HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Geleneksel Çin Tıbbından Gelen Şifa: Ginseng

20-09-2021 10:02
Geleneksel Çin Tıbbından Gelen Şifa: Ginseng

Bitkilerin kralı olarak da anılan ginseng bu ayrıcalıklı konumunu sağlığa yönelik sunduğu birçok faydaya borçlu. Geleneksel Çin tıbbında oldukça sık yer verilen ginseng bitkisi afrodizyak etkisi için kullanımı ile de oldukça dikkat çekiyor (1) Günümüzde gıda takviyesi olarak oldukça yaygınlaşan ginsengin sağlığa yönelik faydaları için kullanılan kısmı ise genellikle kök bölgesi. (2)

Bağışıklık sisteminin desteklenmesinden kan şekeri seviyelerinin ayarlanmasına kadar birçok olası faydası olan bu egzotik bitki hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsan yazımızı okumaya devam et.

 

Ginseng Nedir?

Geleneksel Çin Tıbbı’nda yüzlerce yıldır şifalı özellikleri için kullanılan ginseng, yavaş büyüyen ve etli kökleri olan bir bitki. Ayrıca ginseng, adaptojen olarak bilinen bitkiler arasında. Adoptojen bitkiler, stresi düzenler ve vücudun direncini artırır. Ginseng de fiziksel ve zihinsel dayanıklılığı artıran destekleyici bir bitki. Esasen birçok farklı türü olmasına rağmen en çok bilinen türleri Asya ginsengi (aynı zamanda panax ginseng olarak da adlandırılır) ve Amerikan ginsengidir. Şifalı özellikleri için yüzyıllardan beridir kullanılan ve bugün dünya çapında yaygın olan ginseng türleri de bunlar.

Amerikan ginsengi ve Asya ginsengi arasındaki ayırt edici fark, içlerinde bulunan aktif bileşenlerin miktarı ve bu bileşenlerin vücut üzerindeki etkileridir. (3) Hem Amerikan ginsengi hem de Asya ginsengi vücut üzerinde bazı olumlu etkilere sahip. Örneğin bu ginseng türleri, enerjiyi artırabilir; stresi azaltabilir; cinsel işlev bozukluğuna karşı kullanılabilir ve kan şekerini ve kolesterol seviyelerini iyileştirebilir. 

 

Ginseng, insan vücuduna benzeyen ince bir köke sahiptir. Bu kökün olağandışı morfolojisi nedeniyle Mandarin dilinde "insanın kökü" anlamına gelen "len seng" olarak bilinir. (*)

 

Ginsengin Faydaları

Ginsengin faydalarını destekleyen bazı bilimsel araştırmalar mevcut ancak uzmanlar bu bitki konusunda kesin yargılara varmak için daha çok araştırmaya ihtiyaç olduğunun altını çiziyor.  İşte Çin’den gelen şifalı bitki ginsengin olası faydaları (4):

Enerji verir ve yorgunluğa iyi gelebilir: Bazı araştırmalar ginsengin kronik yorgunluk sendromunda fiziksel ve zihinsel aktiviteyi arttırdığını gösteriyor. (8) Ginseng, hücrelerdeki oksidatif stres kaynaklı hasarı azaltarak ve enerji üretimini artırarak da yorgunluğun üstesinden gelmeye ve fiziksel aktivite performansını artırmaya yardımcı olur. (9) Sen de sürekli yorgun olmaktan mustaripsen bu konuda ginsengin gücünden faydalanabilirsin. 

Bilişsel fonksiyonları destekleyebilir: Kore ginsengi zihinsel anlamda uyarıcı etkilere sahiptir. 2016 yılında yapılan bilimsel bir araştırmada Kore ginsenginin Alzheimer hastalarında bilişsel iyileşmeyi desteklediği gözlemlenmiş. (5)

Asya ginsengi ekstresinin grip üzerinde bazı olumlu etkileri olabilir: Araştırmalar soğuk algınlığı ve grip riskini azaltabildiğini gösterse de grip semptomlarını veya iyileşme süresini azaltmadığını belirtelim. Kış aylarında sık sık grip oluyorsan gıda takviyesi olarak veya çay şeklinde ginsengden faydalanabilirsin.

Afrodizyak etkisi sebebiyle kullanılabilir: Geleneksel Çin Tıbbında ginsengin afrodizyak olarak kullanılması oldukça yaygın. Bu uygulamanın bilimsel araştırmalarla da desteklendiğini söyleyebiliriz. Hem erkek hem kadınlarda kullanılabilecek bu bitkinin özellikle menapoz sonrasında kadınlarda da pozitif etkisi olduğu da gözlemlenmiş. (6)

Hafızayı iyileştirebilir: Bazı araştırmalar Asya ginsengi kullanımının orta yaşlı ve sağlık sorunu olmayan bireylerde düşünce ve aritmetik becerileri daha iyi bir seviyeye getirdiğini gösteriyor. Bununla beraber bu özellikleri Asya ginsengini ginkgo yaprağı ekstresi ile beraber kullanıldığında geçerli. 

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Ginseng, bağışıklığı güçlendirerek vücut direncini bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı güçlendirir. Bu özelliğini içeriğinde bulunan bileşenlerden ginsenositler ve polisakkaritlere borçlu. (7)

 

Ginsengin bilimsel adı Panax'tır. Yunanca "hepsi" anlamına gelen "pan" ve "tedavi" anlamına gelen "akos" kelimelerinden türetilmiştir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabildiği için bu ismi almıştır. (*)

 

Ginseng Nasıl Kullanılır?

Ginseng kökünü yiyeceklerde kullanabilirsin. Kore mutfağında ginsengden garnitürler ve çorbalar yapılır. Bunun için ginsengi bir baharat gibi aroma katmak amacıyla yemeklere eklemeyi dene.

Bu bitki, alkollü içeceklere de katılır. Bunun için genellikle kök kısmı kullanılsa da nadiren yapraklarından da faydalanılır. 

Ginseng takviyeleri olarak satın alarak gıda takviyesi şeklinde kullanabilirsin. 

Ginseng bitkisinden kış aylarında içini ısıtacak lezzetli çaylar yapabilirsin. Böylece hem şifalı özelliklerden yararlanabilir hem de kendine has aromasını tadabilirsin.

 

Herby ile Enerjini Tazele!

Ginsengin enerji verici özelliğinden bin yıllardır faydalanılıyor ve doğa sadece bu eşsiz bitkiyi değil, daha pek çoğunu çeşitli özelliklerinden şifa bulmamız için bize sunuyor. Herby olarak doğanın iyilik dolu bitkilerini en faydalı ve lezzetli halleriyle fincanına doldurmak için özel harmanlar oluşturduk. Eğer enerjini yenilemek, tazelenmek istiyorsan daha birçok bitkiden faydalanabilirsin. Örneğin bu özellikleriyle bilinen biberiye, mate, nane, yeşil çay ve zencefile ek olarak enerji seviyelerini yükseltecek C vitaminini de Herby çaylarında bulabilirsin.

 

Kaynaklar:

1-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3861174/

2-https://www.nccih.nih.gov/health/asian-ginseng

3-https://www.healthline.com/nutrition/ginseng-benefits#TOC_TITLE_HDR_1

4-https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1000/panax-ginseng)

5-https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2015.0265?journalCode=acm

6-https://www.livescience.com/13633-natural-aphrodisiacs-work-ginseng-viagra.html

7-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659612/

8-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23613825/

9-https://www.healthline.com/nutrition/ginseng-benefits#TOC_TITLE_HDR_7

(*)https://www.softschools.com/facts/plants/ginseng_facts/1965/

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.