HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Kayısı Hakkında Bilmen Gereken 5 Güzel Özellik

31-05-2022 16:56
Kayısı Hakkında Bilmen Gereken 5 Güzel Özellik

Yaz mevsimi yaklaşırken aklımıza yazla özdeşleşen meyveler de düşmeye başladı. Göz alıcı rengi, iç açıcı kokusu ve iştahımızı kabartan tadıyla kayısı da bu meyvelerden biri. Hem taze hem kurutulmuş olarak tüketebildiğimiz kayısı, Mayıs ve Temmuz ayları arasında hasat edilerek marketlerde ve pazarlarda satışa sunuluyor.

Ağzımızı sulandıracak kadar leziz bir meyve olan kayısı, evrimsel olarak gül ailesinden (Rosaceae) geliyor. Bu yüzden de erik, şeftali, kiraz ve bademin de akrabası. Kabuğu ince kendisi ise etli bu meyvenin ortasında irice bir çekirdek bulunuyor. Pek çok farklı çeşidi olan kayısının rengi soluk sarıdan koyu ve canlı bir turuncuya kadar değişiklik gösterebiliyor. Türkiye ise bugün dünyanın en büyük kayısı üreticisi ülkeleri arasında bulunuyor. 

Kayısı, geleneksel tıpta yüzlerce yıldır en faydalı meyvelerden biri addedilmiş ve birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmış. Geleneksel Çin tıbbında kayısı öyle değerliymiş ki Çinliler bu meyveyi vücudun temizlenmesi ve yenilenmesi gibi amaçlarla kullanmış.

Biz de bu yazımızda geleneksel ve tamamlayıcı tıpta yeri bulunan, lezzetiyle tatlılardan soslara kadar mutfakta çeşitli kullanım alanlarına sahip bu leziz ve sağlıklı meyvenin 5 ilgi çekici özelliğini anlatacağız

1. Kayısı Beta Karoten Bakımından Oldukça Zengin

İsmini sık duyduğumuz beta karoten, bitkilerde bulunan A vitaminidir. Beta-karoten genellikle havuçla ilişkilendirilse de kayısı da oldukça iyi bir beta karoten kaynağı. Bu da onun bitkisel A vitamini zengini bir meyve olduğunu gösteriyor. Tıpkı havuç gibi kayısı da göz sağlığını destekleyen bitkisel A vitamini kaynaklarından biri. Eğer havuç yemekten pek hoşlanmıyorsan ve bitkisel kaynaklardan A vitamini alımını artırmak istiyorsan kayısı oldukça iyi bir alternatif.

İşte tam da içeriğindeki zengin A vitamini miktarı sayesinde kayısı, sağlıklı bronzlaşmaya da yardımcı olur. Bir daha plaja giderken yanında kayısı götürmeyi unutma!

2. Bir Adet Kayısı Sadece 17 Kalori

100 gram kayısı sadece 48 kalori ki bu 1 adet kayısının hemen hemen 17 kaloriye denk geldiği anlamına geliyor. Sağlıklı beslenirken kilo almamaya dikkat ediyorsan kayısıyı hiç düşünmeden favori meyvelerin arasına alabilirsin. Bu lezzetli ve sağlıklı meyve ara öğünlerin için harika bir alternatif olabilir. Kalorisi düşük olduğu için ara öğünlerde 3-4 adet kayısı tüketmende hiçbir sakınca yok. Hatta kayısıyı diğer kalorisi düşük ve sağlıklı meyvelerle buluşturarak lezzetli ve besleyici meyve salataları ve sağlıklı kekler hazırlayabilirsin.

Elbette kayısı sadece düşük kalorisiyle değil, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmasıyla da tercih sebebi. Bağırsakların düzenli çalışmasını destekleyen kayısı aynı zamanda hazımsızlığa ve kabızlığa da iyi gelir, bu nedenle birçok diyetin gözbebeğidir. 

3. Kayısının Su Oranı Oldukça Yüksek

Birçok meyve sandığımızdan çok daha fazla oranda su içeriyor. Doğal olarak su içeriği zengin olan kayısı özellikle yaz aylarında sıvı kaybına karşı yenebilecek meyveler arasında bulunuyor. Eğer kayısıyı dilimler ve bir bardak içerisine koyarsan, kayısıdan o bardağın 3’te 2’si kadar su temin edebilirsin. Kayısı gibi su oranı yüksek meyve ve sebzelerle su alımını destekleyebilirsin. 

Unutma ki dehidrasyon (vücudun susuz kalması) kan hacminin ani biçimde düşmesine yol açar. Kan hacmi azaldığında ise kalbin bu durumu dengelemek için daha güçlü bir şekilde atar ve bu da kalbinin zorlanması ve yorulması ile sonuçlanır. Kayısı gibi su oranı yüksek meyvelerden zengin beslenerek susuzluk riskini azaltabilir ve böylece dolaylı olarak kalp sağlığını korumaya katkıda bulunabilirsin. 

4. Kayısı İlk Olarak Çin ve Ermenistan’da Ortaya Çıktı

Kayısının tarihi oldukça ilginç. Bu iştah kabartan meyvenin yaklaşık 4000 yıl önce ilk olarak Çin’de bugünkü haliyle (yani evcilleştirilmiş olarak) ortaya çıktığı düşünülüyor. Asya’nın birçok bitkiye köken olması bu bulgularla uyumlu. Arkeolojik kanıtlar ise kayısının Çin’den de önce Ermenistan’ın Antik döneminde de yendiğini gösteriyor. İspanyol kaşifler, Büyük İskender ve İngiliz yerleşimciler sayesinde bugün dünyanın birçok bölgesinde tanınan kayısı, Antartika hariç hemen her yerde yetiştiriliyor. 

5. Kayısının Yumuşak Olanı Makbuldür

Tadı en lezzetli, aroması en yoğun kayısıyı arıyorsan sana naçizane tavsiyemiz en yumuşak olan kayısıları seçmen. Ancak bu meyve yumuşaksa bozulma süresi de kısalıyor; bu nedenle yumuşak kayısıların kısa süre içerisinde tüketilmesi tavsiye ediliyor. Oda sıcaklığında daha da olgunlaştığı için satın aldığında hafif ham ise kayısıları sakın buzdolabına koyma. Oda sıcaklığında tut ki olgunlaşsın ve lezzetine lezzet katsın.

Yumuşadıktan sonra buzdolabına koyacağın kayısıları birkaç gün içerisinde tüketsen iyi olur. Hem kuru hem de yaş olarak mutfakta da birçok kullanım alanına sahip kayısıyı arzuya göre dondurmalarda ve püre olarak soslarda da kullanabilirsin.

Herby Detox Tea Kayısılı İle Arınmanın Keyfini Çıkar

Sağlıklı beslenmeyi destekleyen Herby çaylarının hepsi doğanın naifliğini yansıtıyor. Yeni Herby Detox Tea Kayısılı da, kayısının enfes aromasıyla hasret kaldığın ayrıksı tadı fincanına getiriyor. Herby Detox Tea Kayısılı; yeşil çay, ısırgan otu, biberiye, rezene, tıbbi nane, mate, zencefil ve tarçın ile ödem atmana ve hafiflemene yardımcı olurken kayısının lezzetiyle damak zevkine hitap etmeyi de ihmal etmiyor. Herby’nin birbirinden leziz ve sağlık aşılayan çaylarının benzersiz kokusunun ve arındırıcı etkisinin tutkunuysan yeni Herby Detox Tea Kayısılı’yı da çok seveceksin!

 

Kaynakça

1.  http://www.foodreference.com/html/a-apricot-history-511.html

2. https://www.scielo.br/j/cta/a/RSqJ9vLGLLq3VLKvRFn5VjQ/?lang=en#:~:text=The%20apricot%20fruit%20is%20an,of%20total%20carotenoids%20in%20apricots.

3.  https://www.webmd.com/food-recipes/features/8-healthy-facts-about-apricots#:~:text=Apricots%20are%20an%20excellent%20source,%2C%20dietary%20fiber%2C%20and%20potassium.&text=The%20fruit%20is%20a%20member,%22early%2Dripening%20peach.%22

4.  https://www.healthline.com/nutrition/apricots-benefits#TOC_TITLE_HDR_8

5.  https://share.upmc.com/2014/09/importance-hydration-heart/#:~:text=Dehydration%20causes%20strain%20on%20your,causing%20you%20to%20feel%20palpitations.

6.  https://www.britannica.com/plant/apricot

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.