HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Uyku Yogası Yoga Nidra Nedir?

03-12-2021 10:01
Uyku Yogası Yoga Nidra Nedir?

Dünyanın her yerinden neredeyse herkesin tanışık olduğu antik bir disiplin olan yoga, insanlığın bugüne kadar aktarılan hazinelerinden biri olmuş. Yoga ile bağlantılı olan yoga nidra ise bir rehberin eşliğinde uygulanan bir çeşit gevşeme ve şifalanma pratiği. Derin ve kalıcı bir rahatlama yöntemi olarak yoga nidranın tam olarak ne anlama geldiği, nasıl yapılacağı ve faydalarını öğrenmek istiyorsan yazımızı okumaya devam et.

Yoga Nidraya Kısa Bir Bakış

Kökleri, kuzey Hindistan’da 5000 sene öncesine dayanan yoga, binlerce yıl boyunca gelişmeye ve değişmeye devam etti. Yoga nidra da tıpkı yoga kadar eski bir geleneğe sahip. Hinduizm ve Budizm geleneklerinde yeri olan bu uygulama, bir guru olan Swami Satyananda Saraswati sayesinde bugünün modern dünyasına taşındı. (1)

Yoga nidra, isteyerek uyku ile uyanıklık arasında bir bilinç haline erişilmesidir. Bu uygulamada fiziksel, zihinsel ve duygusal anlamda rahatlama amaçlanır. Yogik uyku olarak da ifade edilen bu bilinç halinde esasen amaç, stresi ortadan kaldırmak ve bilinçaltında mevcut olan gerilimleri çözmek. Yoga nidra yapan kişi rehberinin talimatlarını dinleyerek sakinleşmekte ve kendi iç dünyasına dair farkındalık kazanmakta. 

Yoga Nidra Nasıl Yapılır?

Yoga nidra yapmak için her şeyden önce bir rehbere ihtiyacın var. Yani bu pratik, bir rehberin sözleri ve yönlendirmeleri ile uygulanıyor. Bazı yoga merkezlerinde yoga nidra hizmeti bulunuyor. Ama sen evde Youtube’da izleyeceğin videolar veya meditasyon uygulamalarının yardımıyla da yoga nidra yapabilirsin. Zaten evde tek ihtiyacın olan üzerinde uzanacağın bir yoga matı ve yastık veya minder. Eğer evde yoga matın yoksa bir battaniye de kullanabilirsin. Psikolog Richard Miller, yoga nidranın 10 aşamada yapılması gerektiğini söylüyor (2): 

Kalbindeki en derin arzuya dön. Yaşamın boyunca vazgeçmeyeceğin bir amaca odaklan veya sağlığın ile ilgili bir şeye odaklan. Daha sonra bu amacı görselleştir ve bu amaca ulaştığında hissedeceğin neşeyi düşün.

Niyetini belirle ve o anda neden yoga nidra yaptığını düşün. Seni yoga nidra yapmaya iten neden her ne ise onu ön planda tut.

İç kaynağını bul. Böylece bu pratik esnasında kendini güvende ve rahat hissedebilirsin. 

Vücudunu tara ve bu esnada vücut bölgelerini fark et. Vücudunun her bir bölgesinde dolaşırken rahatlayacak ve gerilimini atacaksın.

Nefesini fark et. Vücuduna hava giriş ve çıkışında hissettiklerini anla. Hava burnundan girerken ve karnını şişirirken vücudunu dinle. Vücudunun her bir bölgesinde dolaşırken daha da rahatlayacak ve düzenli ve yavaş bir şekilde nefes almaya başlayacaksın.

Duygularını kabul et. Zor bir gün geçirmiş olabilirsin; bunu da kabul et. Zor şeyleri öteleme ancak bunları fark ederken dengelemek için hissettiğin duygunun tersini düşünmen de mümkün.

Düşüncelerini izle. Bir önceki adım gibi o anki düşüncelerini yargılama veya öteleme. Düşüncelerini gözlemle. Kendinle ilgili olumsuz bir düşünce oluşursa gerilimi dengelemek için olumlu tarafları da düşün. 

Sevinç duygusu hissetmeye başlarsan, kendini bu duyguya bırak ve duygunun tüm vücudunda dolaşmasına izin ver.

Benliğini gözlemle. Duygularına ve kişiliğine dair farkındalık kazan. Böylece kendini daha iyi tanıyacak ve duygularını daha iyi anlayabileceksin.

Yoga nidra pratiği bittikten sonra bu deneyimin sana nasıl hissettirdiğine dair düşün. Daha sonra duygularını günlük yaşamınla bağdaştırmaya çalış. Bu pratik sonrası hemen durumdan uzaklaşma fakat normal uyanıklık düzeyine geçmeden önce birkaç dakika geçiş aşaması olmasına izin ver.

Yoga Nidra’nın Faydalarına Bilimsel Bir Bakış

Bedensel ve zihinsel gerginlik çoğunlukla bir arada bulunan sorunlar. Yoga nidra gibi hem bedeni hem de zihni gevşetme amacını taşıyan bir uygulama ile bu iki düzeyde de kontrollü bir gevşeme sağlaman mümkün. Hayatında büyük değişimler yaratacak bu gevşeme tekniği sayesinde bedensel ve zihinsel anlamda şu faydaları sağlayabilirsin:

Yoga nidra sayesinde kendi potansiyelinin farkına varman ve bunu hayatının tüm alanlarına yansıtman mümkün. Bu pratik, kendi duygu ve düşüncelerini kabul etmene, kendinle barışmana ve zayıflıklarını aşmana yardımcı olabilir.

Hem bedensel hem de zihinsel olarak rahatlama sağlayan bu pratiğin psikolojik sorunlar üzerinde faydası olması şaşırtıcı değil. Bilimsel araştırmalara göre yoga nidra stres ve anksiyete seviyelerini azaltabilir. (3) 

Kronik olarak stres altında bulunmak vücudumuzun kortizol ve epinefrin gibi stres hormonları salgılamasına neden olur. Sürekli olarak bu hormonlara maruz kalındığında kalp rahatsızlıkları, kronik ağrılar, uyku bozuklukları ve başka kronik hastalıklar ortaya çıkabilir. (4)

Yoga nidra stresi kontrol altına alarak vücut sağlığının ideal düzeyde kalmasına yardımcı olur.

Yoga nidranın fiziksel sağlığa yönelik olumlu etkilerine dair yapılan araştırmalardan birinde diyabet hastaları üzerindeki etkileri incelenmiş. Bu araştırmaya göre düzenli olarak yoga nidra pratiği uygulamanın kan şekeri kontrolüne yardımcı olduğu görülmüş. (5)

Bedensel ve zihinsel arınma sağlayan bu antik uygulama hormonların düzenlenmesinde de fayda sağlayabilir. Bilimsel bir araştırmada adet düzensizliği olan kadınlarda yoga nidranın faydalı olduğu ortaya konmuş. (6)

Strese Karşı En Güçlü Kalkan: No Stress Tea

Stresli zamanlarında rahatlamak için yapabileceğin birçok şey var: Meditasyon, yoga nidra, yürüyüş veya yüzme… Bir de gevçemeni ve rahatlamanı sağlayan bitki çayları var elbette. Herby, rahatlamana yardımcı olmak için işe koyuldu ve en etkili bitkileri arayıp buldu ve passiflora, melisa, papatya, sarı kantaron ve lavanta gibi bitkilerin gücünü birleştiren bir çay üretti. Herby No Stress Tea günün stresini atmak ve gevşemek istediğin anlarda en büyük destekçin olacak.

Herby No Stress Tea

Kaynakça

1-http://total-yoga.org/history-yoga-nidra/

2-https://health.clevelandclinic.org/what-is-yoga-nidra/

3-http://nopr.niscair.res.in/handle/123456789/1700

4-https://link.springer.com/article/10.1007/s12144-020-01042-2

5-https://ijpp.com/IJPP%20archives/2009_53_1_Jan%20-%20Mar/97-101.pdf

6-https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2010.0676

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.