HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Son Yılların En Popüler Takviyesi Kolajen Nedir?

14-07-2023 15:55
Son Yılların En Popüler Takviyesi Kolajen Nedir?

Uzun yıllar boyunca genç bir cilde, sağlıklı ve dinç bir bedene sahip olmak hemen hemen herkesin hayali ancak yıllar geçtikçe vücuttaki kolajen üretimi azalır ve bu durum cilt kırışıklıklarına, kemiklerde zayıflamaya ve eklem problemlerine sebep olabilir. Bu yıkımı geciktirebilmek için gıda takviyesi kullanmak ya da kolajen içeren besinler tüketmek ideal yollar arasında.

Kolajen gıdalarda, sadece bağ dokusu içeren et ve balık türünde hayvansal besinlerde bulunur. Bunlarla birlikte, çeşitli mineraller ve vitaminler, vücudumuzdaki kolajen üretimini destekleyen bileşenler içerir. Yeterli miktarda C vitamini ve çinko almak, vücut için gerekli olan bu proteinin üretimi artırmak için gerekli olanlar arasında.

Uzun zamandır hayatımızda olan, sağlık ve güzellik endüstrisinin vazgeçilmezi haline gelen; cildin, saçın ve tırnakların yapı taşı olan bu sihirli madde adeta bir gençlik iksiri olarak tanımlanıyor. İşte kolajen nedir sorusunun yanıtı ve etkileri.

Kolajen Ne İşe Yarar?

Vücudumuzda yer alan en yaygın protein olan kolajen, cilt, kemikler, kıkırdaklar, tendonlar, diş etleri, kan damarları, bağ dokusu ve organlar gibi birçok dokunun yapısını oluşturur. Uzun amino asit zincirlerinden oluşan bir yapıya sahiptir ve fibril adı verilen lifler halinde düzenlenmiştir.

Sağlıklı, parlak bir cilt, güçlü saçlar ve tırnaklar için bu proteine ihtiyacımız var. Bu mucizevi protein, cildin elastikiyetini korurken kırışıklıkların görünümünü azaltır. Aynı zamanda eklem hareketliliğini artırır ve kemikleri güçlendirir. Takviyelerle ya da doğru besinlerle güzelliğini destekleyebilir, gençliğini koruyabilir ve daha canlı bir görünüme kavuşabilirsin.

- Cildin elastikiyetini ve sıkılığını korumaya yardımcı olur. Ciltteki miktarı azaldıkça, kırışıklıkların ve sarkmaların görünümü artabilir.

- Eklem kıkırdağının ana bileşeni olan bu protein, eklem hareketliliğini ve esnekliğini korumada önemli bir rol oynar. Yaşlanma veya yaralanmalarla birlikte kolajen miktarında azalma olduğunda, eklem ağrıları, sertlikler ve rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

- Kemiklerin ana proteini olan kolajen, kemik sağlamlığını ve dayanıklılığını artırır. Yaşlanma süreciyle birlikte bu proteinin üretimi azaldığında, kemik yoğunluğunda azalma meydana gelebilir ve osteoporoz riski artabilir.

- Saçların ve tırnakların güçlü, sağlıklı ve parlak olmasına katkıda bulunur. Uygun gıda takviyesi kullanmak ya da doğru besinleri tüketmek, saç ve tırnakların sağlıklı bir şekilde uzamasını teşvik edebilir ve kırılmayı azaltabilir.

- Bağışıklık sisteminin doğru şekilde çalışmasına yardımcı olabilir. Bağışıklık hücrelerinin ve antikorların yapısında yer alır ve vücuttaki savunma mekanizmalarının etkinliğini artırır.

Kolajen Tipleri

Kolajen, vücutta farklı dokularda bulunan çeşitli tiplere sahip bir proteindir. En yaygın üç tipi Tip 1, Tip 2 ve Tip 3 olarak adlandırılır.

Tip 1 Kolajen

Genellikle güzellik endüstrisinde yaygın şekilde kullanılan Tip 1, en bilinen ve en temel kolajen tipidir. Cilt, kemikler, tendonlar, bağlar, diş ve diş etleri gibi birçok dokunun yapısında bulunur. Cildin elastikiyetini ve sağlamlığını korurken, kemiklerin gücünü ve dayanıklılığını artırmaya yardımcı olur. Üç uzun polipeptit zinciri tarafından oluşturulan bir fibril formunda bulunur. Bu zincirler, alfa zincirleri olarak adlandırılır ve birbirlerine sarılarak üçlü bir sarmal oluştururlar. Bu sarmal yapı, fibrillerin güçlü ve esnek olmasını sağlar. Yoğun düzlemde düzenlenmiş uzun fibriller halinde çapraz bağlar oluşturarak dokuları destekler.

Tip 2 Kolajen

Tip 2, eklem kıkırdağının ana bileşenidir. Eklem sağlığını desteklemek ve kıkırdak dokusunu korumak için önemlidir. Kıkırdak dokusunun ana bileşenidir ve diğer tiplerden farklı olarak fibrilleri daha gevşek ve daha geniş bir yapıya sahiptir. Tip 2 molekülleri, alfa zincirlerinden oluşur ve fibriller halinde düzenlenerek kıkırdak tabakasında bulunan hücrelerle bir araya gelir.

Tip 3 Kolajen

Tip 3, cilt, damarlar ve iç organların yapısında yer alır. Özellikle cilt elastikiyeti ve yumuşak dokuların esnekliği için önemlidir. Cilt yaşlanmasıyla ilişkili belirtilerin azaltılması, cilt iyileşmesinin teşvik edilmesi için ve iç organların sağlığını desteklemek için kullanılır. Örgü şeklinde düzenlenmiş fibriller halinde bulunan bir türdür. Bu fibriller, ince ve gevşek bir yapıya sahiptir ve alfa zincirlerinin düzensiz bir şekilde bir araya gelmesiyle oluşur. Tip III molekülleri, çapraz bağlar oluşturarak birbirine bağlanır ve bu örgü yapısını oluşturur.

Kolajen İçeren Besinler

Kolajen üretimini desteklemek için sadece gıda takviyesi türünde ürünlere ihtiyacın yok. En doğal yöntem olarak besinlerden yardım alabilirsin. Sağlıklı bir cilt, parıldayan saçlar ve güçlü tırnaklar için, bu proteinin yoğun olarak bulunduğu zengin besinleri diyet programına mutlaka eklemelisin.

Somon

Somon, omega-3 bakımından zengin bir balık olmasının yanı sıra kolajen sentezi için önemli bir rol oynayan amino asitler içerir. Bu nedenle, somon tüketmek cildin elastikiyetini artırır ve sağlıklı bir cilt görünümüne katkıda bulunur

Yumurta

Yumurta, yüksek kalitede protein içeren ve vücut tarafından kolajen sentezi için kullanılan amino asitleri sağlayan bir besindir. Ayrıca, içerdiği biotin, kükürt ve A vitamini gibi besin maddeleri, cilt sağlığını desteklemeye yardımcı olur.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Ispanak, lahana, pazı ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, bu proteinin üretimi için gerekli olan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından zengindir. Bu besinler, cildin sağlığını koruyabilir ve bu proteinin üretimini destekler.

Turunçgiller

Portakal, greyfurt, mandalina gibi turunçgiller, C vitamini içerikleriyle bilinir. C vitamini, kolajen sentezi için kritik bir rol oynar ve cildin sağlığını destekler. Turunçgil tüketimi hem besleyici bir atıştırmalık olarak hem de cilt dostu bir besin olarak faydalı olabilir.

Kırmızı Meyveler

Çilek, böğürtlen, ahududu gibi kırmızı meyveler, antioksidanlar ve C vitamini bakımından zengindir. Bu besinler, cildin sağlıklı kalmasına ve bu proteinin üretiminin desteklenmesine yardımcı olur.

Kemik Suyu

Kemiklerin uzun süre kaynatılmasıyla elde edilen bu lezzet deposu, kolajen, amino asitler ve mineraller içerir. Kemik suyu, cildin elastikiyetini artırmaya ve sağlıklı bir cilt görünümüne sahip olmaya yardımcı olur.

Kolajen Ne Kadar Süre Kullanılabilir?

Kolajen takviyesi ürünlerinin vaatleri arasında, cildin daha nemli, gergin ve yumuşak olması bulunur. Kullanıcılardan alınan geri bildirimlere göre, bu ürünlerin etkileri aylar içerisinde fark edilmeye başlanır, cilt daha parlak hale gelirken saçlar ve tırnaklar daha canlı hale gelebilir. Bazı bilimsel araştırmalar, kolajen takviyesi içerisinde bulunan kolajen peptitlerinin cilt kuruluğunu azaltmaya ve kırışıklıkları hafifletmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Klinik çalışma sonuçlarına göre, istenen etkileri görebilmek için en az 3 ay kullanımı önerilir.  

Kolajen takviyesi kullanımıyla ilgili önerilen dozajlar ürünler arasında farklılık gösterebilir. Bu tür ürünleri doktorun tavsiyesine ve üretici talimatlarına göre kullanmanı öneririz.Bunların yanı sıra sağlıklı bir yaşam tarzı, dengeli beslenme ve düzenli egzersizin kolajen üretimini desteklediğini unutmamalısın.

Bu yazı kolajenin yalnızca temel faydalarının bir özeti niteliğindedir. Kolajen takviyesi kullanımına her bireyin yanıtı farklı olabilir. Bu nedenle herhangi bir takviye kullanmadan önce bir sağlık uzmanıyla görüşmeni tavsiye ederiz. Sağlık durumun, kullandığın ilaçlar veya doktorun tarafından önerilmiş olan diğer takviyeler; hamilelik veya emzirme durumu gibi faktörler, gıda takviyesi kullanımını etkileyebilir ve sağlık durumuna uygun tavsiyeler gerektirebilir. 

Kaynaklar:

(1)https://www.medicalnewstoday.com/articles/collagen-for-osteoporosis

(2)https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/collagen/

(3)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8620403/

(4)https://www.medicalpark.com.tr/kolajen/hg-2367

(5)https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/kolajen-nedir

(6)https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23089-collagen

(7)https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/collagen-synthesis

(8)https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/collagen-food-boost#berries

(9)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/


Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.