HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Doğal Bir Enerji Kaynağı: Guarana ve Faydaları

27-10-2021 10:09
Doğal Bir Enerji Kaynağı: Guarana ve Faydaları

Günümüzde üretilen enerji içeceklerinin birçoğunun içerisinde aslında bitkisel bir bileşen olduğunu biliyor muydun? Amazon kabileleri tarafından da tedavi edici özellikleri sebebiyle yıllarca kullanmış bu bitki, doğal bir kafein kaynağı olan guaranadır. Ayrıca guarana afrodizyak etkisiyle de biliniyor. (1) Gıda sektörü tarafından güçlü uyarıcı etkilerinin fark edilmesi ile ünü gittikçe artan guarana, tropikal iklimlere ait bir bitki türü. 

Eğer guarana nedir ve kafein içeriği dışında fizyolojik etkileri nelerdir gibi soruların cevaplarını merak ediyorsan, yazımız ilgini çekebilir.


Guarana Nedir?

Brezilya'ya özgü bir bitki olan guarana aynı zamanda Paullinia cupana olarak da bilinir. Aslında kafein bombası olan kısmı guarana bitkisinin meyvesidir. İnsan gözünü andıran bu meyve, guarana bitkisinin fizyolojik birçok özelliğinden sorumlu olan kısmıdır. Kahve çekirdeğine de benzeyen bu meyvelerin kahveden çok daha fazla kafein içermesi ise guarana hakkındaki en şaşırtıcı bilgilerden biri.

Guarananın tohumları kavrulduktan sonra hafif acımsı ve kahveye benzer kokusu olan bir içecek yapılır. Bu içecek Güney Amerika'da oldukça popülerdir. Bir nevi doğal bir uyarıcı ve enerji içeceği diyebiliriz. Guarananın içerisinde ayrıca tanen, saponin , nişasta, uçucu yağlar  ve keskin yeşil bir sabit yağ bulunur. (2)

Guarana bitkisi, ilk olarak Amazon havzasında ortaya çıkmış ve buranın yerlileri tarafından enerji verici özelliklerinden faydalanılmış. 17. yüzyılda bir Cizvit misyoneri, guarananın Amazon yerlileri üzerindeki etkileri ile ilgili şöyle bir not düşmüş: "Bu bitki, avlanırken iki gün boyunca aç hissetmeden işlerine devam edebilmelerini sağlayacak kadar çok enerji veriyor". Guarananın tarihsel kaynaklarda da aynı doğrultuda yorumlarla karşımıza çıkması, enerji  verici etkilerinin ne kadar güçlü olduğunu gözler önüne seriyor. (3)


Doğal Bir Enerji İçeceği Olarak Guarana

Guarananın aktif bileşeninin daha önce guaranin olduğu düşünülüyordu. Bu bitkiye özgü olduğu düşünülen bu bileşenin daha sonra kafein olduğu keşfedildi. Guarana, kafein konsantrasyonu bakımından şaşırtıcı derecede yüksektir. Kahve sadece ağırlığının %2’si kadar kafein içerirken bu oran guaranada ağırlığının  %3.6’sı ila %5.8’i kadardır. (4)

Kafein içeren içecekler enerji artırmak ve gün içerisinde konsantrasyon düzeyleri iyileştirmek için tercih edilir. Guarana da kafein içeriği nedeniyle aynı etkiler için iyi bir alternatiftir. Bilimsel araştırmalar da guarana kullanımının yorgunluğa karşı etkili olabileceğini gösterir nitelikte. Esasen guarananın enerji vermesinin tek nedeni kafein içeriği değil. İçerisinde bulunan diğer bileşenler (tanenler gibi) de ekstra uyarıcı etkiler sağlamasına yardımcı olur. (5) Yani her ne kadar yüksek miktarda kafein içermesi ile ünlenmiş olsa da içerdiği diğer bileşenlerin de kafein etkisine sahip olması, guaranın enerji verici özelliğini oldukça güçlendirir. 

İçerisinde bulunan çeşitli bileşenlerle, guarana bir gıda takviyesi olarak popüler bir uyarıcı olmanın hakkını fazlasıyla veriyor. Eğer gün içerisinde sürekli uykun geliyor, ayık kalmakta zorlanıyor ve konsantrasyonunu artırmak istiyorsan mutlaka guaranayı denemelisin.


Guarananın Diğer Faydaları

Guarana doğal bir enerji içeceği olmasının yanı sıra sağlığa yönelik birçok faydasıyla da bilinir. Bu faydaları elbette içerisinde bulunan antioksidan özellikli bileşenlere borçlu. Enerji verici etkileriyle öne çıkan guarananın diğer faydaları şu şekilde:

Yorgunlukla savaşmaya yardımcı olabilir: Guarananın enerji içeceklerinde kullanıldığından bahsetmiştik. Ayık ve enerjik olmana yardımcı olan guarana bu etkisini kafeine borçlu. Bilimsel bir araştırma da guarananın bilişsel ve zihinsel yorgunluğu azaltabileceğini gösteriyor. (10)


Antioksidanlar bakımından zengindir: Guarana antioksidanlar açısından o kadar zengindir ki bu bakımdan yeşil çay ile benzerlik gösterir. Kafeine ek olarak içerisinde, teobromin, tanenler, saponinler ve kateşinler bulunur. Yüksek oranda antioksidan içermesi vücut sağlığımızı desteklediği anlamına gelir çünkü bu antioksidanlar hücrelerin zarar görmesini önler. (6)


Kalp sağlığını destekleyebilir: Guarana vücut sağlığına yönelik olumlu etkilerinden ötürü kalp sağlığını da destekler. Bunun esasen birkaç nedeni vardır. Birincisi, kan akışını artırarak kan pıhtısı oluşumu riskini azaltabilir. (7) Böylece kalp ve damar sağlığını destekler. İkincisi ise kolesterol seviyelerini dengelemeye yardım ederek kalp ve damarları koruyabilir. (8)


Zayıflamaya yardımcı olabilir: Fazla kilolu olmak birçok kişinin muzdarip olduğu bir sorun. Hatta obezitenin modern insanın en büyük meselelerinden biri olduğunu söylersek ileri gitmiş sayılmayız. Bunun en önemli nedenleri fiziksel olarak hareketsiz bir yaşam ve doğru beslenmemek. Bu konuda guarana etkili bir besin takviyesi olabilir. Zira yapılan bazı araştırmalar bu etkisini doğrular nitelikte. Örneğin, bilimsel bir araştırma guarananın yağ depolanmasını azaltarak yağ yakımını artırabileceğini gösteriyor. (9)


Cildi güzelleştirebilir: Guarana aslında birçok yaşlanma karşıtı kremin ve losyonun içerisinde bulunan bir bitki. İçerisinde yoğun miktarda bulunan kafein cilde giden kan akışını artırarak cildin yenilenmesine katkı sağlar. Ayrıca bazı bilimsel araştırmalar bu bitkinin yaşlanmadan kaynaklanan cilt hasarında iyileşme sağlayabileceğini gösteriyor. (11)


Enerjini Herby ile Destekle!

Güne enerjik bir başlangıç yapmak için desteğe ihtiyaç duyduğunda, kafein içeriğiyle canlanmanı sağlayacak guarana gibi bitkiler dünyasının enerji veren diğer üyelerinden de faydalanabilirsin. Örneğin yeşil çay, zencefil, ekinezya, nane, mate, biberiye ve rezene gibi bitkiler, yorgunluğa karşı enerji verme özellikleriyle bilinen şifalı bitkilerdir ve bu bitkileri birçok Herby çayında bulabilirsin. Şimdi kendine en uygun çayı seçmek ve tadını çıkarmak için hemen tıkla!




Kaynaklar:


1-https://www.livescience.com/36119-truth-guarana.html

2-https://www.britannica.com/plant/guarana

3-https://www.livescience.com/36119-truth-guarana.html

4-https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-guarana#1

5-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4399916/

6-https://www.healthline.com/nutrition/guarana-benefits#TOC_TITLE_HDR_2

7-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18791978/

8-https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-511X-12-12

9-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852741/

10-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18077056/

11-https://www.healthline.com/nutrition/guarana-benefits



Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.