HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Süper Bitki Spirulina: Faydaları ve Kullanım Şekli

15-10-2021 12:31
Süper Bitki Spirulina: Faydaları ve Kullanım Şekli

Spirulina son dönemlerde oldukça popülerleşen besin takviyelerinden biri. Sağlıklı beslenme gurularının listelerinde ilk sıralarda yer alan bu takviye aslında bir deniz yosunu. Vegan proteini olarak kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşan bu besin takviyesiyle ilgili merak ettiğin sorunları cevapladık. Spirulina hakkında daha detaylı bilgiler edinmek için okumaya devam et.


Spirulina Nedir?

Aztekler tarafından besin maddesi olarak kullanımı oldukça eski dönemlere dayanan Spirulina, hem tatlı hem de tuzlu suda yetişebilen bu deniz yosunu. Mavi yeşil algler olarak sınıflandırılan bu deniz yosunu; B vitaminleri, beta-karoten ve E vitamini, antioksidanlar, mineraller gibi vücudun ihtiyaç duyduğu temel besin maddelerini içermesi ile öne çıkıyor. Ayrıca protein, klorofil ve esansiyel amino asitler de içeren bu besin, vegan ve vejetaryen beslenen kişilerin diyetinde sıklıkla yer alıyor. (1) Hatta spirulina, vegan beslenen kişiler için bir süper besin olarak adlandırılıyor. 

Birçok bilimsel araştırma spirulinanın sağlığı destekleyen özellikleri olduğunu gösteriyor. Özellikle bazı bilimsel araştırmalara göre bu besin, güçlü toksin atıcı etkilere sahip; kilo kontrolüne yardımcı olabilir; bağırsak sağlığını ve kalp sağlığını destekler ve yorgunlukla savaşır. 


Spirulinanın Besin Değerleri

Spirulinanın besin değerleri oldukça dikkat çekici. Az miktarda spirulina tüketerek dahi bu zengin besin değerlerinden faydalanabildiğimizi göz önünde bulundurursak, bu deniz yosununun gerçekten de hak edilmiş bir popülariteye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Sadece 7 gram spirulinanın içerisinde bulunan besin değerleri şöyle (2):

20 kalori

4.02 gram protein

1.67 gram karbonhidrat

0.54 gram yağ

8 miligram kalsiyum

2 miligram demir

14 miligram magnezyum

8 miligram fosfor

95 miligram potasyum

73 miligram sodyum

0.7 miligram C vitamini

Daha az miktarlarda olmak üzere B vitaminleri, A ve K vitamini


Spirulinanın Faydaları

Veganlar için bulunmaz bir besin ve bitkisel protein kaynağı olmasının yanı sıra vücut fonksiyonlarını destekleyici etkileri de bulunan spirulina, sağlığa yönelik birçok fayda sunuyor. Bu faydalar arasında şunlar özellikle dikkat çekici:

Güçlü bir antioksidandır: Süper besin spirulina oldukça etkili antioksidanlar içeriyor. Antioksidanların ne anlama geldiğini bilmiyorsan seni kısaca bilgilendirelim. Antioksidanlar, hücreleri oksidatif stresin zararlı etkilerine karşı koruyan maddelerdir. Böylece vücudunu hastalıklara karşı güçlü hale getirir. Spirulinanın içerisinde bulunan fikosiyanin ve beta-karoten ona bu özellikleri veren antioksidan maddeler. (3)


Toksin atıcı özellikleri ile detoks etkisi gösterir: Veganların vazgeçilmez protein kaynağı spirulina detoks etkisi ile de öne çıkıyor. Spirulinanın toksin atıcı özelliği içerisinde bulunan klorofil ile ilgili. Klorofil kandaki toksik maddeleri temizleyerek detoks etkisi gösterir. (4) Eğer detoks programlarına meraklıysan kolaylıkla ve etkili bir şekilde detoks yapmana yardımcı olacak bu süper besini diyetine ekleyebilirsin.


Kalp sağlığını destekler: Kolesterol ve yüksek kan şekerine sahip olmak kalp ve damar sağlığının olumsuz etkilenmesine yol açar. Spirulina kolesterol ve kan şekeri seviyeleri üzerinde olumlu etki ederek kalp sağlığını destekler. (5)(6) 


Zayıflamaya yardımcı olabilir:  Spirulinanın kilo verme üzerindeki etkileri metabolizma hızını artırması ile ilgili. Metabolizman daha hızlı çalıştığında enerjin artar ve gün içerisinde daha çok kalori yakarsın. Örneğin 2014 yılında yapılan bilimsel bir araştırmada, günde 6 gr spirulina tüketen kişilerde hem kilo kaybının hem de yaşam kalitesinin arttığı gözlemlenmiş. (7)


Bağırsak sağlığı için faydalıdır: Bitkisel gıdalar bağırsak sağlığı için vazgeçilmez gıda kaynakları arasında. Sağlıklı bir bağırsak için tüketilecek besinler listene spirulinayı da ekleyebilirsin. 2017 yılında yapılan bilimsel bir araştırma spirulinanın sağlıklı bağırsak bakterilerini korumaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. (8) Spirulinanın lifli yapısını dikkate aldığımızda bağırsak florası üzerine olumlu etkileri olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz.


Yorgunlukla savaşmana yardımcı olabilir: Spirulinanın süper bir besin olduğunu söylemiştik. İçerisinde yoğun miktarda bulunan besin maddeleri vücudunun güçlü ve dinç olması için gerekli olan temel maddelerdir. Ancak bunun yanı sıra antioksidan özellikleri de kasların yorgunluğunun azalmasına yardım eder. Bunun nedeni oksidatif stresin kasların yorulmasına neden olması, spirulinanın ise oksidatif stresle savaşacak antioksidanlar içermesidir. (9)


Spirulina Nasıl Kullanılır?

Spirulinanın kullanım alanları oldukça geniş. Eğer doğrudan besin takviyesi olarak kullanım kolaylığı sağlayan bir tüketim şekli arıyorsan, spirulina tabletlerini deneyebilirsin. Bu tabletleri birkaç yudum suyla kolaylıkla içebilirsin. Toz halinde satılan spirulinayı ise birçok şekilde değerlendirmen mümkün:

  • Spirulinayı smoothilere katarak tüketebilirsin. Böylece hem sağlığa yönelik faydalarından yararlanabilir hem de içeceklerine yoğun yeşil bir renk verebilirsin.

  • Spirulinayı her türlü sebze ve meyve suyuna katabilirsin.

  • Spirulina tozu, salatalara oldukça yakışacak bir besin takviyesidir. Salata sosu hazırlamak için zeytinyağı ve sirkeyle hazırladığın salata sosuna bir çay kaşığı kadar spirulina ekle.

  • Besleyicisi kurabiyeler yapmaya meraklıysan bu kurabiyeleri spirulina tozu ile daha da sağlıklı hale getirebilirsin.


Herby Detox Tea İle Toksin Atmak Artık Çok Kolay!

Spirulina ile vücudunun detoks yeteneğini destekleyebilirsin ve detoksunu destekleyecek daha birçok besini yine doğanın cömert florasında bulabilirsin. Örneğin, biberiye, kiraz sapı, ısırgan ve yeşil çay, bu konudaki güçlü etkileriyle bilinir. Yine bu bitkileri Herby’nin özel çayları arasından Detox Tea’de bulabilirsin. Detox Tea’nin içerisinde bulunan Isırgan, kiraz meyve sapı, biberiye, mate, yeşil çay, nane ve zencefille vücudundaki toksinlerden arınmana hem de tazelenmiş hissetmene yardım etmeye hazır.


Kaynakça:

1-https://journals.asm.org/doi/pdf/10.1128/mr.47.4.551-578.1983

2-https://www.medicalnewstoday.com/articles/324027

3-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907180/

4-https://www.healthline.com/health/liquid-chlorophyll-benefits-risks

5-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12639401/

6-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12639401/

7-https://www.medicalnewstoday.com/articles/324027#metabolism

8-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490612/

9-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907180/


Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.