HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Sivrisinek Kovucu Doğal Yöntemler

18-05-2023 11:50
Sivrisinek Kovucu Doğal Yöntemler

Yaz mevsimi yaklaşıyor. Güneşli, güzel günlerin ardından uykuya dalmayı zorlaştıran sıcak geceler de seni bekliyor. Bu sıcakta uyumaya çalışırken üstüne üstlük can sıkıcı bir vızıltı kulağında. Yaz aylarının vazgeçilmez aktörü sivrisinek yine iş başında.

Sivrisinek, güneş yanığı ve hangover gibi yazın karanlık tarafları arasında. Sadece gece uyurken değil güzel bir akşamüstü balkonda, barbekü partisinde ya da sahilde yürüyüş esnasında bile gününü mahvedebilirler. Bu arada sana ilginç bir bilgi verelim. Bize saldıranlar hayatta kalma savaşı veren ve yumurtlamak için kanımızdaki proteinlere ihtiyacı olan dişi sivrisinekler. Erkek olanlar ise tıpkı kelebekler ve arılar gibi çiçeklerin nektarıyla beslenir. Ayrıca çok iyi uçamamalarına rağmen doğal yöntemlerle yani rüzgarın etkisiyle 300 km mesafeye kadar ulaşabilirler.

Her ne kadar hastalık yayan ve kulağında vızıldadığı zaman uyutmayan bir tür olsa da insandan 350-550 milyon yıl önce ortaya çıkmış olan bu çift kanatlı organizmanın dünyada 3000’den fazla türü var. Her birinin kendine özgü bir özelliği var ve maalesef hepsi çeşitli hastalıkları bulaştırma potansiyeline sahip.

Tarihi Bile Etkileyen Organizma 

Sivrisinekler hayatımızı sadece bizi sokarak ya da rahatsız ederek etkileyen canlılar değil. Tarihte de etkin bir rol oynamışlar. Yunan-Pers savaşları sırasında, bataklık arazide Pers savaşçılara bulaşan sıtma sebebiyle Yunan tarafının zafer kazanmasına yol açtılar. Roma İmparatorluğu’nun yükselişinde ve düşüşünde etkili oldular. Roma’da bulunan Pontine Bataklıkları, o dönemde düşmanlara karşı doğal bir engel ve hastalık kaynağıydı. Ayrıca Haçlı Seferleri sırasında bir tür parazit olan Plazmodyum bulaşmış olan sivrisineklerin askerlere saldırması nedeniyle Haçlı Orduları kutsal toprakları ele geçiremediler. 

Sivrisinek Kovucu Doğal Yöntemler Nelerdir?

Spreyler, kremler ve bir sürü kimyasal içeriğe sahip ürün sayesinde bu canlılarla kolaylıkla savaşabilirsin ancak piyasada bulunan sinek ilacı çeşitleri tek yol değil. Sağlığa ve çevreye duyarlı olan sinek kovucu doğal yöntemler de var. İşte sivrisineklerden kurtulmak için müthiş çözüm önerilerimiz!

Bitkilerden Yararlan

Sivrisinekler kokuya karşı çok hassastır. İnsan vücudunun kokusu, karşı konulamaz bir şekilde onları çekerken bazı bitkiler bu küçük kan emicileri etkili bir şekilde uzaklaştıran aromalar yayar. 

Fesleğen, ideal çözümler arasında yer alır. Özellikle balkonda, pencere kenarlarında ve bahçede bulundurarak hem bitkinin hoş görüntüsünden faydalanabilir hem de uçan kan emicileri uzak tutabilirsin.

Karanfil de tıpkı fesleğen gibi sivrisinek kovucu olarak kullanılabilecek bir bitki. Kendi zevkine göre hazırlayacağın demetleri vazoya koyabilir ya da evde istediğin yerlere asabilirsin.

Uçucu Yağların Mucizesi

Lavanta, karanfil, fesleğen gibi keskin kokulara sahip olan yağlar, bu canlıların pek de hoşlanmadığı şeyler arasında. Lavanta yağını vücuduna sürebileceğin gibi bir şişeye dolduracağın suyun içine ekleyerek sivrisinek kovucu sprey yapabilirsin. Karanfil ve portakal yağlarıyla da sinek kovucu sprey hazırlayabilirsin. Ayrıca uçucu yağları buhurdanlık yardımıyla kullanarak hem sivrisinekleri ortamdan uzaklaştırabilir hem de evinin mis gibi kokmasını sağlayabilirsin. Ayrıca limon yağı, nane yağı, çay ağacı yağı ve okaliptus yağı ile sinek öldürücü spreyler hazırlayabilir ya da buhurdanlıkla kullanabilirsin.

Dilimlenmiş Soğan ve Sirke

Çiğ soğanın yaydığı yoğun koku sivrisinekleri etkili bir şekilde uzaklaştırır. Dilimlenmiş soğanı gece boyunca pencere kenarına koyabilirsin. Sirke de keskin ve karakteristik kokusuyla sivrisinekleri etkili bir şekilde uzaklaştırabilir. Sivrisineklerle savaşmanın etkili yollarından biri, sirkeye batırılmış süngeri eğer kokusu seni rahatsız etmiyorsa yatağın yanına ya da pencere pervazına koymak.

El Yapımı Sivrisinek Kapanı

Akşam yemeğinden sonra balkonda ya da bahçede keyifle çayını yudumlamak istiyorsun ancak sivrisineklerin en yoğun olduğu zamana denk geliyor. Uçan düşmanlarla savaşmak için ev yapımı bir sivrisinek tuzağı da kullanabilirsin. Bunu hazırlaması tahmin ettiğinden çok daha kolay. İhtiyacın olanlar; plastik bir şişe, makas, maya, şeker ve biraz su. 

- Şişenin üst kısmını kes.

- Şekeri suda eritip mayayı ekle.

- Hazırladığın karışımı şişenin alt kısmına dök.

- Kestiğin kısmı baş aşağı çevirerek, karışımı eklediğin diğer kısmın içine yerleştir. 

Huni şeklini alan tuzağımız sayesinde maya ve şekerin kokusuna çekilen sivrisinekler, tuzağın içerisine girecek ve dışarıya çıkamayacaklar. Sen de huzurlu uykular uyuyabilecek ve balkon sefası sürebileceksin.

Sivrisinekleri Uzak Tutmak için Diğer Çözümler

Doğal yöntemlerle sivrisinekleri kendinden uzak tutabilirsin ancak tüm bunların yanında bazı fiziksel koşullara da dikkat etmeli ve önlemlerini almalısın. 

Kişisel Hijyen Çok Önemli

Öncelikle sivrisinekleri kendine çekmemekle işe başlayabilirsin. Bu canlıların hassas oldukları nokta insan vücudunun doğal kokusudur. Sıcak günlerde ter kokusunu gidermek için duş almalısın. Duştan sonra eğer kokusu seni rahatsız etmiyorsa boynuna ve vücudunun bazı noktalarına lavanta yağı sürebilirsin. Terleten kumaşlarla üretilen kıyafetlerden uzak durmalısın.

Sivrisinek aktivitesinin yoğun olduğu öğleden sonra ve akşam saatlerinde yoğun fiziksel antrenmanlardan kaçınmalısın. Bu saatlerde göller, ormanlar, çalılıklar sivrisinekler için ideal avlanma sahalarıdır. Ayrıca yüksek karbondioksit konsantrasyonuna karşı hassas olan bu canlılar, gazlı içecekleri de oldukça çekici bulurlar.

Tavan Arası ve Bodrum Temizliği 

Kış uykusuna yatan bu canlılar, özellikle sıcak olan tavan arası ve bodrum katlarını çok severler. Bu nedenle bahar temizliği sırasında tavan arası ve bodrum katı temizliğine özen göstermelisin. Ayrıca yüksek kitaplık raflarının arka taraflarına bakmayı da ihmal etmemelisin.

Suyun Ortamdan Uzaklaştırılması

Dekoratif havuzlar, tıkanmış oluklar, ağaçlardaki delikler veya yanlış şekilde boşaltılmış çiçek tarhları gibi su kaynaklarına özellikle dikkat etmelisin. Sivrisineklerin üremek için sadece 2,5 cm suya ihtiyacı olduğunu unutma.

Sineklik Koruması Önemli

Pencerelerdeki sineklikler, sivrisinekler ve her türlü sinek ve böcek için fiziksel bir engel oluşturarak eve girmelerini engeller. Sineklerden korunurken evin havalanmasına yardımcı olan sineklikler sayesinde huzurlu uykular seni bekliyor.

Kaynaklar:

(1)https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/mosquito

(2)https://sarkac.org/2022/05/turkiyedeki-yeni-sivrisinekler-asya-kaplan-ve-sari-humma-sivrisinekleri/#:~:text=T%C3%BCrkiye'deki%20sivrisinekler,ba%C5%9Fka%20Aedes%20t%C3%BCrleri%20de%20var.

(3)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7510747/


Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.