HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

C Vitamini Açısından Zengin, Bağışıklık Dostu Besinler

30-09-2021 12:30
C Vitamini Açısından Zengin, Bağışıklık Dostu Besinler

C vitamini içeren besinler açısından zengin bir beslenme programının sağlığa yönelik birçok faydası olduğunu hepimiz biliriz. Bunun nedeni, bu vitaminin hem bağışıklık sisteminin normal fonksiyonları için büyük bir öneme sahip olması hem de vücuttaki birçok biyolojik süreçte rol almasıdır. Kolajen üretimine katkıda bulunması onu cilt sağlığı ve yaşlanma karşıtı ürünler için önemli kılarken, demir emilimini kolaylaştırması ve kalp sağlığına katkıda bulunması da onu özel bir vitamin kılıyor. (1) Bu yazımızda sana temel vitaminlerden biri olan C vitamini bakımından zengin, süper sağlıklı 10 besini tanıtacağız. 


Domates

Domates, C vitamini açısından en zengin meyvelerden biri. Orta boy bir adet domates tükettiğin takdirde yaklaşık 20 miligram kadar C vitamini alacağını biliyor muydun? Bununla beraber eğer domatesi pişirirsen içerisinde bulunan C vitamini miktarı azalacaktır. Bu nedenle domatesi pişirmeden yemeyi tercih edebilirsin. Fakat pişen domatesin içerisinde de serbest radikallerin yol açtığı hücre hasarına karşı savaşan bir madde olan likopen miktarı artar. Yani hem çiğ domatesin hem de pişmiş domatesin ayrı ayrı avantajları var. (2)


Papaya

C vitamini deposu olduğu bilinmeyen meyvelerden biri olan papayanın 100 gramında tam 60.9 miligram C vitamini bulunuyor. (3) Yani günde sadece tek bir papaya yiyerek C vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılayabilirsin. C vitamini takviyesi almaktansa her gün papaya tüketmek C vitamini ihtiyacını gidermek için doğal bir seçenek olarak aklında bulunsun.


Limon

Limonun C vitamininden en zengin besinlerden biri olduğunu herhalde bilmeyenimiz yoktur. Öyle ki sadece 100 gram limonun içerisinde 53 miligram C vitamini bulunur. (4) Son derece ekşi bir meyve olmasından ötürü limonu tek başına tüketmek zor olsa da salatalara, maden suyuna veya çorbalara limon sıkarak ihtiyacın olan C vitaminin büyük bir kısmını karşılayabilirsin.


Elma

Limon ve papaya kadar olmasa da elma, makul düzeyde C vitamini içermesine rağmen, C vitamini deyince akla gelen meyvelerden biri değil. Biz bu ezberi bozmak için listemize elmayı da aldık. 100 gram elmanın içerisinde 4.6 miligram C vitamini bulunuyor. (5) Her gün bir orta boy elma yiyerek ihtiyacın olan C vitaminin yaklaşık olarak yüzde 10’unu karşılayabilirsin. Yemek aralarında veya akşam atıştırmalık olarak elma tüketmek hem C vitamini almanı sağlar hem de lifli yapısıyla sindirimini destekler.


Kuşburnu

Gülgiller familyasından kuşburnu bitkisinin bu ufak ve ekşi meyvesi tam bir C vitamini deposu. Sadece 6 adet kuşburnu ile vücuduna 119 miligram C vitamini alırsın ki bu rakam günlük ihtiyacının %132’sine denk geliyor. (6) Kış aylarında kuşburnu çayı içmenin bir gelenek olarak kültürümüze yerleşmiş olması gördüğün gibi hiç de yersiz değil. Bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için elzem olan C vitamini dolu bu bitkiyi içeren çayları da günlük beslenme rutinine ekleyebilirsin.


Yaban Mersini Meyvesi

Antioksidanlar açısından son derece zengin bir meyve olan yaban mersini aynı zamanda kayda değer miktarda C vitamini de içeriyor. Besin değerleri oldukça yüksek düzeyde olan bu meyvenin 100 gramının içerisinde 9.7 miligram C vitamini bulunuyor. (7) 100 gram yaban mersininin sadece 54 kcal olması onun sağlıklı ve diyet dostu bir meyve olarak öne çıkmasına katkıda bulunuyor.


Ahududu Meyvesi

Ahududu da tıpkı kuşburnu gibi gülgiller familyasından gelen kırmızı renkli bir yaz meyvesi. Frambuaz olarak da bilinen bu meyvenin harika tadı ve sulu yapısı onu yaz ayları için cazip meyveler arasına sokuyor. Ancak ahududunun besin değerleri muhteşem kırmızı renginin ve lezzetinin ötesine geçecek derecede yoğun. Günde 100 gram ahududu tükettiğin takdirde vücuduna 26.2 miligram C vitamini alırsın. (8) C vitamini deposu meyveler listene ahududuyu da hemen ekle.


Ananas

C vitamini açısından zengin besinlerden biri olduğu genellikle birçok kişi tarafından bilinmeyen bir diğer meyve süper lezzetli ananas. Ananas hem oldukça yoğun bir aromaya sahip hem de kalorisi oldukça düşük meyvelerden biri. 100 gram ananas tükettiğin takdirde vücuduna tam 47.8 miligram C vitamini alabilirsin. (9) İçerisinde C vitaminine ek olarak birçok vitamin ve mineral bulunan bu meyveyi diyetine katarak daha sağlıklı bir beslenme programı oluşturabilirsin.


Kara Mürver

Kara mürver dünyada en çok kullanılan bitkilerden biri. Özellikle grip ve soğuk algınlığının tedavisinde gıda takviyesi olarak kullanılan kara mürver meyvesi oldukça iyi bir C vitamini kaynağı. Yaklaşık bir kase kara mürver tükettiğinde 52 miligram C vitamini alabilirsin. Bu rakam günlük ihtiyacın olan C vitaminin yaklaşık olarak %57’sine denk geliyor. (10)


Kekik

Yemeklerde en sık kullanılan baharatlardan biri olan kekik kendine has aromasının yanı sıra vitaminler ve antioksidanlar bakımından da zengin.  İçerisindeki C vitamini miktarının portakalın tam üç katı olması onu C vitamini miktarı konsantrasyonu en zengin bitkiler arasına koyuyor. 30 gram kadar kekiğin içerisinde 45 miligram C vitamini bulunuyor ki bu miktar günlük ihtiyaç duyduğun C vitaminin %50’si anlamına geliyor. (11)


Kara Mürverli Destek Çayı İle Bedenin Bir Zırh Giymiş Kadar Güçlü!

Herby Kara Mürverli Destek Çayı ile bağışıklığını desteklemek için ihtiyaç duyduğun tüm bitkileri senin için bir araya getirdik. Bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için olmazsa olmaz vitaminlerden biri olan C vitamininden zengin kuşburnu, yaban mersini meyvesi, ahududu meyvesi ve kara mürver başta olmak üzere birçok bitki tek bir çayda! Üstelik bitkilerle sinerji yaratan C vitamini takviyesiyle etkilerini güçlendirdik. Bu lezzetli çaya ek olarak C vitamini açısından zengin, bağışıklığını güçlendirecek bir çay daha istiyorsan, Herby Bodyguard Tea aradığın çay olabilir.



Kaynakça:

1-https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

2-https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-vitamin-c-sources

3-https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169926/nutrients

4-https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102594/nutrients

5-https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171688/nutrients

6-https://nutritiondata.self.com/facts/ethnic-foods/10470/2

7-https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171711/nutrients

8-https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167755/nutrients

9-https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169124/nutrients

10-https://www.healthline.com/nutrition/elderberry

11-https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-foods#TOC_TITLE_HDR_9


Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.