HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Sağlıklı ve Kolay Bronzlaşmak İçin Hayatını Kolaylaştıracak Öneriler

14-07-2021 09:13
Sağlıklı ve Kolay Bronzlaşmak İçin Hayatını Kolaylaştıracak Öneriler

Havalar ısınmaya başladığında deniz, güneş, kum üçlemesi gibi sağlıklı bronzlaşmak da birçok insanın aklına düşüveriyor. Şezlonguna uzanmış, dergini, kitabını karıştırırken, belki kulağında en sevdiğin şarkılarla ve belki de buzlu çayını yudumlarken çıkardığın güneşin tadını, sana tatilin üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen hatırlatmaya devam edecek bronz bir ten fikri kulağına çekici geliyor mu? 

Bronzlaşmak güzel sonuçlar verebilir; elbette gerekli önlemleri alıp, dikkat etmen gereken noktaları göz ardı etmediğinde. Aksi takdirde bronzlaşma girişimin, kendini acılar eşliğinde, yanık tedavisinde bulmanla da sonuçlanabilir.

Yazın güzel günlerinin ve güneşin tadını en sağlıklı şekilde çıkarırken, güvenle bronzlaşmanı sağlayacak önerilerimize göz atmaya ne dersin?

Cilt nasıl bronzlaşır?

Güneşte yanmanın aslında cilt hasarına yol açtığını, bronzlaşmanın bu hasarın sonucu olduğunu biliyor muydun? Şaşırtıcı ama gerçek; fazla güneş ışığına maruz kaldığında, cildin kendini korumak için melanin üretmeye başlar. Melanin, cildinin daha koyu görünmesini sağlayarak, bronzlaşma dediğimiz sonucu ortaya çıkarır. İnsanların vücudunda genel olarak iki ya da üç saat melanin üretimini sağlayacak kaynak vardır. Yani güneşlenmek ve bronzlaşmak istiyorsan, bu süreyi iki-üç saatle kısıtlı tutmalısın. Sabahtan akşama kadar güneşlenme arzunu ise önce sağlığın sonra da bunun daha fazla bronzlaşman konusunda işe yaramayacak olmasından dolayı bastırman en iyisi.

Hiçbir cilt uzmanının bronzlaşmayı önermediğini de bilmelisin. Ancak bronzlaşmanın çekim alanından uzaklaşmak senin için de zorsa, o zaman en azından bunu en güvenli şekilde yapabilmek için bazı detaylara dikkat etmelisin.

 

"Güneşten gelen enerji, dünyaya kızılötesi ve ultraviyole (UV) ışınları olarak ulaşır. UVA, UVB ve UVC şeklinde adlandırılan bu ışınlardan UVC, dünyanın atmosferi tarafından emilir ve yeryüzüne ulaşamaz. UVB ışınlarının cilt üzerindeki etkileri UVA'dan çok daha tehlikelidir." (*)

 

Güneşin tadını daha güvenli çıkarmak için ipuçları

  1. Bronzlaşma saatini doğru seç: Yaklaşık olarak sabah saat 11 ile öğleden sonra 3 arası, güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatlerdir. Diğer yandan buna en tehlikeli zamanlar da diyebilirsin. Güvenli şekilde güneşlenmek için bu saatler dışında bir zaman dilimini tercih etmelisin.
  2. Güneş kremini aksatma: En az 30 faktör gücünde, geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanmalı, güneş koruması içermeyen ve bronzlaşmayı hızlandırıcı özellik vadeden losyonlardan, kremlerden kesinlikle uzak durmalısın. 30 faktör bir güneş kreminin seni UVA ve UVB ışınlarından koruma oranı %95’tir.
  3. Güneş kremini tazele: Yüzüyor ol ya da olma, güneş kreminin etkisi zamanla azalmaya başlar. Havuza, denize girmek ve ardından kurulanmaksa güneş kreminin koruyuculuğunu tamamen ortadan kaldırır. İki saatte bir yeniden kremlenerek, cildini korumaya devam edebilirsin.
  4. Güneşlenmeye ara ver: Güneşlendiğin süre boyunca ara sıra gölgeye kaçmak, vücut ısının düşmesine, cildinin dinlenmesine ve korunmasına yardımcı olur. Aksi takdirde cilt yanıklarıyla karşılaşabilirsin. Gölge derken, hafif bir şemsiye gölgesinden bahsetmiyoruz. Kumun ve suyun güneş ışınlarını yansıttığını unutma. Nitekim, "gölgede bile yanıyorum” ibaresi şehir efsanesi değil, bir gerçek. 
  5. Güneş sonrası cilt bakımını ciddiye al: Özellikle aloe vera içerikli cilt bakım ürünleri, güneşlenme sonrasında oluşabilecek kızarıklık, yanık, tahriş, dökülme, soyulma gibi cilt sorunlarını ortadan kaldırmak için yardımcı olabilir. 
  6. Beslenmenin gücünü hafife alma: Cildi güçlendiren besinler tüketerek, güneşin zararlı etkilerini azaltabilirsin. Örneğin, güçlü bir antioksidan olan likopen, cildin bariyerini güçlendirerek, güneşe karşı korunmasına yardımcı olur. Domates, kırmızı portakal, kuşburnu, guava, papaya ve karpuz gibi meyveler likopen açısından zengindir. Cilt için faydalı vitaminlerin başında gelen E ve C vitamini içeren besinler tüketmek de cildini güneşin zararlı etkilerine karşı destekler.
  7. Güneşlenirken pozisyon değiştir: Sürekli aynı şekilde yatmak, vücudunun bir bölümünün güneşe fazla maruz kalmasına ve yanık oluşmasına, ayrıca orantılı şekilde bronzlaşmamana yol açar. 
  8. Beta-karotenle, bronzlaşmayı destekle: Beta karoten, sarı ya da turuncu renkte, pigmentli bir kimyasaldır. Güçlü bir antioksidan olması sebebiyle cildi güneş hassasiyetine karşı destekler ve pigmentli yapısı sayesinde de bronzlaşmış cildinizin rengini korumasına yardımcı olabilir. Lahana, ıspanak, havuç, brokoli ve kavun gibi meyve sebzelere bunun için başvurabilirsin.

 

"Denizin ve güneşin tadını çıkarırken uzun süre ıslak mayoyla kalmaman gerektiğini de unutma. Özellikle mantar ve maya kaynaklı enfeksiyonlara sebep olan bu alışkanlık, pek çok can sıkıcı semptomu da beraberinde getirebilir." (**)

 

Yazınw Herby ile serinle!

Yaz, güneş, sıcak havalar derken, her zamankinden çok daha hayati bir konuyu da unutmamak gerekir; yeterli su içmek. Tüm önlemleri aldın, en güvenli şekilde güneşlenmeye hazırsın. Yanına hem su ihtiyacını karşılayacak hem içindeki şifalı bitkilerle bedenini destekleyecek hem de müthiş aromasıyla tadına doyamayacağın Herby çayını da aldın mı, tamamdır. Bu sıcakta, deniz kenarında sıcak çay mı, diye düşünmüş olabilirsin. İstediğin Herby çayını, buzlu çay olarak hazırlamaya ne dersin? İster tek başına kullan ister tadını sevdiğin meyvelerle zenginleştir ve termosuna doldur. Birkaç buzlu çay tarifi arıyorsan şuraya bakabilirsin.

 

Kaynaklar:

(*) https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/sun-safety

(**) https://vitalrecord.tamhsc.edu/you-asked-is-sitting-in-a-wet-bathing-suit-bad-for-my-health/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-tan-safely#how-to-tan-safely

https://www.healthline.com/health/how-to-tan-faster#risks

https://www.cancercenter.com/community/blog/2017/06/is-there-such-a-thing-as-a-safe-suntan

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.