HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Jet Lag Etkisi Nedir?

01-02-2023 16:21
Jet Lag Etkisi Nedir?

Jet Lag etkisinin ne olduğunu daha önce duydun mu? Sık sık kıtalar arası seyahat ediyorsan, muhtemelen cevabın "Evet” olacaktır. Jet Lag, ikiden fazla zaman diliminde seyahat ettikten sonra karşılaşabileceğin yaygın ancak kısa süreli bir uyku sorunudur. Kısa zaman içinde yaptığın bu uzun seyahatler sırasında sirkadyen ritmin bozulur. Sirkadyen ritim, sana ne zaman uyuyup ne zaman uyanacağının sinyalini veren iç saatindir. Ne kadar fazla zaman diliminde seyahat edersen sirkadyen ritminin bozulma olasılığı da o kadar artar. 

Örneğin uçağın gece 23:00'te Amerika’dan hareket etti; Amerika saati ile sabah 09:00 gibi Avrupa’da herhangi bir şehre iniş yaptın. Oysa Avrupa’da saat henüz 17:00’yi gösteriyor. İşte böyle bir döngünün içindeyken yatma zamanın geldiğinde işler iyice karışacak; çünkü biyolojik saatin hâlâ eskiye ayarlı. Tabii bu da uykuya dalmanı zorlaştırabilir. Bu yüzden uyanık olman gerektiğinde kendini uykulu hissedersin ya da tam tersi.

Jet Lag Belirtileri Nelerdir?

Jet Lag’ın en yaygın belirtisi uyku sorunlarıdır. Belirtiler genellikle bir ya da iki gün içinde ortaya çıkar ve yine birkaç gün içinde yavaş yavaş düzelmeye başlar. Uyku sorunlarına eşlik eden ve kişiden kişiye değişen diğer belirtileri öğrenmek için aşağıdaki maddelere göz atabilirsin

- Yorgunluk

- Konsantrasyon ve problemleri

- Sinirlilik gibi ruh hali değişiklikleri

- Vücudun sıvı dengesinde bozukluklar

- Kabızlık ya da ishal gibi bağırsak sorunları

- Mide sorunları

- Baş ağrısı

- Adet düzensizliği

Jet Lag Etkisini Engellemek ya da Azaltmak Mümkün mü?

Öncelikle yaş, uyku düzeni, stres ve varış zamanı gibi jet lag şiddetini etkileyen pek çok faktör var. Ayrıca belirtilerin kimde ve nasıl ortaya çıkacağı da tam bir muamma. Bazı insanlar bu uzun uçuşlardan neredeyse hiç etkilenmezken bazı insanlar günlerce jet lag etkisinden çıkamazlar. Senin uzun uçuşlardan daha az etkilenmeni temenni ederek Jet Lag etkisini hafifletecek önerilerden bahsedelim.

- Uzun bir seyahate çıkmadan birkaç hafta öncesinde, ufak değişikliklerle, günlük uyku ritmini değiştirip, sirkadiyen döngünü seyahat ettiğin yere göre düzenleyebilirsin.

- Seyahatinden önce bol bol dinlenmek de en iyi bir çözümlerden biri.

- Uçağa biner binmez saat ayarını değiştirirsen psikolojik olarak yeni saat dilimine uyum sağlaman kolaylaşacaktır.

- Vücudunun sıvı dengesini koruyabilmen için uçuş sırasında su içmek çok işine yarayabilir. 

- Kulak tıkaçları, kulaklıklar ve göz maskeleri uzun seyahatlerin kurtarıcısıdır. 

- Seyahat öncesinde nefes egzersizleri ile rahatlamak da seçeneklerden biri çünkü nefes egzersizleri rahatlatıcıdır ve seyahatin sırasında uykuya dalmanı kolaylaştırır.

Tüm bu önerilerin içinde belki de en önemlisi ise üzerindeki uyuma baskısını kaldırıp kendini stresten arındırabilmendir. Çünkü uyku sorunlarının en önemli kaynağı olan stres, hayatın her alanında olduğu gibi seyahat ederken de işini zorlaştırır. Kendini ne kadar huzurlu ve rahat hissedersen o kadar kolay uykuya dalarsın.  

Rahat ve Konforlu Bir Uçuş İçin Herby Çayları ile Tanış


İki ya da daha fazla saat diliminde uçarken ortaya çıkan uykusuzluk, yorgunluk gibi belirtiler hayat kalitemizi düşürür. Eğer sürekli seyahat eden biriysen, iç ritmini dengede tutabilmek için bazen destekleyici bir güce ihtiyaç duyabilirsin. Rahat ve konforlu bir seyahat için bitkilerin gücünü kullanıp dengede kalmak yolculuklarını da daha eğlenceli hale getirir. Meditatif bir etki yaratan Herby No Stress Tea sana bu desteği sağlayacak önemli bir kaynaktır. Seyahate çıkmadan ya da seyahat sırasında içeceğin ılık bir bardak Herby No Stress bitki çayı ile huzurla seyahat etmenin tadını çıkarabilirsin.

herby no stress tea


Kaynaklar:

 

(1)https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12781-jet-lag

(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/jet-lag/symptoms-causes/syc-20374027

 
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.