HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Daha Mutlu Hissetmek İçin Hayatına Katabileceğin 8 Alışkanlık

20-05-2021 11:34
Daha Mutlu Hissetmek İçin Hayatına Katabileceğin 8 Alışkanlık

Mutlu olmayı istemek, daha mutlu hissetmek evrensel bir arzudur. Bazı insanlar mutluluğu kendine koyduğu hedeflere, bazıları ise biriktirdiği anılara endeksler. Kimi mutluluğu kendi küçük dünyasında yakalar, kimi dış dünyayla kurduğu bağlantılarda. Kimi ise mutluluğu ünlü ozan Horatius’un o meşhur "carpe diem” sözündeki gibi anı yaşamakta, anı yakalamakta bulur. Seni ne mutlu ediyor? Eğer bu hala aklında büyük bir soru işaretiyse, daha mutlu hissetmek için yapabileceğin, belki bazılarını duyduğun ama kulak ardı ettiğin, belki gücünü yeterince düşünmediğin birkaç küçük önerimiz var. 

İşleyen demir ışıldar: Egzersizle ışılda!

Zamanım yok, şartlarım uygun değil bahanelerini bir kenara bırakma zamanı. Şartlarına ve zamanına uygun bir egzersiz çeşidi mutlaka bulabilirsin. Sadece yürüyüş yapmak bile iyi bir egzersizdir. Alternatif olarak evde spor da yapabilirsin. Böylece sadece daha sağlıklı bir insan değil, salgıladığın hormonların da katkısıyla çok daha mutlu bir insan olursun. Düzenli spor yapan insanların daha disiplinli ve özgüvenli olduklarını biliyor muydun?

Klasik ve işe yarar bir öneri: Hobi edin

Hobi edinmek kendini keşfetmenin en zevkli yollarından biri. İlgini, merakını tamamen üstünde toplarken her anından zevk alacağın bir hobi edinmek, kişisel gelişimine katkı sağladığı gibi seni psikolojik olarak da destekler. Ne yapmaktan hoşlanıyorsun; ya da bunu henüz bilmiyor musun? Paraşütle atlamak mı istiyorsun, resim yapmak mı, su altı dalışı öğrenmek mi, dikiş dikmek mi? Kendine uygun bir hobi bulmak bile zevkli bir süreç.

Kendini, dünyayı, insanları kitaplarla keşfet!

Her biri bambaşka hayatlara, hikayelere açılan birer kapıdır kitaplar. Her bir kapının ardında karşılaşacakların ve kendine göre anlamlandırıp, empati yapacakların, kişisel gelişimin yolunda büyük bir adım. Okumak insana sadece genel kültür kazandırmaz; bazen yalnız olmadığını hissettirerek güçlü kılar, bazen yeni bir bakış açısı kazandırarak huzur verir, bazen hayatın temposuna, stresine iyi gelir, ruhunu dinginleştirir.

Kendini doğanın iyileştirici gücüne bırak

Yemyeşil bir orman düşün ya da masmavi bir deniz. Dalgaların sesini düşün, ağaçların hışırtısını duy, toprağın kokusunu hisset. Hayali bile seni sakinleştirmiyor mu? Haftada yarım saatini doğada geçiren insanların çok daha mutlu olduğu, stres seviyelerinin önemli ölçüde azaldığı biliniyor. Doğa cömert bir iyilikle dolu; kendini bundan mahrum etme.

 

"Hastalar üzerinde yapılan bir araştırmada, odaları tuğla duvarlar yerine ağaçlara bakan odalarda kalan hastaların, iyileşme süreçlerinin daha hızlı olduğu, hastanede kalma sürelerinin kısaldığı gözlemlenmiş."

 

Meditasyonla iç huzurunu yakala

Şehir hayatının temposu, iş hayatının stresi, evin koşturmacaları derken, bazen çok bunalmış hissediyor olabilirsin. Meditasyon, ruhunu sakinleştirmenin, odaklanmanın, dikkatini toplayarak düşüncelerini sadeleştirmenin en güçlü yollarından biri. Güne meditasyonun gücüyle merhaba de ya da günün herhangi bir saatinde hayatın trafiğine meditasyonla mola ver. İç dünyanı dinlemeye ayıracağın birkaç dakika bile seni daha mutlu hissettirecek.

Düzenli uyumanın güzelliğini kuşan

Kaliteli bir uyku tepeden tırnağa hem fiziksel hem psikolojik bir iyileşme sürecidir aslında. Düzenli uyuyan insanların stresle başa çıkma konusunda daha başarılı olduğunu, anksiyete, depresyon gibi psikolojik sorunlarla karşılaşma ihtimallerini çok daha az olduğunu biliyor muydun? Kendine bir uyku rutini belirleyerek, yeteri kadar uyuman seni hem daha sağlıklı hem de daha mutlu yapar.

Sevdiklerine ve sosyalleşmeye zaman ayır

Maslow’un İhtiyaçlar Piramidi’ne göre sosyalleşmek, fiziksel ihtiyaçlardan ve güvenlik ihtiyacından sonra insanın en çok ihtiyaç duyduğu üçüncü şeydir. Bu insanın kendine ve başkalarına saygı kavramını geliştirmesi, sonrasındaysa kendini gerçekleştirmesi aşamalarından bile önce gelir. Yani aslında sosyalleşmek hayatta kalmak için zaruri bir ihtiyaç. Bu ihtiyaçtan mahrum kalmak mutsuz olmana sebep olabilir. Oysa çözümü basit; ailene, arkadaşlarına, insanlara zaman ayır.

Anın tadını çıkar

Geçmişte çok şey yaşandı, gelecekte de çok şey yaşanacak ama sürekli bunları düşünüp durmak, içinde bulunduğun anı yaşamanı engeller ve sana zaman kaybettirir. Küçük şeylerin kıymetini, güzelliği gören, anın tadını çıkaran insanlar nasıl mutlu olacaklarını da daha iyi biliyor. Hayatın önüne çıkaracağı kolaylıkları ya da zorlukları bilemezsin ama şu anı biliyorsun, o zaman şu anın tadını çıkar.

 

"Mutluluğa giden yol yoktur. Mutluluk, yoldur.” - Thich Nhat Hanh

 

Anın tadını çıkarırken bir fincan Herby

Belki sevdiklerinle zaman geçirirken, belki yalnızlığın tadını bir kitap eşliğinde ya da ilham verici bir müzikle çıkarırken, belki güzel bir manzaranın huzuru içine işlerken bir fincan çayın verdiği keyfi çok az şey verebilir. Doğanın şifalı bitkilerini, enfes kokularını, büyülü bir karışımla harmanlayan Herby çayları mutlu ve huzurlu anlarına iyileştirici gücüyle eşlik edecek.

 

Kaynaklar:

https://www.mdpi.com/1660-4601/14/8/864/htm

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.