HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Yaz Mevsiminin Gizli Tehlikesi: Klima Çarpması

22-06-2023 12:10
Yaz Mevsiminin Gizli Tehlikesi: Klima Çarpması

Yaz, doğanın canlandığı, güneşin yeryüzünü kucakladığı, iliklerimize kadar ısınabildiğimiz, tüm yılın stresini atmamıza imkân veren tatil mevsimi. Yaz boyunca güneşin tenimize dokunması ve denizin serinliği, bedenimizde yepyeni bir enerji uyandırır. Sıcak rüzgârın nazik esintisi, saçlarımızı okşayarak zihnimizi arındırır ve içimize tazelik verir. Yemyeşil ormanların, çiçeklerle dolu kırların yarattığı görsel şölen, gözlerimize ziyafet sunarak ruhumuzu besler. Gökyüzü berrak mavisiyle süslenir ve beyaz bulutlar arasında hayal gücümüzü serbest bırakır.

Buraya kadar her şey çok güzel görünüyor ancak yaz mevsiminin karanlık tarafları da var. Güneş yanığı, sivrisinek sokması, aşırı sıcaklar ve sıcaktan kaçmak isterken sıkça yaşadığımız klima çarpması. Tabi ki bütün yazı tatil yaparak geçirmediğini biliyoruz. Ofiste ve evde sıcaktan bunaldığın zaman hemen klimayı açıyorsun ama klimayı dikkatli bir şekilde kullanman gerektiği konusunda sen uyarmak isteriz. Şimdi yazın gizli tehlikelerinden biri olan klima çarpmasına yakından bakalım.

Klima Çarpması Nedir?

Klima çarpması terimi, aşırı sıcak hava koşullarında klimanın gereğinden fazla ve ortamı çok fazla soğutacak şekilde kullanılmasının neden olduğu hasta olma halini tanımlar. Vücut ısısının yükselmesiyle ortaya çıkar ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Vücut normalde terleme yoluyla ısısını düzenler ancak aşırı sıcak hava, yüksek nem ve sınırlı hava dolaşımı gibi faktörler vücut ısısının düzenlenmesini zorlaştırabilir. Bu nedenle aşırı sıcaklarda ofislerde, araçlarda ve son yıllarda evlerde yoğun bir şekilde klima kullanılması vücutta dengesizliğe yol açar ve ortamda bulunan kişileri hasta edebilir.

Bu tür durumlarla karşılaşmamak için klima kullanırken bazı önlemler almak önemlidir. Klimanın düzenli olarak bakımının yapılması, filtrelerinin temizlenmesi veya değiştirilmesi, odanın havalandırılması, doğru sıcaklık ve nem seviyelerinin ayarlanması gibi tedbirler almak sağlıklı bir kullanım sağlayabilir.

Klima Çarpması Belirtileri Nelerdir?

Klima çarpması belirtileri arasında aşağıdakiler bulunabilir. Eğer hızla müdahale edilmezse, hayati tehlike oluşturabilir ve ölümcül olabilir. 

-Yüksek ateş

-Baş ağrısı

-Mide bulantısı, kusma

-Boyun, kol ve sırtta hissedilen kas ağrıları

-Göğüs ve boğaz ağrısı

-Burun tıkanıklığı ve nefes almada zorlanma

-Halsizlik, sersemlik ve baş dönmesi

-Hızlı nabız

-Yüzde kızarıklık

-Terleme

-Cilt kuruluğu

-Bilinç kaybı


Klima çarpması belirtileri herkeste farklılık gösterebilir. Bu belirtilerin hepsinin izleneceği anlamına gelmez. Eğer belirtilere uygun olarak sağlığınla ilgili endişen varsa olabilecek en kısa sürede hastaneye gitmeni öneririz.

Yüksek Ateş

Yüksek ateş, vücudun bağışıklık sisteminin uyarılması ve enfeksiyonlara karşı mücadele etmesiyle ilişkilidir. Aşırı sıcaklık durumunda vücut, termoregülasyonu yeniden sağlamak için çeşitli mekanizmaları devreye sokar. Yüksek ateş, klima çarpmasının ciddiyetini gösteren bir belirtidir ve diğer semptomlarla birlikte değerlendirilmelidir.

Baş Ağrısı

Baş ağrısı genellikle klima çarpmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Aşırı sıcaklık, nem ve hava dolaşımındaki değişikliklerden kaynaklanır. Vücut, ısısını düzenlemek için daha fazla çaba sarf eder. Aşırı sıcaklık nedeniyle kan damarları genişler ve bu da baş ağrısıyla sonuçlanabilir. Aynı zamanda vücutta su ve elektrolit kaybı meydana gelebilir, bu da dehidrasyona bağlı olarak baş ağrısını tetikleyebilir. Genellikle şiddetli, zonklama veya baskı hissi şeklinde olabilir. Bu ağrı genellikle alın, şakaklar veya ense bölgesinde yoğunlaşır.

Mide Bulantısı ve Kusma

Aşırı sıcaklık ve yüksek nem gibi faktörler, sindirim sisteminde bozulmaya neden olabilir. Klima çarpmasıyla birlikte vücut ısısı yükselir ve terleme mekanizması bozulabilir. Bu durumda, vücut sıcaklığının düzenlenmesi zorlaşır, vücut su kaybeder ve bazı kişilerde mide bulantısı ve kusma görülebilir.

Kas Ağrısı

Aşırı sıcaklık, yetersiz nem ve hava dolaşımındaki değişiklikler, kaslarda gerilme ve ağrıya neden olabilir. Klima soğuğundan etkilenen vücutta elektrolit dengesi bozulabilir. Kas ağrısı genellikle boyun, kol, sırt ve bacak bölgelerinde yoğunlaşabilir. Bu bölgelerde sızlama, gerilme, ağrı veya hassasiyet hissi yaşanabilir.

Göğüs ve Boğaz Ağrısı

Boğaz ağrısı, genellikle yanma, tahriş, batma veya hassasiyet şeklinde kendini gösterir. Aşırı sıcaklık ve nem nedeniyle solunum yolları etkilenebilir ve bu da boğazın tahriş olmasına ve ağrıya neden olabilir. Aynı zamanda, solunum yolu enfeksiyonlarına yatkınlık artabilir.

Göğüs ağrısı, klima soğuğundan etkilenildiği durumunda bazı kişilerde yaşanan bir diğer belirtidir. Göğüs ağrısı genellikle baskı hissi, sıkışma veya rahatsızlık şeklinde kendini gösterebilir.

Burun Tıkanıklığı ve Nefes Almada Zorlanma

Burun tıkanıklığı, genellikle burun pasajlarının şişmesi, iltihaplanması veya tahriş olması sonucunda oluşur. Aşırı sıcaklık ve düşük nem nedeniyle burun mukozası kuruyabilir, burun pasajlarının daralmasına ve tıkanıklığa neden olabilir. Bu durumda kişi burun tıkanıklığı hissi yaşayabilir ve nefes almakta zorlanabilir.

Halsizlik, Sersemlik ve Baş Dönmesi

Vücut direncinin düşmesi, yüksek nem, sıcak hava, terleme sonucu oluşan sıvı kaybı, enerji üretiminde ve kas fonksiyonlarında bozulmalar gibi sebeplerle halsizlik hissi, sersemlik ve baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Diğer Belirtiler

Klima çarpması durumunda hızlı nabız, yüzde kızarıklık, terleme, cilt kuruluğu ve bilinç kaybı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

- Vücut aşırı sıcaklıkla başa çıkmak, vücut sıcaklığını düşürmek ve ısıyı dengelemek için terler. Terleme sırasında vücuttaki su ve elektrolit dengesi bozulabilir ve nabzın hızlanmasına neden olabilir.

- Aşırı terleme nedeniyle yüzde kızarıklık olabilir.

- Terleme, vücutta sıvı kaybına yol açabilir; aşırı sıcaklık ve düşük nem, cildin doğal nemini kaybetmesine ve kurumasına neden olabilir.

- Bazı durumlarda klima soğuğundan etkilenme ciddi olabilir ve bilinç kaybı gibi daha şiddetli semptomlar ortaya çıkabilir. Vücut sıcaklığının tehlikeli seviyelere yükseldiği ve beyin fonksiyonlarının etkilendiği anlamına gelir. Bilinç kaybı, acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir belirtidir.

Klima Çarpmasına Karşı Önlemler

Klima soğuğundan etkilenmemek için aşağıdaki önlemleri alabilir ve kendini koruyabilirsin.

- Klima etkisiyle ortamın soğuğundan etkilenmemek için kıyafetlerine dikkat etmeni tavsiye ederiz. İnce ve hafif katmanlar halinde giyinebilirsin. Ofiste her zaman ince bir hırka ya da ceket bulundurabilirsin.

- Klimanın sıcaklık ayarını dikkatli bir şekilde yapmalısın. Aşırı soğuk bir ortamda uzun süre kalmak sağlık sorunlarına yol açabilir. İdeal olarak, oda sıcaklığı 22-24°C arasında olmalıdır.

- Klima, havadaki nem seviyesini düşürerek cildini kurutabilir. Vücudunun nemini korumak için bol miktarda su içmeyi unutma.

- Klima esintisinin direkt olarak üzerine veya vücudunun belirli bölgelerine gelmesini önlemek için hava akımını doğru şekilde ayarlamalı ya da mümkünse uzak bir yerde oturmalısın.

- Uzun süre klima kullanımından kaçınmalısın. Düzenli aralıklarla klimayı kapatmak veya sıcaklık ayarını değiştirmek soğuktan etkilenmeni önleyebilir.

Klima çarpması belirtileri yaşanıyorsa, derhal serin bir ortama geçmek, sıvı kaybını telafi etmek için bol miktarda su içmek ve acil tıbbi yardım almak önemlidir. Vücudun aşırı ısınmasını önlemek ve sağlıklı bir şekilde soğumasını sağlamak için profesyonel yardım gerekebilir.

Lezzetli Bir Fincan Herby Defense Tea Kara Mürver

Klimalı ortamda içini biraz ısıtmak istediğin anlarda Herby Defense Kara Mürver seninle. Kuşburnu ve zencefil, kara mürver, C vitamini ve çinko ile zenginleştirilen bu lezzetli çay mis gibi kokusuyla ruhunu da ısıtacak.

Kaynaklar:

(1)https://www.medicalpark.com.tr/klima-carpmasi/hg-3050

(2)https://kolanhastanesi.com.tr/saglik-rehberi/klima-carpmasinin-belirtileri-ve-tedavisi

(3)https://www.news-medical.net/health/What-Are-the-Health-Effects-of-Air-Conditioning.aspx

(4)https://www.myhsn.co.uk/whats-hot/does-air-conditioning-really-give-you-a-cold


Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.