HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Elma Sirkesinin Faydaları Hakkında Bilim Ne Diyor?

08-11-2021 14:38
Elma Sirkesinin Faydaları Hakkında Bilim Ne Diyor?

Elma sirkesinin faydaları hakkında mutlaka sen de bir şeyler duymuşsundur. Dünya genelinde tahmininden çok daha fazla sirke çeşidi var ancak elma sirkesi, hem topraklarımızda bol yetişen bir meyve olması hem de damak tadımıza uygunluğu sebebiyle diğerlerine göre çok daha yaygın kullandığımız sirke çeşitlerinden biri.

Sirkenin elmadan üretilen versiyonu olan elma sirkesi son dönemlerde sağlık gurularının en çok tercih ettiği sağlık reçetelerinden biri. Günümüzde birçok insan daha sağlıklı olmak için doğal kaynaklardan yararlanıyor veya geleneksel tariflere yöneliyor. Elma sirkesinin de her yerde kolaylıkla bulabileceğimiz bir ürün olması ve sağlığa yönelik faydaları, onu daha da dikkat çekici kılıyor. 

Eski çağlardan beri doğal bir sağlık reçetesi olan elma sirkesinin faydaları oldukça geniş bir yelpaze teşkil ediyor. Elma sirkesi denildiğinde öncelikli olarak akla sindirim sağlığını desteklemesi ve ödem atmaya yardımcı olması geliyor ancak elma sirkesinin faydaları bunlarla bitmiyor. 

Elma Sirkesinin Faydaları

Elma sirkesinin faydaları genel itibarıyla içerisinde bulunan asetik asit ile ilgilidir. Sindirim sağlığını desteklemek, mikropları öldürmek, kilo vermene yardımcı olmak ve kan şekeri seviyelerini iyileştirmek gibi etkileri ile öne çıkan elma sirkesinin faydalarına bir de yakından bakalım.

Besin maddeleri açısından zengindir

Aslında elma sirkesi bir miktar potasyum içermesi dışında fazla miktarda vitamin veya mineral içermez. Ancak onun sağlığa yönelik faydalarından asıl sorumlu olan asetik asittir ve elma sirkesi asetik asit açısından son derece zengindir. (1) Elma sirkesinin o son derece yoğun ve keskin kokusundan sorumlu olan madde de tam olarak budur. Asetik asit esasen elma sirkesinin fermantasyonu esnasında oluşur. İşte bu noktada elma sirkesinin nasıl oluştuğunu bilmiyorsan seni kısaca bilgilendirelim.

Sirkeleri mayalamak için daha önceki sirkelerin üstünde oluşan maya olan sirke anası kullanılır. Eğer önceden kalma maya yoksa ve ilk kez elma sirkesi yapılacaksa nohut, bulgur ve şeker de kullanılabilir. Elma sirkesi mayalanırken, diğer bir ifadeyle fermente olurken maya, şekeri alkole dönüştürmektedir. Bakteriler alkolü fermente eder ve asetik asit oluşur. (2)

 

Sindirime yardımcı olur

Elma sirkesinin en çok kullanıldığı alanlardan biri de sindirim sorunlarıdır. Bu mucizevi ev ilacı gerçekten de sindirim sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bazı araştırmalar, elma sirkesinin şişkinliğe karşı etkili bir tedavi olabileceğini gösteriyor. Aslında bu etkisinin nedeni doğal bir asidik madde olması. Mide için asidik maddeler zararlı diye düşünüyorsan haklısın ancak durum bu kadar basit değil. Aslında mide asidinin optimum düzeyde olması sindirim için önemli. Bu nedenle mide asidi yetersiz olanlar sindirim sorunları yaşayabilirler. Elma sirkesi de mide asidi seviyelerini yükselterek sindirime yardımcı olabilir. (3)

Elma sirkesinin sindirim sağlığına yönelik bir diğer faydası da antimikrobiyal bir madde olması. Elma sirkesi, antimikrobiyal etkileriyle mide veya bağırsaklardaki bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur. Aslında bakterilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olması şişkinliğe karşı etkili olmasını sağlayan bir diğer mekanizmadır. Zira sindirim sistemindeki bakteriler gaza neden olarak şişkinliği artırabilir.


Tok tutarak kilo vermene yardımcı olabilir

Elma sirkesinin bu kadar popüler olmasının en büyük nedenlerinden biri de kilo kontrolüne yönelik önemli etkileridir. Birçok kişi zaten elma sirkesi ile kilo vermeyi deniyor. Bilimse araştırmalar da elma sirkesinin kilo vermeye yardımcı olabileceğini destekler nitelikte. Bunun nedeni ise tokluk hissi sağlaması. Böylece düzenli elma sirkesi tüketimi ile daha az yemek yer ve daha az kalori alırsın. (4) Elbette sağlıksız şekilde beslenirken, elma sirkesinin mucizeler yaratmasını beklemek hata olur. Elma sirkesi kilo verme konusunda iyi bir destekleyicidir ancak onu tüketirken de yediklerine dikkat etmeli ve aşırı yağlı ve kalorili yiyecekler tüketmemelisin.


Karın bölgesinden yağ yakmayı destekleyebilir

Yapılan bir araştırma, düzenli sirke kullanımının sağladığı tokluk hissi ve metabolizmayı hızlandırıcı etkisine ek olarak, bel çevresindeki yağların yakımını da teşvik edebileceğini gösteriyor. Elma sirkesinin içerisinde bulunan asetik asit, hem yağ yakımının hızlanmasına hem de vücutta yağ birikiminin azalmasına yardım ediyor.

 

Kan şekeri seviyelerini iyileştirebilir

Kan şekeri düzensizliği, basit kan şekeri dalgalanmalarından şeker hastalığına kadar değişen geniş bir skalada değerlendirilebilir. Özellikle hareketsiz bir yaşam ve kötü beslenme bizi kan şekeri problemlerine yatkın hale getirebilir. Yüksek kan şekeri seviyelerinin kronik hastalıklara da kapı açtığını göz önünde tutarsak kan şekeri seviyelerinin dengelenmesi son derece önemli.

İşte bu noktada elma sirkesi oldukça etkin olarak kullanılabilir. Bazı bilimsel araştırmalar elma sirkesinin insülin duyarlılığını artırarak kan şekeri seviyelerini dengeleyebileceğini gösteriyor. Bu etkisiyle özellikle yemeklerden sonra kan şekerini dengeleme konusunda yardımcı oluyor. (5), (6). İnsülin, hücrelerin kan şekerini kullanmasını sağlayan maddeye verilen isim. İnsülin sayesinde hücrelerimiz kandaki glukozu kullanıyor ve böylece kan şekeri seviyelerimiz aşırı düzeyde artmıyor.

 

Herby Fit Tea ile Formda Kalmanın Keyfini Çıkar!

Senin için elma sirkesini birbirinden faydalı bitkilerle buluşturan harika bir çayımız var. Elma sirkesi; ananas suyu, yeşil çay, zencefil ve mate gibi vücut sağlığını destekleyecek ve fit kalmana yardımcı olacak özel bitkilerle bir arada. Herby Fit Tea ile hem elma sirkesinin tok tutucu özellikleri hem de mate ve yeşil çay gibi bitkilerin metabolizma hızlandırıcı etkileriyle formda kalma yolunda emin adımlarla ilerleyebilirsin.

Herby Fit Tea

 Kaynakça:

1-https://jmed.utq.edu.iq/index.php/main/article/view/241

2-https://www.webmd.com/diet/apple-cider-vinegar-and-your-health#1

3-https://www.medicalnewstoday.com/articles/326866#:~:text=ACV%20is%20naturally%20acidic%2C%20and,in%20the%20stomach%20or%20intestines

4-https://www.nature.com/articles/1602197?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=3_nsn6445_deeplink_PID100090071&utm_content=deeplink

5-https://care.diabetesjournals.org/content/27/1/281.long

6-https://care.diabetesjournals.org/content/30/11/2814.full


Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.



 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.