırılan bir ortamda kalmak, uygun kıyafetler giymek, sık sık duş almak ve sıvı alımına dikkat etmek bu önlemler arasında yer alır. Ancak terleme sorunun devam ediyorsa veya günlük yaşamını ciddi anlamda etkiliyorsa, bir sağlık uzmanına başvurmanı tavsiye ederiz. Uzmanlar terlemenin altında yatan nedenleri değerlendirecek ve uygun tedavi seçeneklerini önerecektir.

Serin Ortamda Zaman Geçirmek

Sıcak hava veya yüksek nem terlemeyi artırabilir, bu nedenle serin ve iyi havalandırılan bir ortamda kalmaya çalışmanı öneririz. Ayrıca kendini hasta etmeyecek şekilde klima veya vantilatör gibi soğutma sistemlerinden yararlanabilirsin.

Doğru Kıyafet Seçimi

Terletmeyi azaltmaya yardımcı olacak hafif ve nefes alabilen kıyafetler tercih etmelisin. Sentetik malzemeler yerine pamuk gibi doğal kumaşlardan yapılmış giysilerle yaz boyunca çok daha rahat hissedebilirsin.

Duş Almanın Önemi

Düzenli olarak duş almak, vücudu serinletmenin ve terden arınmasını sağlamanın en iyi yolu. Eğer imkanın varsa gün ortasında yapacağın bir duşla hem temiz hem de daha rahat hissedebilirsin. Böyle bir fırsatın yoksa sabah çıkmadan ve akşam eve dönünce duş alarak yaşam kaliteni yükseltebilirsin.

Ofis ortamında duş almanın imkansız olduğunu biliyoruz. Her ne kadar klimalar hayat kurtarıcı olsa da öğle yemeği ya da kısa bir yürüyüş için dışarıya çıktığında terlemen kaçınılmaz. Ofise dönüşte ıslak mendil ve deodorant desteğinden yararlanabilirsin. 

Deodorant Hayat Kurtarır

Deodorantlar, ter bezlerinin aktivitesini dengeleyerek terlemeyi kontrol etmeye yardımcı olabilir. Terlemeyi azaltan veya ter kokusunu önleyen sağlıklı ürünler arasından seçimini yapabilirsin Özellikle terleme sorunun koltuk altı gibi belirli bölgelerde yoğunsa, bölgesel olarak uygulanabilen ürünleri tercih edebilirsin. 

Bol Su İçmek

Aşırı terleme vücutta su kaybına sebep olur. Bu nedenle özellikle yaz aylarında gün içerisinde, yeterli miktarda su ve sıvı alımı sağlamak önemli. Vücudunun hidrasyon seviyesini korumak için düzenli olarak su içmeyi sakın unutma. Hatta kendi mataranı yanında taşımak hem daha ekonomik hem de daha sağlıklı.

Stres Yönetimi

Stresten uzak durmak oldukça zor ancak stresin terlemeyi artırdığını unutmamalısın. Stres yönetimi tekniklerini kullanarak, stresi azaltabilir ve terlemeni kontrol altında tutabilirsin. Meditasyon, derin nefes alma, yoga ve rahatlama egzersizleri gibi teknikler stresini azaltmaya yardımcı olabilir.

Yediklerimiz de Çok Önemli

Bazı baharatlar, sıcak içecekler, alkol ve kafein gibi maddeler terlemeyi artırabilir. Bu tür yiyecek ve içecekleri tüketmekten kaçınmak veya sınırlamak terleme sorununu hafifletebilir.

Yazın Sıcaklığına Serin Bir Mola: Herby Soğuk Çaylar

Herby uzmanlığıyla demlenen ve tamamen doğal içeriklere sahip olan Iced Detox Tea Misket Limonlu, Iced Fit Tea Ananaslı ya da Iced Fit Tea Kırmızı Meyveli, bitkilerin iyiliğini ferahlatıcı lezzeti ve eşsiz kokusuyla buluşturuyor. Doğal içerikleriyle sağlıklı bir seçenek sunarken aynı zamanda damaklarda hoş ve taze bir tat bırakıyor. Günün herhangi bir anında kendini ferahlatmak istediğinde Herby soğuk çaylar serinleten iyiliğiyle seninle.

Kaynaklar:

(1)https://www.medicalpark.com.tr/asiri-terleme/hg-1739

(2)https://www.memorial.com.tr/hastaliklar/asiri-terleme-nedenleri-ve-tedavileri

(3)https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/11612/asiri-terleme-neden-olur-ve-tedavi-yontemleri-nelerdir

(4)https://www.anadolusaglik.org/blog/asiri-terleme-sorunu-ve-tedavi-yontemi

(5)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17131228/



Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.