HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Evden Çalışma Döneminde Dikkatini Toplamanı Sağlayacak İpuçları

17-05-2021 14:46
Evden Çalışma Döneminde Dikkatini Toplamanı Sağlayacak İpuçları

Gelişen teknolojiyle birlikte birçok şey gibi çalışma şekilleri de evriliyor. İletişim teknolojilerine ulaşımın kolaylaşması, makinelerin küçülmesi, internetin dünyanın dört bir yanını saran koca bir ağa dönüşmesi ile birlikte evden çalışma kavramı da giderek yaygınlaşıyor. Ancak günümüzde evden çalışmanın normal olmayan bir hızla artmasının bambaşka bir sebebi var: Koronavirüs. 

Hepimizin hayatını bambaşka bir boyuta taşıyan pandemi süreci, birçoğumuzu da evden çalışmaya yönlendirdi. Evden çalışmak, ilk bakışta göze avantajlı ve rahat görünüyor. Oysa uzun vadede bu düzenin dezavantajlarını yaşayan insan sayısı hiç de azımsanacak gibi değil. Bunun sebeplerini ve evden çalışma sürecini daha kaliteli yönetmenin yollarını merak ediyorsan, yazımızda senin için birkaç ipucu var.

Kendine özel bir çalışma alanı yarat

Evden çalışma beraberinde özgürlüğü de getiriyor. Bilgisayarını taşıyabildiğin her yerde çalışma rahatlığına sahipsin. Ancak her gün farklı bir yerde çalışmak aslında dikkatini dağıtacak bir durum. Kendine ait bir çalışma odan yoksa bile, en azından çalışma masanı ve sandalyeni koyacağın bir çalışma köşenin olması konsantre olabilmeni sağlaması açısından için en iyi seçenek.

 

"Ekonomi profesörü Nicholas A. Bloom'un araştırmasına göre evde uygun şartlar altında çalışan biri ofiste gösterdiği performansa göre %13 daha verimli…” (*)

 

Pijamalarını çıkar

Kimse takım elbise giymeni beklemiyor ama pijamalarınla iş başına geçmek, yatağın ve uykunun rehavetini de yanında getirecek. Yüzünü yıka, uyku kostümünü çıkar ve iş kostümünü giy. Bu rahat bir şort ya da tayt da olabilir. Önemli olan pijamanın enerjisinden kurtulup, tazelenmek. 

Sosyal medya kullanımını sınırla

Sosyal medya bağımlılığı çağımızın en büyük sorunlarından biri. Kararında kullanıldığında katkısı inkâr edilemez sosyal medya mecralarının başında uzun saatler geçiriyorsan, zamanını etkin şekilde yönetmen imkânsız. Üstelik bildirim ya da mesaj sesleriyle bölünen konsantrasyonunu da unutma. Çalışırken sosyal medya hesaplarını kapat ya da bildirimlerini sessize al.

Spor için ara ver

Eski bir deyişin dediği gibi: "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” Bütün gün oturarak çalışmak vücudunu da ruhunu da tüketir. Spor salonuna ihtiyacın yok; günde yarım saat ayırarak evde yapacağın egzersizlerle sağlığını koruyabilirsin. Zamanım yok bahanesini bir kenara bırakıp, kolları sıvama zamanı.

Konsantrasyon için müzik

Dış seslere duyarlı insanların ortak görüşü; fon müzikleri dikkat toplama konusunda işe yarıyor. Kulaklıklarını tak ve yumuşak, enstrümantal bir müzik açmayı dene. Çalışırken dinlemek için hazırlanmış özel parçalar olduğunu biliyor muydun? Eğer yine de bu sana göre değilse ve sadece sessizlik istiyorsan, gürültü önleyici kulaklıklardan edinebilirsin.

İş arkadaşlarınla yüz yüze görüş

Mailleşme trafiği işleri yürütmek için çoğunlukla yeterli gelebilir. Ancak ekip ruhunu korumak için belirli aralıklarla iş arkadaşlarınla görüntülü görüşmekte fayda var. Tabi abartmamak kaydıyla. :)

 

"Twingate’in 1000 çalışanı üzerinde yaptığı bir ankete göre, evden çalışma sürecinde çalışanların %40’ı görüntülü görüşmeler sebebiyle zihinsel yorgunluk yaşıyor.” (**)

 

Ertesi günün yapılacaklar listesini oluştur

Planlı programlı olmak hayatının her alanında sana kolaylık sağlar. Aynı anda çok şey planlamayı gerektiren bir işin varsa, kendine bir yapılacaklar listesi hazırlaman hem işlerini aksatmadan yürütmeni hem daha hızlı olmanı hem de hiçbir şeyi unutmamanı sağlar. 

Mesai saatleri senin için de var

Evden çalışmak esnek çalışma saatlerini de beraberinde getiriyor. Kulağa harika geliyor olabilir ama uzun vadede bu pek de sağlıklı sonuçlar vermiyor. Belirli çalışma saatlerine bağlı kalmaz, işlerini geniş zamanlara yayarsan, zihnen yeterince dinlenemediğin için verimin de düşecektir. Çalışmak için en verimli olduğun saatleri belirleyerek kendi düzenini oluşturabilirsin ama nihayetinde bir düzenin olmalı. :)

Mola vermeyi es geçme

Evden çalışma düzeni oluşturmak disiplin ister ama bu disiplin belirli aralıklarla mola vermeyi de gerektirir. İmkânın elveriyorsa çıkıp kısa yürüyüşler yaparak hava al. Kesintisiz çalışmak yerine kısa molalar vererek çalışmak verimini kesinlikle artırır.

Çayların şifalı gücünden faydalan

Çok çalıştın, yoruldun ve bir molayı hak ettin. Biraz ayaklarını uzatıp, rahatlarken, insana şöyle lezzetli bir çay kadar ne iyi gelebilir? Stresli, yoğun bir iş gününe Herby No Stress Tea ile mola ver. Doğanın şifalı bitkilerini bardağına taşıyan bu büyülü karışım her yudumla ruhuna ve bedenine iyi gelecek.

 

Kaynaklar:

(*) https://nbloom.people.stanford.edu/sites/g/files/sbiybj4746/f/wfh.pdf

(**) https://www.twingate.com/research/cybersecurity-in-the-age-of-coronavirus/

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.