HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Sosyal Medya Detoksu ile Arınmanın Farklı Bir Boyutunu Keşfet

11-07-2021 10:40
Sosyal Medya Detoksu ile Arınmanın Farklı Bir Boyutunu Keşfet

Sosyal medya platformlarının yükselişi hızla devam ederken insanların hayatında kapladığı yer de hızla büyüyor. Sadece arkadaşlarınla, ailenle ya da kendi sosyal çevrenle değil tüm dünyayla da bağlantı kurmanı sağlayan sosyal medyadan vazgeçmek uzun bir süre daha imkânsız gibi görünüyor. Çünkü iletişim kurmak hiç bu kadar kolay, çeşitli ve keyifli olmamıştı. Dozunda kullanıldığında hayatın akışına kolaylık ve eğlence getiren bir sosyal medya hesabın varsa, ne demek istediğimizi çok daha iyi anlıyorsundur. Peki, dozunda kullandığını söyleyebilir misin? Örneğin, günün kaç saatini sosyal medya hesaplarının başında geçiriyorsun? Sosyal medya ekranı başında geçirilen uzun saatlerin, birçok zararı olduğunu biliyor musun?

 

Hootsuite'in yayımladığı rapora göre, 2020 Ekim'de dünya çapında sosyal medya kullananların sayısı dört milyarı geçti. Kullanıcılar her gün ortalama iki buçuk saatlerini sosyal medyada geçiriyor. (*)

 

Sosyal medya senin için neden kötü?

Sürekli oturmak çağımızın en kötü alışkanlıklarından biri. Hareketsiz bir yaşam şekli, birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Bir de o ekranda saatlerce sosyal medya hesapların açıksa, ortaya çıkan sonuçlar kulağına kesinlikle hoş gelmeyecek. Şimdi gel, sosyal medya kullanmak ne zaman ve nasıl kötü olabiliyor, masaya yatıralım.

 

Amerikan Pediatri Akademisi, "Facebook depresyonu"na dikkat çekiyor. Çok fazla sosyal medya kullanan çocuk ve gençlerin depresyona daha eğilim olduklarını ve bunu sonucunda sosyal izolasyon riski altında oldukları düşünülüyor. (**)

 

Sosyal medya, insanların kendi hayatlarını başkalarının hayatlarıyla kıyaslama eğilimini artırıyor ve insanları manipüle ediyor. Bu ise bir yetersizlik, tatminsizlik hissi yaratabiliyor. 

Sosyal medya, her ne kadar insanların çok daha fazla insanla iletişim kurmasını sağlasa da aslında izole hissetme ve yalnızlık hislerini artırıp, gündelik hayattan kopmaya sebep oluyor.

İnsan, sosyal bir varlıktır, ancak buradaki sosyallikten kasıt sosyal medyada aldığın etkileşimler ve yaptığın sohbetler değildir. Gerçek anlamda sosyalleşmemek, depresyon ve anksiyete riskini artırır.

Sosyal medya bağımlılık yapabilir. Eğer sosyal medyadan uzak kaldığında, hayatı kaçırıyormuş gibi hissediyor, gelen her bildirime ve mesaja anında geri dönme isteği duyuyorsan, sosyal medya kontrolü ele geçirmeye başlamış demektir.

Mobil cihazların, bilgisayarların ışığı uyku kaliteni bozabilir. Gece, gündüz fark etmeksizin sürekli sosyal medya hesaplarını kontrol ediyorsan, işin ucu uykusuzluğa ve zihinsel sorunlara kadar varabilir. 

Elbette sosyal medyanın birçok da olumlu özelliği var. Ancak bu sadece kontrollü bir kullanımla mümkün. Eğer kontrolü kaybettiğini düşünüyorsan, sana sosyal medya detoksundan bahsetmek istiyoruz. 

 

Sosyal medya detoksu yapmaya karar vermeden önce...

Hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelen sosyal medyayı, hayatın kendisi gibi algılamaya başladıysan ve saatlerini ekran başında geçiriyorsan, sosyal medya detoksu için harika bir zaman. Eğer detoksa ihtiyacın olmadığı konusunda ısrarcıysan, belki önce kendine şu soruları sormalısın:

Sosyal medyadan aldığım beğeniler, özgüvenimi artırır ve günümü güzelleştirir mi?

Fotoğraf çekerken aklıma gelen ilk şey, sosyal medyada nasıl görüneceği mi?

Sosyal medyada bir süre paylaşım yapmamak, kendimi eksik hissettiriyor mu?

Sosyal hayatımdaki insanların ne kadarıyla yüz yüze görüşüyorum ve ne kadarıyla sadece çevrimiçi bir ilişkim var?

Vereceğin cevaplar, sosyal medya detoksuna bakış açını değiştirebilir. 

 

Üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda, detoks uygulanan öğrencilerin çoğu, ruh hallerinde olumlu değişimler, daha iyi akademik üretkenlik, azalan kaygı ve daha iyi uyku sonucu aldıklarını bildirdiler. (***)

 

Sosyal medya detoksu nasıl yapılır ve sana ne kazandırır?

Sosyal medya detoksu, bir ay ya da bir hafta gibi bir süre, sosyal medyayı tamamen hayatından çıkarmak üzerine kuruludur. Ancak kişinin ihtiyaçlarına göre farklı programlar uygulanabilir. Küçük adımlarla başlaman gerekiyorsa ve detoksa kararlıysan, bir haftada karar kılabilir ya da gün içinde sosyal medya kullanım sürene ve sosyal medya kullanabileceğin saatlere sınırlama getirebilirsin. Örneğin, mesai saatlerin dışında asla sosyal medyaya girmeyebilir, hafta sonunu ve tatillerini tam bir detoksla değerlendirebilirsin. Sosyal medya detoksunun onlarca kanıtlanmış faydası arasından birkaçını duymak istersen:

Zihninin dinlenmesini sağlayarak, daha iyi odaklanmana yardım eder.

Stres seviyeni azaltır.

Sevdiklerinle, arkadaşlarınla daha fazla zaman geçirmeni sağlar.

Daha kaliteli uyumanı sağlar.

Verimliliğinin ve yaratıcılığının artırır.

Gerçek hayatına daha fazla zaman ayırmanı sağlayarak, kişisel gelişimine, özsaygına katkıda bulunur. 

Tüm ruhsal olarak daha iyi bir seviyeye ulaşman anlamına gelir.

 

Herby Detox Tea ile tazelenmenin tadına bak

Vücudunun detoks yeteneğini bitkilerin gücüyle destekleyebileceğini biliyor muydun? Herby çayları arasında tam da bu amaca yönelik hazırlanmış bir fonksiyonel çay var. Herby Detox Tea, içeriğindeki ısırgan, kiraz meyve sapı, biberiye, mate, yeşil çay, nane ve zencefil sayesinde arınmana, daha canlı ve sağlıklı hissetmene yardım edecek özel bir aromanaya sahip.

Herby’nin ihtiyacın olan her konuda destek bulabileceğin şifalı çaylarını incelemek için buraya tıkla.

 

Kaynaklar:

(*) https://blog.hootsuite.com/social-media-demographics/

(**) https://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/127/4/800.full.pdf

(***) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7717533/

https://www.helpguide.org/articles/relationships-communication/dealing-with-loneliness-and-shyness.htm

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321498

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.