HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Uyku Öncesi Kitaplar

14-12-2021 12:02
Uyku Öncesi Kitaplar

Daha iyi odaklanmak ve düşlere dalmak konusunda kitaplardan iyisi yoktur. Bazı kitaplar okuru, başından itibaren sarıp sarmalayan dingin üslubuyla etkisi altına alır, zihinsel olarak yatışmasına yardımcı olur. Bu listede uykudan önce okuyabileceğin çeşitli türlerde edebi dili yüksek, her birinin ortak noktası okuru, dingin ve büyülü bir evrene sevk etmek olan kitapları derledik. 

Deliksiz bir uyku, çağımızda yokluğu en derinden hissedilen ihtiyaçlardan biri. Uykusuzluğun en önemli nedenlerinden biri de stres ve kaygı bozuklukları. Uykudan önce okunan kitapların içeriğindeki mikro evrenler, kişiyi günlük hayatın endişelerinden sıyırır ve odaklanıp rahatlamasına yardımcı olur. Bu nedenle kitap okumanın uykudan önce yapılabilecek sağlığa en uygun aktivite olduğunu söylemek mümkün.

Uyku öncesinde stresi azaltmak ve uykuya geçişi kolaylaştırmak için yapabileceğin farklı pratikler de var. Bitki çayları -özellikle uyku çayları- uykuya zemin hazırlama konusunda işe yarayan bir yoldur. Ayrıca ılık veya hafif sıcak bir duş almak, nefes egzersizlerini de kapsayan meditasyon ya da yoga yapmak kişiyi uykuya hazırlayan yararlı aktivitelerden.

Modern dünyada kronik uykusuzluğun artış göstermesinin stres dışındaki nedenlerinden bir diğeri hiç kuşkusuz ışıklı ekranlardır. Özellikle mavi-mor renkteki ışığın, gözdeki retina hücrelerinde uzun vadede hasara yol açtığına dair klinik çalışmalar mevcuttur. Bu mavi-mor ışık aynı zamanda gün döngüsünü sağlayan ve uyku konusunda hayati fonksiyona sahip olan beyindeki melatonin hormonunun sentezlenmesini engeller. Bu nedenle uykudan önce bilgisayar veya telefon ekranına bakmak sadece göz sorunlarına zemin hazırlamaz, kaliteli bir uykuya da engel olur.

Şu halde stresi azaltması, odağı arttırması, okuru farklı bir kurgu evrenine sürüklemesi, hormonal ve fizyolojik açıdan zararsız olması göz önüne alındığında kitap okumanın, uykudan önce başvurulabilecek en sağlıklı pratiklerden biri olduğu şüphesizdir.

Adsız Ülke - Alain-Fournier

Henüz 28 yaşındayken savaşta vurularak ölen Alain-Fournier’in yayımlanmış olan tek romanı: Adsız Ülke. Fransız edebiyatı klasiklerinden biri olan Adsız Ülke, birçok usta edebiyatçının da ilgisini çekmiş. Alain-Fournier genç yaşta kaleme aldığı eserde, kendi hayatından yola çıkarak hikayesini masalsı bir hava içerisinde okuyucuya sunuyor. Yazar, 18 yaşında aşık olduğu ve kavuşamadığı o uzun boylu sarışın kadını gerçek duyguların derinliğini yansıtacak düşsel bir dille anlatıyor. 

Hikaye Avcısı - Eduardo Galeano 

Hikaye Avcısı, ezilenlerin, sömürülenlerin ve bir nevi halkların sesi olan Eduardo Galeano’nun hayata veda etmeden önceki son eseri. Kısa hikayelerden oluşmasına rağmen derin göndermeler içeren eser, genel olarak masalsı bir dille yazılmış. Latin Amerika’dan dünyanın her yerine uzanan ve her kesimden insana hitap eden bu kısa hikayeler, okuru bir yandan rahatlatırken bir yandan bilgilendiriyor. Bu kitaptaki hikayeler uykuya dalmadan önce yoldaşın olacak.

Firari - Rabindranath Tagore 

Hint edebiyatının önemli yazarları arasında gösterilen Rabindranath Tagore, Nobel Edebiyat ödüllü bir şair. Şiirden çok denemelerden oluşan bu eserinde, şairane hitabından ödün vermediğini görüyoruz. Aşk, ahlak ve insana ait değerlerin vurgulandığı Firari, yazarın yalın dili sayesinde okumayı keyfe dönüştürüyor. Yazarın eserinden cümleleriyle:

"Aşktaki o en üstün güven duygusunu bahşet bana, duam budur: Ölümde yaşama, yenilgide zafere ait olan güven duygusunu; en narin güzellikte saklı olan kudretin, ve ıstıraptaki o yüksek mertebenin güven duygusunu..."

Günlerin Köpüğü - Boris Vian 

Boris Vian’ın iki günde yazması ile ünlü romanı Günlerin Köpüğü, adının da çağrıştırdığı üzere gerçeküstü bir kurguyla kaleme alınmış. Genç yaşta kalp krizi nedeniyle ölen yazarın eseri, yozlaşmış modern insanın hikayesini öyle düşsel bir kurguyla tasvir ediyor ki insan kendini eleştirilen dünyadan soyutlanmış hissediyor. Tüm bu eleştiri ise çok tanıdık, trajik bir aşk hikayesi çerçevesinde anlatılıyor. Büyük bir aşkla evlenen Chloe ve Colin, Chloe’nin amansız hastalığıyla sarsılır. Varlıklı bir aileden gelen Colin, Chloe’nin iyileşmesi için tüm imkanlarını kullanır. Hatta, yoksul arkadaşı Chick’e de kendisi gibi aşkıyla evlenebilmesi için maddi yardımda bulunur. Ancak Chick dönemin popüler filozoflarından Jean Paul Sartre’ın etkisi altında, bu yozlaşmış düzene yegane başkaldırı olan aşkı kaçırır.

Büyülü Dağ - Thomas Mann 

20. yüzyıl Alman Edebiyatı’nın en önemli yazarlarından Thomass Mann, Büyülü Dağ ile yarattığı kurguda zaman, ölüm ve aşk gibi felsefi temaları kendi deneyimleri zemininde değerlendiriyor. Platonik bir aşk ve hastalık sayesinde bir gencin ruhsal değişim süreci öyle çekici bir dille anlatılmış ki yazar okuyucuyu kitabın ritmi ile büyülü bir yolculuğa çıkarıyor.

Emma - Jane Austen

Konusu hayali bir köyde geçen Emma, toplamda 3 cilt olmasıyla birçok gecenize eşlik edebilecek uzunluğa sahip. Yazarın yaşarken tamamladığı bu son eserinde Emma isimli eğitimli ve zeki bir genç kız üzerinden hem insana dair evrensel temalar işlenirken hem de 19. yüzyıl İngiliz toplumuna eleştirel bir yaklaşım sunulur. Karakterleri okuyucuyu sıkmadan betimleyen yazarın akıcı anlatımı sayesinde bu uzun eseri bir çırpıda bitirmek isteyeceksin. 

Kolera Günlerinde Aşk - Gabriel Garcia Marquez 

‘’Felaketlerde aşk daha yüce, daha soylu olur.’’

Gabriel Garcia Marquez’in sinemaya uyarlanan kitabı Kolera Günlerinde Aşk, bilindik bir aşk öyküsünün, yazarın derinliği ve anlatım gücü sayesinde lirik bir başyapıta dönüşmesidir. Büyülü gerçekçilik akımının öncüsü olan Marquez bu eserinde, gerçekliğin fantastik bir tablosunu çiziyor. 53 yıl boyunca yegane aşkını bekleyen Florentino’nun hikayesinde, aşkın ve tutkunun sınırlarını sorgulayacaksın ve son derece akıcı bir anlatım ile yazılmış bu büyülü roman seni içine çekecek.

Küçük Prens - Saint-Exupéry

İsmi dolayısıyla bir çocuk kitabını çağrıştıran Küçük Prens, okuyucunun yaşı fark etmeksizin, insan doğasına dair evrensel mesajları küçük kahramanımızın hikayesi üzerinden veriyor. Aslında yazarın küçük bir kahramanı seçmesinin bir nedeni vardır: Çocukların körpe hayal dünyaları büyüklerin kuralları ile kısıtlanmamış saflıkta ve zenginliktedir. Tıpkı yazarın da söylediği gibi: ‘’Birini görmeden sevecek kadar güzel bir kalbe sahip çok az insan var.’’

Rahat Bir Uyku İçin: Herby Sleep Tea

Mışıl mışıl bir uykuya hasret kalanlar için harika bir çay hazırladık. Uyku sorunu yaşayanlara derman olacak Herby Sleep Tea'yi hazırlarken, kaliteli bir uyku uyumanı sağlayacak bitkileri özenle seçtik. Uykudan önce Mayıs papatyası, rezene, melisa, lavanta ve passiflora ile gevşeyecek ve bebekler gibi uyuyacaksın.

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.