HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Çocuklarda Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi Oluşturmak İçin Bazı Öneriler

12-10-2021 10:04
Çocuklarda Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi Oluşturmak İçin Bazı Öneriler

Ebeveynlerin büyük kısmı çocuğunun sürekli hasta olmasından yakınır. Aslında bu durum  çok fazla endişe edilmesi gereken bir mesele değil. Çünkü çocuklar, sürekli olarak aktif olmaları ve uzun süreler dışarıda oyun oynamaları nedeniyle sık sık bakterilere ve virüslere maruz kalırlar. Bu nedenle yetişkinlere göre daha sık hasta olurlar. Tabii bağışıklık sistemlerinin henüz bu patojenlere karşı yeterli hazırlığa sahip olmaması da bizim kadar dirençli olmamalarının bir başka nedeni.  Aslında çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek ebeveynlerin endişe ettiği kadar zor bir iş değil. Özellikle düzenli ve yeterli beslenerek, ihtiyaçları olan vitamin ve mineralleri almaları sağlanarak bu büyük ölçüde başarılabilir.

Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için başvurabileceğin en etkili yöntemler hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsan yazımızı okumaya devam et.


Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler

Bağışıklık sisteminin desteklenmesinde sebze ve meyvelerin rolünü hepimiz biliriz. Her ne kadar kulağa klişe gelse de bu değişmeyen bir gerçek. Meyve ve sebzelerin içerisinde hücreleri koruyan birçok antioksidan madde bulunuyor. Bu antioksidanlar hücrelerin zarar görmesini engelleyerek vücudun fonksiyonlarının doğru bir şekilde işlemesine yardımcı oluyor. (1) Çocukların bağışıklığını desteklemek için tüketilmesi gereken meyve ve sebzeler arasında brokoli ve ıspanak gibi koyu yeşil renkli sebzeler ile greyfurt, limon ve portakal gibi meyveler başı çekiyor. Saydığımız meyvelerin ortak özelliğini fark etmiş olmalısın. Bu narenciyeler C vitamini açısından son derece zengin. C vitamini sağlıklı bir bağışıklık sistemi için elzem vitaminlerden biri. Unutmadan çilek de C vitamini bakımından son derece zengin. (2) Ancak maksimum faydayı almak için tüm meyve ve sebzeleri olduğu gibi çileği de mevsiminde tüketmeye dikkat etmelisin.

Meyve ve sebzelere ek olarak kuruyemişler de çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendiren besin maddelerini içeren süper yiyecekler arasında. E vitamini, demir, çinko ve protein gibi besin değerlerinden zengin olan kuruyemişler arasında badem, fındık ve fıstık bulunuyor. Öğün aralarını abur cubur yerine kuruyemiş ile geçirmek çocukların bağışıklık sistemini desteklemek için etkili bir yol. (3)


Çocuklarda Bağışıklığı Güçlendirecek Vitamin ve Mineraller

Çocukların bağışıklığını destekleyen besin takviyelerinin başında çinko geliyor. Temel minerallerden biri olan çinko eksikliğinde bağışıklık fonksiyonları zayıflayacağı gibi büyüme ve gelişim ile ilgili sorunlar da ortaya çıkabilir. (4) Özellikle kırmızı ve beyaz et gibi hayvansal protein kaynaklarında bulunan çinkoyu doktor tavsiyesi üzerine takviye şeklinde tüketmek de mümkün. Ancak çinko almanın doğal yolları olduğunu ve kuruyemişlerin de iyi bir çinko kaynağı olduğunu unutma. 

C vitamininin bağışıklık sistemi açısından öneminden bahsetmiştik. Meyve ve sebzelerin yanı sıra C vitamini takviyeleri de etkili bir bağışıklık destekleyicisi olabilir. Ayrıca bağışıklık fonksiyonları açısından D vitamini de son derece önemli bir vitamin. Bağışıklığı destekleyen diğer vitamin ve mineraller arasında ise folat, demir, E vitamini ve selenyum bulunuyor. (5) Ancak takviye kullanımı hususunda dikkatli olmalısın; zira vitaminleri ve mineralleri takviye şeklinde kullanmak vücuda aşırı miktarda vitamin ve mineral alma riski taşıyor. Doktorlar özellikle çocuklarda bilinçsiz şekilde vitamin ve mineral takviyeleri kullanmama konusunda yetişkinleri uyarıyor. Bu yüzden eğer çocuğunun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri besin yoluyla yeterince almadığını düşünüyorsan, kesinlikle bir doktora danışmalısın.

Aslında güçlü bir bağışıklık için tüm temel vitamin ve minerallere ihtiyacımız var. Ancak bazılarının işlevi diğerlerine göre biraz daha fazla. Burada B vitamini kompleksinden ve özellikle B6 vitamininden bahsedebiliriz. B6 vitamini bağışıklık sistemindeki kimyasal reaksiyonlara yardımcı olur ve vücut direncini artırır. Havuç, muz, avokado, kabuklu kuruyemişler, baklagiller, et ürünleri, süt ve süt ürünleri, karnabahar ve ıspanak gibi besinler B6 vitamini açısından zengindir. 


Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Bitki Çayları

Bitki çayları yüzlerce yıldır vücut sağlığını desteklemek için kullanılıyor. Kış aylarında çocuğunu hastalıklara karşı korunmak, vücut direncini artırmak ve genel olarak bağışıklık sistemini desteklemek istiyorsan bitki çayları bu konuda iyi bir destek sunar. Bitki çayları antioksidanlar açısından zengindir ve bazı antiviral ve antibakteriyel özellikleri vardır. Yani doğal yöntemlerle virüslere ve bakterilere karşı savaş açmana yardımcı olurlar.

Çocuklar için güvenle kullanabileceğin bitki çaylarının başında zencefil, ıhlamur ve kuşburnu geliyor. Çin tıbbında özellikle sindirim sağlığını desteklemek için kullanılan zencefil, antiviral özellikleri ve bağışıklık destekleyici etkisiyle öne çıkıyor. (6) Ayrıca ıhlamur ve kuşburnu da bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olan diğer bitki çayları arasında gösteriliyor. Özellikle kuşburnunun yoğun C vitamini içeriği bağışıklık sistemi açısından son derece faydalı. (7), (8)

Çocuklara bitki çayı içirmek kolay değil dediğini duyar gibiyiz. Çocukların damak tadı her ne kadar seçici olsa da doğal bal veya pekmezle karıştıracağın ya da bir dilim elma gibi meyvelerle tatlandırabileceğin bitki çaylarını çocuklar da daha büyük bir zevkle içecektir. Onların damak tadına hitap etmenin bir yolunu bulduğun müddetçe endişe etmene gerek yok.


Bağışıklık Sistemi İçin Uykunun Önemi

Ne yazık ki uykusuzluk da bağışıklığı etkileyen faktörlerden biri. Bilimsel araştırmalar yeterli miktarda uyumayan veya kaliteli uyku uyuyamayan kişilerde grip virüsü gibi virüslere karşı bağışıklığın düştüğünü gösteriyor. Yani kalitesiz uyku hastalıklara davetiye çıkarıyor. Ayrıca uykusuz kalmak vücut direncini düşürdüğü için iyileşme süresini de uzatıyor.

Aslında bu durumun bilimsel bir açıklaması da var. Bağışıklık sistemimiz uyku esnasında sitokin salgılar. Bu sitokinler uyumamıza yardımcı olur ancak enfeksiyon ve iltihapla savaşırken veya stresliyken de sitokinler salgılanır. Uykusuz kalmak bu sitokinlerin üretiminde azalmaya yol açabilir. Ayrıca uykusuzluk dönemlerinde enfeksiyonlara karşı savaşmamızı sağlayan hücrelerde de azalma olur. (9)

Uzmanlara göre, çocuklar için optimum uyku süresi değişiklik gösterir. Örneğin bebeklerin ilk üç aya kadar 14 ila 17 saat uyuması gerekir. Büyüdükçe uykuya olan ihtiyaç azalır. 1 ila 2 yaşındaki çocuklar için bu süre 11 ila 14 saate kadar düşer. 3 ila 5 yaş çocuklar 10 ila 13 saat uyumalıyken; 6 ila 12 yaşındaki çocuklar 9 ila 12 saat uyuduklarında uykularını alırlar. Ergenlik döneminde (13-18 yaş) ise 8 ila 10 saat yeterlidir. (10)


Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Herby Bodyguard Tea

Hepimiz için olduğu gibi gelişim çağında olan çocuklar için de en iyisi doğal ve sağlıklı yöntemlerle gerekli vitamin ve mineralleri yeteri kadar almak ve bağışıklık sistemlerini güçlü kılmak. Bu konuda sebzelerin, meyvelerin ve bitkilerin gücünden mutlaka faydalan.

Söz konusu yetişkinlerin bağışıklık sistemi olduğunda, seçeneklerine Herby çaylarını da ekleyebilirsin. Özellikle C vitaminiyle zenginleştirilmiş ve birbirinden faydalı bitkilerle harmanlanmış Herby Bodyguard Tea’yi fincanından eksik etme.


Kaynaklar:

1-https://www.nccih.nih.gov/health/antioxidants-in-depth

2-https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system

3-https://www.verywellfit.com/foods-good-for-your-immune-system-2507173

4-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11115789/

5-https://health.clevelandclinic.org/eat-these-foods-to-boost-your-immune-system/

6-https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ptr.7019

7-https://www.medicinenet.com/rose_hip/supplements-vitamins.htm

8-https://www.healthline.com/nutrition/linden-tea 

9-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3256323/

10-https://health.clevelandclinic.org/want-boost-childs-immune-system-5-tips/


Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.