HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Beden ve Ruh Sağlığın İçin İhtiyacın Olan Egzersiz: Pilates

23-06-2021 09:15
Beden ve Ruh Sağlığın İçin İhtiyacın Olan Egzersiz: Pilates

Joseph Pilates adını daha önce duydun mu? Duymadıysan bile, soyadından dolayı kim olduğunu hemencecik tahmin etmişsindir. Evet, mucizevi pilates egzersizlerini hayatımıza sokan insan oluyor kendisi. 

Çocukluğu boyunca astım, raşitizm ve romatizmal ateş gibi birçok hastalıkla savaşan Joseph’in babası, metal işçisi olmasının yanı sıra bir jimnastikçiydi. Joseph, zor geçen çocukluk günlerini babasının yönlendirmesiyle başladığı jimnastik, boks, Jiu-Jitsu sporlarından güç bularak atlattı. 14 yaşına geldiğinde oldukça sağlıklı, formda ve spor konusunda yetkin bir ergendi.

Gençlik yıllarında insanları fiziksel olarak daha iyi seviyeye getirecek egzersizler üzerinde kafa yormaya ve kendi sistemini geliştirmeye başladı. Sirk jimnastiğinde, savunma sporlarında, kayakta ve dalgıçlıkta uzmandı. Kısaca, spora adanmış bir hayattan bahsediyoruz. Daha sonra bir hemşire olan Clara’yla evlendi. Karısı, Joseph’in pilates egzersizlerini geliştirmesi konusunda en büyük ortağı oldu. 

Amerika’da bir pilates stüdyosu açtılar. Kendi üzerlerinde denedikleri ve sonuç aldıkları birçok egzersiz hareketi sonucunda pilatesin temellerini oluşturdular. Hayatlarının sonuna kadar da bu egzersizleri geliştirmeye devam ettiler.

Gördüğün gibi pilatesin geçmişi hayranlık uyandırıcı bir hikâyeye dayanıyor. Şimdi günümüze geri dönelim ve faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmış pilates egzersizlerinin vücudumuzda yarattığı değişimlere bir göz atalım.

Duruşunu düzeltir

Pilates egzersizleri vücudun çekirdeği olarak adlandırılan core bölgesi kaslarını, yani karın ve sırt bölgesini kapsayan orta kısmı güçlendirerek, vücut duruşunu daha iyi hale getirir. Bu kaslar hem omurgayı korur hem vücudun fiziksel direncini artırır hem de yanlış duruşa bağlı sıkıntıların önüne geçmeye yardımcı olur.

Vücuduna esneklik kazandırır

Düzenli uygulanan pilates egzersizleriyle birlikte vücudunun yapabileceklerinin sınırları genişler. Doğru hareketleri, doğru kombinasyonlarla, doğru şekilde yapmak, kaslarının uzunluğunu, gerginliğini ve eklemlerinin esneklik payını güvenli bir şekilde geliştirmeye devam eder. 

 

"Düzenli bir şekilde ve öğleden sonraki saatlerde yapılan orta şiddetli dayanıklılık artıran egzersizlerin, uyku sağlığı açısından önemli olduğu, bu konuda çalışan birçok uzman tarafından kabul edilmiştir." (*)

 

Formunu ve kilonu korumana yardımcı olur

Pilates yapmak kilo kaybını birçok açıdan destekler. Öncelikle her türlü egzersiz daha fazla kalori harcanması demektir. Hangi seviyede olursan ol, pilates egzersizleri sırasında harcayacağın fazladan kaloriler, uzun vadede kilo kaybına dönüşürler. Bunun yanı sıra pilates, yağ kütlesini azaltıp, kas kütlesini artırmaya yardım ettiği için beraberinde metabolizma hızını da artırır.

Odaklanma ve konsantrasyon düzeyini artırır

Pilates her ne kadar yavaş bir akışa sahip, sakin bir egzersiz programı gibi görünse de bu yumuşak hareketler tüm vücudu kontrol altında tutmayı ve yapılan harekete odaklanmayı gerektirir. Harekete odaklanmak ve vücut üzerinde tam bir kontrol sağlamaya çalışmak, bu konudaki yeteneklerini de gittikçe geliştirecektir.

Stres ve kaygı düzeyini azaltmaya yardımcı olur

Araştırmalar, pilatesin stresi, kaygıyı, yorgunluğu azalttığını ve ruh halini, motivasyonu ve başarı düzeyini iyileştirdiğini gösteriyor. (*) Nefes kontrolü, gevşeme, odaklanma gibi bir dizi prensiple yapılan pilates egzersizleri, bu prensiplerle kaygılı ya da stresli hissedilen zamanları kontrol altına alma konusunda da kişiyi eğitiyor. Ayrıca egzersiz yapan insanlarda özsaygı ve özgüvenin geliştiği ve bu özelliklere sahip insanların stres ve kaygıyla daha iyi başa çıktığı gözlemlenmiş.

Kan dolaşımını ve kalp sağlığını destekler

Pilates, hem fiziksel ve duygusal stresi azaltarak hem de nefes kontrolünü ve metabolik faaliyetleri iyileştirerek, kalp sağlığını ve kalp kaslarını güçlendirmeyi destekler. Pilates egzersizlerinin tüm vücudu bir bütün gibi çalıştırması, kasları ve akciğerleri harekete geçirmesi, kan dolaşımını düzenlemeye de yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Pilatesin vücudumuzda gerçekleştirdiği her olumlu değişim, aslında bağışıklık sistemimiz için de pozitif bir etki sağlar. Örneğin stres, bağışıklığı bozan etkenlerden biridir. Pilatesin sakinleştirici, kaygı giderici, stres azaltıcı etkisi, daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmana yardımcı olur. Pilates daha iyi uyumanı sağlar. Daha kaliteli uyku da seni fiziksel ve psikolojik sorunlara karşı daha dirençli hale getirir. Ritmik pilates hareketleri, kalp sağlığını destekler, kan ve lenf akışını uyarır, vücut hücrelerini daha etkili çalışmaları için uyarır. Pilatesin derin ve doğru nefes almayı teşvik etmesi, hücrelerini oksijenler besler ve daha sağlıklı hale getirir. Tüm bunlar güçlü, dirençli ve sağlıklı bir bedene sahip olmana yardımcı olur.

Hem bedenin hem ruhun için bir fincan Herby!

Egzersiz yapmanın hayatına getirdiği sağlık ve mutluluğu Herby ailesinin birbirinden lezzetli ve şifalı bitkilerle dolu çaylarıyla destekleyebilirsin. İster Herby Fit Tea ve Fit Tea Kırmızı Meyveli'yle metabolizmanı hızlandır, yağ yakımını harekete geçir, ister Detox Tea'yle vücudunun arınma ve hafifleme sürecini hızlandır ya da ister rahatlamana ve daha huzurlu hissetmene yardım edecek No Stress Tea'nin tadını çıkar. Herby çayları arasında ihtiyacın olan destek mutlaka var.

 

Kaynaklar:

(*) https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/370579

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29096225/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7105773/

https://www.netdoctor.co.uk/healthy-living/fitness/a28692/pilates-benefits/

https://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-pilates/

https://www.flavoursholidays.co.uk/blog/benefits-of-pilates/

https://bit.ly/2RSHUF5

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.