HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Papatya Çayının Faydaları Nelerdir?

06-02-2023 10:37
Papatya Çayının Faydaları Nelerdir?

Çiçekler arasında, en zarif ve en narin olanlardan biri Papatya. Beyaz minik yapraklarının, sarı tomurcuğunu çevrelediği, ince bir boyun gibi inen yeşil gövdesiyle, yemyeşil kırların en bilinen güzel çiçeği, sadece görüntüsüyle değil, aynı zamanda rahatlatıcı içeriğiyle ruhunu dinlendirebilir. Dünyanın her yerinde yetişebilen, destekleyici ve sakinleştirici özelliğiyle binlerce yıldır kullanılan bitkiler arasında yer alan papatya, Eski Yunanca ‘Toprak Elması’ anlamına gelir. 

Kırlarda gördüğümüz bu narin çiçeklerin her türü tıbbi özellik taşımaz. Tıbbi özellik taşıyan türleri, bitki uzmanları tarafından yetiştirilir, toplanır ve kullanım amaçlarına göre işlenir. Papatyanın üretildiği yer, toplanma zamanı, kurutulma şekli gibi detaylara çok dikkat edilmelidir. Nemli ortamda bırakılan ve yeterince kurumayan papatya, vücutta toksin oluşumunu artırabilir,  karaciğer ve diğer organlarda ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu nedenle bitki uzmanları tarafından teşhis edilmeden toplanması, kurutulması ve çay olarak tüketilmesi tavsiye edilmez. 

Papatya ve çayı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsan, papatya çayı faydaları hakkında hazırladığımız yazımızı okumaya devam et.

Papatya Türleri ve Özellikleri Nelerdir? 

İlkbaharın ilk günlerinden itibaren açmaya başlayan bu güzel çiçek, sonbahara kadar devam eder. Yaklaşık olarak 180 farklı türü olan bu bitki, tıbbi kullanımdan böcek ilacı yapımına kadar pek çok alanda kullanılır. Çok fazla sayıda çeşidi olan bu çiçek, fiziksel özellikleri ve yetiştirildiği bölgeye göre farklılıklar gösterir. Alman papatyası (Mayıs papatyası), Roma papatyası ve Mısır papatyası en çok bilinen türleridir.

Genel olarak Avrupa ve Orta Doğu civarında yetişen bir bitki olan papatya, bitki türleri arasında içecek olarak en çok tüketilen ve kozmetikte de sıklıkla kullanılan türlerden. Özellikle tıbbi papatya olarak da bilinen Alman papatyası (Diğer adıyla Mayıs papatyası), ishal, hazımsızlık, mide ekşimesi gibi sıkıntılar için kullanılmasının yanında, özellikle Doğu Avrupa’da bira yapımında da kullanılır. Ayrıca cilt tahrişleri, ağız yaraları ve buharın teneffüs edilmesiyle soğuk algınlığı semptomları için de kullanılır. Alman papatyası kozmetik ürünlerinde de kullanılan popüler bir içerik. El kremleri, yatıştırıcı kremler, balsamlar, sabunlar ve gargaralarda bu içeriğe sıklıkla yer verilir.  Güçlü ve keskin bir kokusu vardır. 

Rahatlatıcı bitkilerin kraliçesi olarak anılan papatya, kafein içermeyen yapısıyla, uykuya dalmayı kolaylaştırabilir; uykusuzluk ve kaygı problemleri için kullanılabilir; kas ve sinir gerginliğini azaltabilir. 

Papatya öz yağı, sinir yatıştırıcı özelliği ile anksiyete ve stres için kullanılabilir. Özellikle yağı koklayarak kullanmak yaygın yöntemlerden. Koku direkt olarak beyni etkileyerek rahatlamaya yardımcı olabilir.

Papatya Çayının Özellikleri Nelerdir? 

Papatya, özellikleriyle en çok bilinen ve en değerli bitkilerden biri. Hem tarlalarda yetiştirilebilir hem de doğada elverişli yerlerden hasat edilebilir. Uygun türlerinden elde edilen çaylar çeşitli rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olabilir. Kurutulmuş çiçekleri, tıbbi özelliklerine katkıda bulunan birçok terpenoid ve flavonoid içerir. 

Papatya Çayı Neye İyi Gelir?

Saman nezlesi, iltihaplanma, kas spazmları, adet düzensizlikleri, uykusuzluk, ülser, yaralar, mide-bağırsak rahatsızlıkları, romatizmal ağrılar ve hemoroidler gibi birçok rahatsızlık için yaygın olarak kullanılır. (1)

Soğuk Algınlığı

Soğuk algınlığında en iyi dostlarımız, ıhlamur ve papatya çayları. Uyku düzenleyici ve rahatlatıcı etkisiyle, soğuk algınlığı sırasında keyifle içilebilecek bir çaydır. Ayrıca antienflamatuar özelliği de ekstra fayda sağlayabilir. 

Stresi Azaltma 

Yoğun stres altında olduğun dönemlerde sakinleştirici etkisi yardımcı olabilir. Yatıştırıcı etkisinden sorumlu olan içerikler arasında, flavonoidler, organik asitler, kolin, C vitamini, potasyum ve manganez bulunur. 

Uyku Sorunlarını Giderme

Papatya çayı, uyku düzenleyici ve sakinleştirici etkisi ile biliniyor. İçeriğinde bulunan flavonoidler, beyindeki benzodiazepin reseptörlerine bağlanarak vücudu rahatlatıcı görev görür. Uyku öncesinde bir fincan içmek, daha rahat uykuya dalmana yardımcı olabilir.  

Anksiyeteyi Azaltma

Endişeli ruh halini ve endişeden dolayı meşgul olan zihnini sakinleştirmene yardımcı olabilir. Pennsylvania Üniversitesi'nde (2) hafif ve orta derecede yaygın anksiyete bozukluğu olan kişiler üzerinde yapılan bir araştırmada, özütünün semptomları azalttığına yönelik sonuçlar elde edilmiştir. Endişeli veya üzgün hissettiğinde, bir fincan içebilir; doğal papatya yağını odana serpebilir ya da buhurdanlıkla kullanabilirsin. 

Kan Şekerini Dengeleme

Tebriz Üniversitesi’nde (3) 2015 yılında yapılan bir araştırmanın sonunda, günlük papatya çayı tüketiminin tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini düşürmede yardımcı olabileceği sonucu elde edilmiştir. En iyi sonucu alabilmek için öğle ve akşam yemeklerinden önce içilmesi tavsiye edilir. 

Mide Rahatsızlıkları

Yapılan araştırmalarda papatya içeren belirli bitki karışımları içeren ürünlerin, mide rahatsızlığı, çocuklarda ishal ve kolikli bebekler için faydalı olabileceğini bulmuştur. Nane ve zencefil gibi diğer yatıştırıcı bitkilerle semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. (4)

Menstrüasyon Dönemi

Menstrüasyon yani regl dönemlerinde yaşanan ağrıları ve krampları hafifletebilen antispazmodik özelliklere sahiptir. Ayrıca dopamin ve serotonin etkilerini modüle etmeye yardımcı olarak, depresif semptomların etkisini dengelemeye veya en azından azaltmaya yardımcı olur. (5) (6)

Anti-Enflamatuar Özelliği

Antienflamatuar özellikler içerir ve iltihaplanma semptomlarının azaltılmasında destekleyicidir. Artrit gibi kronik bir enflamatuar durumdan muzdaripsen, ağrıyı hafifletmeye ve rahatlatmaya yardımcı olabilir. (7)

Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabileceği de yapılan araştırmaların sonuçları arasında yer alır. (8) Papatya çayı tek başına ya da bir parça bal ile veya diğer bitki ve baharatlarla karıştırılarak içilebilir. 

Kimler Papatya Çayı Kullanmamalı? 

Bazı hastalıklara ve alerjilere sahip olan kişiler ve hamileler tarafından kullanılmamalı. 

- Papatya çayına diğer bitkilerden gelen polenler karışabilir ve bu durum alerjik reaksiyona neden olabileceği için polen alerjisi olanlar kullanmamalı.

- Daha önce papatya ürünlerine hafif de olsa alerjik reaksiyon göstermiş kişiler, reaksiyonlar zamanla kötüleşebileceğinden papatya çayı kullanmamalı.  

- Bal ve diğer bazı doğal ürünlerde olduğu gibi, benzer şekilde papatya çayına da botulizm sporları karışabilir. Yetişkinler genellikle enfeksiyonlarla savaşabilirler ancak bebekler ve çocuklar bunu yapamayabilirler. Doktorlar genellikle bebeklere ve küçük çocuklara içirilmesini önermezler.  

- Doktorundan düzenli olarak kullandığın ilaçlarla olan etkisiyle ilgili bilgi almadan, hastalığın için destekleyici tedavi olarak papatya çayı tüketmemelisin. 

Papatyanın Diğer Kullanım Alanları Nelerdir? 

Papatya sadece çay olarak değil aynı zamanda uçucu yağ, krem şeklinde ve kurutulmuş çiçekleri çeşitli banyo ritüellerinde kullanılabilir. Antienflamatuar özelliği hafif cilt yaralarının ve kurulukların üzerinde etkilidir. İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde cildin sıkılaşmasına yardımcı olur. Antiseptik özelliği ile yaralarda kullanımı, Antik Yunan, Roma ve Mısır medeniyetlerine kadar gitmektedir. 

- Kızarıklığı ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir. 

- Antibakteriyel özelliği ile cilt temizliğine yardımcı olabilir. 

- Egzama, sedef hastalığı ve rosacea tedavisine yardımcı olabilir. Papatyadaki siklik eterler, flavonoidler ve toplam uçucu yağların egzama ve benzer hastalıklarda, enzimlerin çalışma aktivitesini azalttığı gözlemlenmiştir. (9)

- Hafif haşlanmalar ve güneş yanıklarını yatıştırabilir ve sebep oldukları ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.  

- Antibakteriyel ve mantar önleyici özellikleri hafif çizikler ve yaralanmaların tedavisine yardımcı olabilir. (10)

- Diğer cilt tahrişlerinin tedavisine yardımcı olabilir. 

Uyku Öncesi Bir Fincan: Herby Sleep Tea

Mayıs papatyası bu özelliklerinden dolayı birçok Herby çayının da vazgeçilmez bileşeni. Örneğin passiflora, lavanta, melisa bitkilerini, portakal ve Mayıs papatyası ile harmanlayan Herby Sleep Tea, uyku öncesi huzurla yudumlaman için hazırlandı. Gece ritüelinin en keyifli parçası olmaya aday!

 

herby sleep tea


Kaynaklar:
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/ 

  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3600416/

  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900715003287

  4. https://www.nccih.nih.gov/health/chamomile 

  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3600408/ 

  6. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.1900 

  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2784024/ 

  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3600416/ 

  9. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2021.706836/full 

  10. https://www.eurekaselect.com/article/80691

 
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.