HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Menopoz Nedir? Menopoza Ne İyi Gelir?

03-08-2022 22:28
Menopoz Nedir? Menopoza Ne İyi Gelir?

Menopoz Nedir?

Kadınların regl dönemlerinin sona erdiğini haber veren menopoz, en az regl dönemi kadar önemli. Genellikle 40'lı veya 50'li yaşlarda başlayan menopoz, aslında doğal bir biyolojik süreç. Bir kadının başka bir fizyolojik sorunu yoksa ve son adet döneminin üzerinden 12 ay geçtiyse menopoza girdiği söylenebilir. Regl görmenin sona ermesiyle başlayan bu dönem, kadının fiziksel ve ruhsal bir dönüşüm geçirmesine yol açar. 

Menopoza girmeden önceki dönem perimenopoz olarak adlandırılır. Aylar veya yıllar sürebilen bu dönemde; düzensiz regl, sıcak basması, vajinal kuruluk, gece terlemeleri, yorgunluk, duygu durum değişiklikleri, kilo alma, saçların incelmesi, cilt kuruluğu gibi pek çok belirti görülebilir. Tüm bu belirtiler kadınların kendilerini iyi hissetmemelerine yol açabilir.

Menopozun duygusal belirtileri olduğu ve hatta uyku kalitesini bile olumsuz etkileyebildiği göz önünde tutulursa, bu süreçle neden baş etmen gerektiğini anlayabilirsin. Tabii ki menopoz tedavi gerektiren bir hastalık değil; fakat bazı yaşam tarzı değişiklikleri ve doğal yöntemler bu süreci daha kolay geçirmene yardımcı olabilir.

Menopoza Ne İyi Gelir?

Menopoz öncesinde ve menopoz boyunca pek çok kadın rahatsız edici bazı belirtilerle baş etmenin yollarını arar. Menopozun neden olduğu sıcak basması ve gerginlik gibi belirtiler kadınların ciddi anlamda rahatsız olmasına yol açtığı için tedavi de gerektirebilir. Hormon terapisi, bu belirtilerin giderilmesinde bir seçenek olsa da tedavinin sahip olduğu bazı riskler, kadınları genelde daha doğal yollara başvurmaya yönlendirir. İşte menopoz dönemini daha hafif geçirmene yardım edebilecek bazı doğal yöntemler:

  • Kalsiyum ve D vitamini alımını arttır: Menopoz döneminde kadınların hormonlarında değişiklikler meydana gelir. Aslında bu süreçte yaşanan pek çok fiziksel ve ruhsal belirti, zaten bu değişikliklerle ilgili. Östrojen salgısının azalması kemiklerin zayıflamasına yol açarak osteoporoz riskini de artırır. Kemiklerini korumak için öncelikle doktoruna danışarak, kalsiyum ve D vitamini alımını artırabilirsin. Bu besinlerden en yüksek düzeyde verim alabilmek için ise onlardan menopoza girmeden önce faydalanmaya başlamalısın. Ayrıca yaşın kaç olursa olsun kalsiyum ve D vitamini düzeylerinin yeterli olduğundan emin olmalısın. Böylece menopoz dönemi geldiğinde vücudun bu sürece daha hazır bir şekilde girebilir. Tabii ki menopoz süresince de vücudunun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minarelleri yeterince almaya devam etmelisin. 
 
  • Sebze ve meyvelerden zengin beslen: Meyve ve sebzelerden zengin beslenerek menopoz semptomlarının büyük bir kısmını azaltman mümkün. Hem düşük kalorili hem de besleyici olan bu gıdalar tok kalmana yardımcı olurken kilo kontrolüne de olumlu etki eder. Bu gıdaların önemli bir artısı da kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki göstermesi. Menopoz sonrası kalp hastalığı riskinin arttığını göz önünde tutarsak sebze ve meyveleri sofrandan eksik etmemelisin. 
 
  • Düzenli egzersizi aksatma: Menopoz dönemin yaklaşırken ve regl periyotların tamamen durduktan sonra egzersizin büyük faydasını görebilirsin. Egzersiz menopozdan kaynaklanan değişiklikleri yönetmene yardımcı olur. Bazı egzersizler kalp sağlığını desteklerken bazıları kas ve kemiklerini güçlendirir. Ayrıca düzenli egzersiz; sıcak basması, kilo kontrolü, uyku ve anksiyete üzerinde olumlu etkiler gösterir. 
 
  • Yeterli düzeyde su iç: Menopoz döneminde östrojen salgısının azalmasıyla kuruluk sorunu ortaya çıkabilir. Bunun için uzmanlar kadınların günde 8 ila 12 bardak kadar su içmesini tavsiye ediyorlar. Ayrıca yeterli miktarda su içtiğinde, menopozdan kaynaklanan şişkinlik gibi sorunlar da azalabilir. Üstelik yemeklerden 30 dakika önce yarım litre su içmenin %13 daha az kalori almanı sağladığını biliyor muydun? 
 
  • Rahatlatıcı aktiviteler yap: Menopoz süresince gergin ve huzursuz hissenler için en etkili çözümlerden biri de rahatlamayı sağlayacak aktivitelerdir. Kulağa basit gelse de sıcak bir duş almak, rahatlatıcı filmler izlemek, müzik dinlemek, spor veya resim yapmak gibi yatıştırıcı aktiviteler, bu konuda yardımcın olabilir. Aklına ne gelirse yapabilirsin. Yeter ki seni rahatlatacak, üzerindeki stresi atacak bir yol bul.
 
  • Fitoöstrojenler: Bazı gıdalarda doğal olarak bulunan bu maddeler vücudumuza girdiğinde östrojen gibi davranır. İzoflavonlar ve lignanlar olmak üzere iki ana türü olan fitoöstrojenler; soya fasulyesi, mercimek, nohut ve diğer baklagillerde bulunur. Özellikle keten tohumu, tam tahıllar, bazı meyve ve sebzeler lignanlar açısından zengindir. Östrojen gibi davranmaları sayesinde bu maddeler, vücudumuzda salgısı azalan bu hormonu bir nevi yerine koyarak rahatsız edici menopoz belirtilerini azaltabilir.

 İyi bir uyku için yogayı ve bitki çaylarını dene: Yoga, tai chi ve meditasyon gibi aktivitelerin uyku kaliteni iyileştirebileceğini gösteren araştırmalar mevcut. Akşamları yatmadan 3-4 saat önce yoga yaparak rahatlayabilir ve özlemini duyduğun o kaliteli gece uykusuna kavuşabilirsin. Yoganın yanı sıra, lavanta, passiflora, melisa, papatya gibi yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği olan bitkilerden yapılan çayları tüketmek de iyi bir uyku uyumana yardımcı olabilir.

Herby No Stress Tea

Birçoğumuz stresle baş etmekte zorlanıyoruz. Hele menopoz döneminde yaşadığın sebepsiz gerginliği üzerinden atmak daha da zor olabilir. Herby ailesi olarak sana yardımcı olmak için işe koyulduk, yatıştırıcı ve gevşetici bitkileri özenle seçtik. Passiflora, melisa, papatya, kedi otu ve daha birçok bitkinin sağaltıcı etkisini bardağına taşımak için özel bir karışım hazırladık. Ruh halini düzenlemeye yardımcı olan tüm bu bitkilere, vanilya ve elma aromasını da ekledik ve leziz mi leziz Herby No Stress Tea’yi yaptık. İster yoğun iş hayatının stresi ister menopoz gerginliği olsun, Herby No Stress Tea hep yanında!

 

Kaynakça

1)     https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397

2)     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4046613/

3)     https://www.healthline.com/nutrition/11-natural-menopause-tips#eat-fruits-and-veggies

4)     https://www.bupa.co.uk/health-information/womens-health/menopause-exercise

5)     https://www.healthline.com/nutrition/11-natural-menopause-tips#water-intake  

6)     https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/diagnosis-treatment/drc-20353401

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.