HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Yeşil Kahve Çekirdeği Nedir? Faydaları Nelerdir?

04-10-2022 15:45
Yeşil Kahve Çekirdeği Nedir? Faydaları Nelerdir?

Günün hangi saati olursa olsun bir fincan kahveye hayır demek zordur. Dünyanın neredeyse her yerinde kahve çekirdeklerinin birçok insanın hayatında önemli bir yere sahip olduğu aşikâr. Bu leziz ve faydalı bitkinin son zamanlarda birçok kişinin ilgisini çeken bir de alternatifi bulunuyor: yeşil kahve çekirdeği. Bu yazımızda yeşil kahve çekirdeği ile ilgili merak ettiğin birçok sorunun cevabını bulabilirsin.

Yeşil Kahve Çekirdeğine Kısa Bir Bakış

‘’Coffea’ bitkisinin meyvelerinden elde edilen kavrulmamış kahve çekirdekleri "yeşil kahve"  olarak adlandırılıyor. Yeşil kahve çekirdekleri 5 metreye kadar büyüyebilen bir ağaçtan elde ediliyor, aslında bu ağaç bildiğimiz klasik kahve çekirdeklerini veren ağaç ile aynı. yeşil kahve çekirdeğini farklı kılan şey ise çekirdeği işleme sürecidir. Kahve meyvesinden elde edilen kahve çekirdekleri birkaç işlemden geçtikten sonra üzerindeki zarı alınarak kavruluyor ve ortaya klasik kahve çıkıyor. Yeşil kahve ise kavrulma süreçlerinden geçmemesi sayesinde faydalı özellikleri olan besin içeriğinin birçoğunu koruyor. 

Yeşil kahvenin ortaya çıkışıyla ilgili iddialar ise bir hayli ilginç. Bu iddialara göre, yeşil kahvenin tarihi 15. yüzyılda Yemen'in Aden limanına kadar gidiyor. Dhabhani olarak bilinen Sufi bir mistik, Afrika’nın bir ucuna seyahat ederken karşılaştığı bir içeceği tanıtır ve popüler hale getirir. İşte bu içecek yeşil kahvenin ta kendisidir. 

Sıradan kahveden daha az miktarda olmasına rağmen, yeşil kahve de hala kafein içeriyor. Ancak yeşil kahvenin son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiş olmasının nedeni, onun kafein içeriğinden ziyade sağlıkla ilgili faydaları. Birçok bitkinin sağlığa yönelik etkileri keşfedildikçe bu bitkiler, bilimsel araştırmaların da konusu oluyor. Yeşil kahve de bilim adamlarının gözünden kaçmamış. Birçok kişi bu kahveyi zayıflamaya yönelik etkisiyle de tercih ediyor. Peki yeşil kahve gerçekten zayıflatabilir mi? Ya da vücut sağlığına yönelik faydaları neler? Bilim bu konuda ne diyor?

Yeşil Kahve Çekirdeğinin Olası Faydaları

Kavrulmuş kahveye kıyasla klorojenik asit oranı daha yüksek olan bu kahve türü, sağlığa yönelik faydalarıyla öne çıkıyor. Lezzetli aroması sayesinde kolay bir içimi olan yeşil kahvenin birçok faydası içerisindeki klorojenik aside dayanıyor.

Antioksidan bakımından zengin bitkileri diyetine katmanın birçok faydası bulunuyor. Yeşil kahve çekirdeğinin antioksidan içeriği de dikkat çekici düzeyde. Bu antioksidan maddeler vücuttaki iltihabı azaltma, hücre yaşlanmasına karşı savaşma gibi özelliklere sahip. Bu sayede yeşil kahve çekirdeği, vücut sağlığını destekliyor. 

Yeşil kahvenin en çok üzerinde durulan etkilerinden biri de kilo vermeye yardımcı olmasıyla ilgili. Yeşil kahve çekirdeği ekstresinin kilo vermeye yardımcı olabileceğini destekleyen çok sayıda çalışma ve inceleme mevcut.

Bu araştırmalardan biri obezite sorunu yaşayan kadınların katılımıyla yapılmış. 2017 yılında yapılan bu çalışmada, katılımcılara 8 hafta boyunca 400 mg yeşil kahve çekirdeği ekstresi verilmiş. Bu esnada katılımcılar özel bir diyet de uygulamışlar. Sadece özel bir diyet yapanlarla kıyaslandığında diyeti uygulamanın yanı sıra yeşil kahve çekirdeği tüketenler de daha fazla kilo kaybı gözlenmiş. 

Yeşil kahve çekirdeğinin bir etkisi de, kalp sağlığını desteklemesi. Bu etkisi bitkinin içerisinde bulunan klorojenik asitle ilgili. 50 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada günde iki kez 400 mg yeşil kahve çekirdeği tüketen kişilerin bel çevresinden kilo kaybettiği ve açlık kan şekeri ve tansiyon gibi değerlerinde de iyileşme olduğu görülmüş. 

Yeşil Kahve Çekirdekleri Nasıl Saklanmalı?

Öğütülmüş kahvedense ham yeşil kahve çekirdekleri doğru koşullar altında daha uzun süre dayanır. Tazeliğini koruyan yeşil kahvenin çekirdekleri yeşilimsi bir tonda, biraz parlak ve yumuşak olmalıdır.  


Diğer kahve çekirdeklerinde olduğu gibi çiğ yeşil kahve çekirdekleri de doğru şekilde saklanmazsa bozulur. Yeşil kahve çekirdekleri, normal kavrulmuş kahveye benzer şekilde saklanabilir. Nihai tazelik için yeşil kahveyi saklamanın temel faktörlerinden biri, onları nemden, doğrudan güneş ışığından, yüksek sıcaklıklardan uzak tutmak ve her zaman hava geçirmez bir kahve kutusunda tutmaktır. Uzun süre depolama için kahve çekirdeklerini dondurucuda da saklayabilirsiniz. 

Antioksidan Deposu Çaylar Herby’de!

Herby’nin bitkiler ve şifalı güçleriyle bitkiler ve meyveler konusunda uzmanlığı, özenle hazırladığı bitki çaylarında kendisini gösteriyor. Antioksidan deposu bitkilerin doğru oranda bir araya getirilmesiyle hazırlanan Herby bitki çaylarını beslenme düzenine ekleyerek günlük aldığın antioksidan miktarını artırabilirsin. Kara mürver, bamya çiçeği, portakal yaprağı, tarçın, zencefil, yaban mersini içeren Herby Defense Tea; yeşil çay, kuşburnu, bamya çiçeği ve yaban mersini ile antioksidan profili oldukça güçlü olan Herby Fit Tea; ıhlamur ve ekinezyanın yanı sıra C vitamini takviyesi de içeren Herby Bodyguard Tea daha zinde bir yaşam için yanında!

 

Kaynakça

1)     https://medlineplus.gov/druginfo/natural/1264.html

2) https://royalcoffee.com/green-coffee-extract/#:~:text=Part%20I%20%E2%80%93%20Green%20Coffee%20Extract%20was%20the%20First%20Wave&text=In%20Yemen's%20port%20of%20Aden,to%20the%20city%20of%20Harar.

3)     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6961199/

4)     https://www.medicalnewstoday.com/articles/318611#research

5)     https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29307310/

6)     https://www.toproasters.com.tr/post/yeşil-kahve-çekirdekleri-hakkında-bilmeniz-gerekenler

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir. 



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.