HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Bahar Nezlesi

24-04-2023 11:48
Bahar Nezlesi

İlkbaharın gelmesiyle içinin kıpır kıpır olduğunu ve yaz mevsimi için sabırsızlanmaya başladığını biliyoruz. Baharın ılık esintisi, ağaçların mis gibi kokusu, doğanın canlanması, kuşların cıvıltısı seni yemyeşil parklara ve ormanlara çağırıyor. Ama bir sorun var? Bahar nezlesi ve mevsimsel alerji bu güzel günleri biraz can sıkıcı hale getirebilir. Bu yazımızda bahar nezlesi nedir, alerjik rinit nedir, bahar alerjisi belirtileri nedir gibi sorulara yanıt arıyoruz. 

Bahar nezlesi ve bahar alerjisi yani alerjik rinit, genellikle bahar aylarında ortaya çıkan faktörlere yanıt olarak bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonu ile ilişkilidir. Bahar nezlesi ve alerjisinin en yaygın nedeni polenler ve bitkilerdir.

Alerji Nedir?

Genel olarak alerji, sağlıklı insanlarda herhangi bir anormalliğe neden olmayan bir faktöre karşı bağışıklık sisteminin aşırı ve anormal bir tepkisi olarak tanımlanır. Alerji gıda, soluma veya temas durumlarında ortaya çıkar. Aşırı duyarlılık semptomlarının şiddeti çoğunlukla zararlı bir maddeye maruz kalma ile ilişkilidir.

Alerjik hastalıklar, çevre kirliliğinin artması ve gıda sektöründe her geçen gün daha fazla katkı maddesinin kullanılması ile şiddetlenen, dünya çapında giderek ciddi anlamda sağlık sorunu ve sosyal sorun haline gelmeye başlamıştır. Ülkemizde sadece çocuklarda değil erişkinlerde de tanı konulan alerjik hastalıklarda her geçen yıl artış görülmektedir. İstatistiklere göre, alerjik hastalıkların oranı son yirmi yılda üç kat artmıştır. Alerjiler ve alerjik hastalıklar coğrafi bölgelere göre farklılık gösterir. Temel nedenler arasında kentleşme, yaşam koşulları, bitki örtüsü, iklim ve coğrafi özellikler bulunur.

Bahar Nezlesi mi Bahar Alerjisi mi?

Bahar Nezlesi ve bahar alerjisi ya da alerjik rinit belirtileri birbirine çok benzer ancak aralarında en büyük farklılık bahar nezlesi belirtilerinin bir hafta ve on gün aralığında kaybolmasıdır. Bahar alerjisinde ise bu süren yaklaşık olarak dört aya kadar yani polen mevsimi boyunca sürmektedir. Bazı durumlarda belirtiler dönem dönem kaybolup geri gelerek inişli çıkışlı bir şekilde seyreder. Eğer belirtilerin iki haftadan fazla sürüyorsa alerji olup olmadığı ile ilgili muayene olmalısın.

Bahar Alerjisi nedir?

Semptomlar yılın belirli bir döneminde ortaya çıkıyorsa bahar alerjisi ya da mevsimsel alerjiden söz edilebilir. İlkbahar mevsiminde genellikle ağaçların, çiçeklerin ve otların tozlanmasıyla ilişkilendirilir. Mevsimsel alerjilerin ortaya çıkmasından çoğunlukla polenler sorumludur.

Bahar Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bahar nezlesi, alerjik bünyeye sahip olanlar için ilkbahar başından sonbahara kadar ciddi bir sorundur ve maalesef kişilerin yaşam koşullarını ciddi anlamda etkiler. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında yeşil alanlarda zaman geçirmeyi, yürüyüş yapmayı seviyorsan havadaki yüksek polen içeriği, alerjiye sebep olabilir. Mevsimsel alerji belirtileri tipik olarak aşağıdaki gibidir:

- Burunda kaşıntı ve kaşıntı hissi

- Burundan sulu akıntı (Saman nezlesi)

- Burun tıkanıklığı

- Sinüs bölgesinde rahatsızlık

- Tıkalı kulak hissi

- Sık hapşırma

- Sulu ve kaşıntılı gözler

- Konjonktivit

 
Pratik Tavsiyeler

Mevsimsel alerji durumunda daha iyi hissetmek için bazı basit yöntemler uygulayabilirsin. Bahar nezlesini en yoğun yaşadığın dönemde bu güzel mevsimi huzurlu bir şekilde geçirebilmek için bazı tavsiyelerimiz var.

Önceliğimiz Doktor Kontrolü

İlk yapman gereken modern tıbbın nimetlerinden yararlanmak olmalı. Bunun için öncelikle bir doktora görünmeli ve mevsimsel alerji yani alerjik artrit durumunu kontrol altına alabilmek için muayene olmalısın. Doktorunun önerdiği ilaçları ve besin takviyelerini kullanarak, günlük rutinine yönelik tavsiyelerini uygulayarak sağlıklı bir şekilde polen mevsimini atlatabilirsin.

Mevsimsel alerji semptomlarını hafifletmek için doktorlar tarafından genellikle oral ilaçlar ve burun spreyleri önerilir. Ayrıca şişmiş göz kapaklarına soğuk kompres uygulamak, burun ve boğazı sık sık temizlemek de yararlı olacaktır.

Polen Takvimi Takibi

Polen alerjisi olanların polen takvimini takip etmeleri hayatlarını daha kolay bir hale getirir. Polen takvimini alerji sayfalarında, sağlık bakanlığı sayfalarında ve hava durumu bültenlerinde kolaylıkla bulabilirsin.

Polen durumunu takip ederek doktorunun önerdiği alerji ilaçlarını doğru zamanda alabilirsin. Ayrıca polen yoğunluğunun yüksek olduğu zamanlarda yeşil alanlardan uzak durmalısın. Eğer imkanın varsa polen dönemlerinde deniz kenarında vakit geçirmeni tavsiye ederiz.

Sağlıklı Beslenme

Çok fazla koruyucu içeren işlenmiş gıdalardan ve çapraz alerjiye neden olabilecek ürünlerden uzak durmalısın. Mineraller, vitaminler ve değerli besinler açısından zengin, çeşitli öğünlerden oluşan bir diyet, bağışıklık sistemi ve sağlıklı bir yaşam için çok önemli. Özellikle alerjisi olan kişilerde dengeli beslenmenin önemi daha da artar.

Alerjenlerden Uzak Durmak

Eve döndüğünde ya da dışarıdayken uygun bir ortam bulduğunda yüzünü sık sık yıkamalısın. Özellikle en yoğun polen mevsiminde saçlarını her gün yıkamanı tavsiye ederiz.  Ayrıca kalın perdeler ve halılar sıklıkla alerjen kümelerine dönüştüğü için ev ortamını biraz hafifletmelisin. Bunların dışında ev temizlik ürünlerini de alerji yapmayan, doğal içeriğe sahip olanlar arasından seçmeli ve imkanın varsa ev tipi hava temizleyicisi edinmelisin.

Bunların dışında uzun yürüyüşleri yağışlı günlerde yapmak, güneş gözlüğü takmak, nevresimi sık sık değiştirmek ve yıkamak ancak dışarıda kurutmaktan kaçınmak, evi sık sık süpürmek, silmek ve toz almak da mevsimsel alerjiyle baş edebilmenin diğer yöntemleri arasında.

Mevsimsel Alerji Önlenebilir

Bahar nezlesi, saman nezlesi, mevsimsel alerji, polen alerjisi, alerjik rinit veya konjonktivit türünde rahatsızlıklar, günlük rutinini haftalar ve hatta aylar boyunca ciddi anlamda etkileyebilir. Bu nedenle mevsimsel alerjilerin rahatsız edici etkilerini önlemek için adımlar atmalısın. Özellikle risk grubundaki kişiler bitki polenlerinin durumunu polen takvimini kullanarak sürekli izlemeli ve doktorlarının tavsiye ettiği ilaçları vaktinde almaya başlamalıdırlar.

Vücudunu Tazelemek için: Herby Detox Tea

Bahar mevsiminde belki de en güzel şey ılık bir fincan bitki çayı ile tazelenmek. Yeşil çay, mate, ısırgan otu, nane ve zencefilin bir araya geldiği Herby Detox Tea ile her yudumda bahar gibi tazelenebilirsin.


Kaynaklar:

(1)https://www.aid.org.tr/hastaliklar/alerji/

(2)https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/alerjik-hastaliklarin-orani-son-20-yilda-3-kat-artti-1837723

(3)https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Turkey-Health-Survey-2019-33661

(4)https://www.medicalpark.com.tr/bahar-alerjisi/hg-1992

(5)https://www.acibadem.com.tr/hayat/bahar-alerjisi-nasil-gecer/

(6)https://www.aid.org.tr/bahar-alerjisi-nedir/


Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.