HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

İşe Dönüşte Konsantrasyon Sorunları Yaşayanlara Bitkilerden Destek

08-09-2021 16:22
İşe Dönüşte Konsantrasyon Sorunları Yaşayanlara Bitkilerden Destek

Konsantrasyon bozukluğu kavramına birçoğumuz aşinayız. Bizzat yaşamıyorsak bile çevremizde bu durumdan şikâyet eden birileri mutlaka var. Hayatın hızlı temposu ve değişkenliği göz önünde bulundurulduğunda bunun sebebini anlamak zor değil. Ancak bu anlayış, konsantrasyon sağlamanın önemini biraz olsun azaltmıyor. 

Dikkatimizi bir işin üzerinde yoğunlaştırmak sadece profesyonel iş hayatı için değil, en basit ve rutine binmiş gündelik iş için bile oldukça önemli bir ihtiyaç. Zira dikkat dağınıklığının ne gibi sonuçlar verebileceğini kestirmek imkânsız; işler buzdolabına koyduğun cep telefonundan, toplu taşımada unuttuğun dosyaya hızla ilerleyebilir ya da odaklanmakta zorlandığın o evrak dakikalar yerine saatlerini hızla alıp götürebilir. Konsantrasyon her iş için gereklidir ancak Covid 19 sürecinin etkisi altında bunu sağlamanın eskisinden daha zor olduğu da bir gerçek.

Bir yıldan fazla süredir Covid 19 pandemisiyle baş başayız. Ofis çalışanı olan birçok insan bu süreci evlerinden çalışarak geçirdi. Sadece yaz tatilinin ardından işe dönüş bile adaptasyon sorunlarına sebep olabiliyorken, pandemi sonrasında ofislere dönüşün de bazı zorluklar ortaya çıkaracağı kesin. Elbette uyum göstermek genlerimizde var; doğru bakış açısını ve araçları kuşandığında bu uyumu sağlamak çok daha kolay olabilir. 

Şimdi sana iş hayatına dönüşte karşılaşabileceğin konsantrasyon sorunlarıyla baş etmene yardımcı olacak birkaç ipucumuz var. Hadi başlayalım!

 

Çalışırken daha güçlü konsantrasyon için neler yapılabilir?

 

1. Güne egzersizle başla: Egzersiz yapmak kan akışını düzenler ve zihni canlandırır. En güzel yanı da egzersiz yapmanın belli bir kalıbı ve yeri olmamasıdır. Kısa bir koşuya çıkabilirsin, yüzmeye gidebilirsin ya da evde yoga, aletsiz jimnastik yapabilirsin.

 

2.Dikkat dağıtıcıları ortadan kaldır: Basit ama gerçek; çevrende çok fazla dikkat dağıtıcı olması, konsantrasyon sorunlarına yol açar. Ortam gürültülüyse çalışmak için sessiz bir köşe bul, bu imkansızsa kulaklık kullan ve dikkatini dağıtmayacak bir müzik aç. Masanı sade tutmaya da özen göster. Emin ol işe yarayacak.

 

3.Aynı anda birkaç görev üstlenme: Kulağa imkânsız gibi gelebilir; zira birçok iş, iç içe geçmiş birçok küçük işten oluşur ya da zamana karşı yarışırken aynı anda bir sürü şey yapman gerekebilir. Böyle durumlarda işleri küçük parçalara bölmek ve bir sıralamaya koymak sana yardımcı olabilir. Bunu ne kadar çok yaparsan daha fazla pratiğe sahip olursun ve bir sonraki sıralamayı yapmak çok daha kolay hale gelir.

 

4.Molalarla tazelen: Küçük molalar vermek beyin fonksiyonlarını iyileştirebilir. Böylece yeniden işe döndüğünde daha verimli olabilirsin. Bir fincan çay ya da kahve iç, kısa bir yürüyüş yap, gözlerini kapat ve uzan; nasıl değerlendirmek istiyorsan öyle değerlendir ama bir süre işinden uzaklaş. Bunun için 25 dakikalık bir çalışmanın ardından 5 dakika mola vermeyi gerektiren bir teknik olan Pomodoro(*) tekniğini kullanabilirsin.

 

5.Uyku kaliteni artıracak önerileri dikkate al: İyi bir uyku bağışıklık sisteminden, beyin ve kalp sağlığına kadar tepeden tırnağa her şey için iyidir. Yeterli ve düzenli uyumak için, uyku kaliteni artıracak detaylara kulak ver. Odanın sıcaklığı, ışık miktarı, yastık seçimi, uyku öncesi içeceğin bir fincan çay ve dinlendirici bir müzik gibi detaylar uyku kaliteni artırabilir.

 

6.Stresini kontrol altına al: Stres her ne kadar normal bir insan tepkisi olsa da kalp çarpıntıları, yorgunluk, uyku sorunu, baş dönmesi, kas gerginliği, mide sorunları gibi ortaya çıkardığı pek çok tepkiyle konsantrasyon olmanı zorlaştırabilir. Bazı günlük stratejilerle stresin yarattığı tepkileri kontrol altına alabilirsin. Örneğin nefes egzersizleri, yoga, meditasyon ve kas gevşetme egzersizleri bunun için iyi birer yöntemdir. Yapılan bir araştırma 8 hafta boyunca günde sadece 13 dakika meditasyon yapan insanların, yapmayanlara göre daha yüksek konsantrasyon seviyesine sahip olduğunu öne sürüyor. (1) Ek olarak stresini azaltmanda sana yardım edecek lavanta, kedi otu, çarkıfelek ve rezene gibi bitkilerden de faydalanabilirsin.

 

7.Beyin sağlığını destekleyecek besinlerden faydalan: Omega 3 yağ asitleri, antioksidanlar açısından zengin gıdalar, özellikle E ve C vitamini içeren besinler, doymamış yağlar, proteinler, B vitaminleri (B6, B12, B7 (biyotin) ve folik asit) içeren gıdalar beyin sağlığı için önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenerek beynini ve konsantrasyon yeteneğini destekleyebilirsin.

Ayrıca beyin, hafıza ve bilişsel faaliyetler için destekleyici özelliği bulunan bitkilerden de yararlanabilirsin. Şimdi onlara bir göz atalım.

 

Genel olarak tüm adaptojen bitkiler, yorgunluğun sebep olduğu performans düşüşlerine karşı dayanıklılık kazandırır. Ayrıca stresin sebep olduğu sorunları azaltmaya da yardımcı olur. Adaptojenler bu yönleriyle daha iyi beyin sağlığı için kullanılabilirler. (**)

 

Beyin sağlığını ve konsantrasyonunu destekleyecek bazı bitkiler

 

Ginkgo biloba: Güçlü bir antioksidan olan bu bitki üzerine yapılan bazı araştırmalar, onun zihinsel performansı ve rahatlık hissini artırabileceğini gösteriyor. (2)

Mate: Kafein içeren bu bitki enerji seviyeni artırabilir. Bu sayede beyin sinyallerini aktive ederek zihinsel performansını artırabilir. Antioksidanlar açısından zengin olması ise etkisini daha güçlü kılıyor. (3)

Biberiye: Biberiyenin beynin işlevlerini uyardığı, hafıza performansını ve kalitesini artırdığı, kaygı ve stres sorunlarına karşı destek sağladığı ve ruh halini iyileştirdiği bilinmektedir. Bu yüzden konsantrasyon sorunlarında biberiyenin gücünden yararlanabilirsin. (4)

Ashwagandha: Adaptojen bitkilerden biri olan ashwagandha, beynin fiziksel ve zihinsel strese karşı direnmesine yardımcı olur. Daha dengeli ve sakin bir beyin, konsantrasyon konusunda da daha yeteneklidir. (5)

Kutsal fesleğen: Tulsi olarak da bilinen kutsal fesleğen, en popüler adaptojenler arasındadır. Geleneksel Ayurveda tıbbında sıkça kullanılır. Yapılan araştırmalar bu bitkinin hafızayı güçlendirdiği, zihinsel ve fiziksel strese karşı vücuda direnç kazandırdığı, sakinleştirici özelliğiyle stres ve kaygı sorunlarına karşı destek sağladığı gözlemlenmiştir. (6)

Ginseng: Ginseng geleneksel olarak sinir sistemini korumak için kullanılır. Hafıza geliştirmede ve beyin sağlığını güçlendirmede etkili olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca yapılan çalışmaların bazılarında bu bitkinin günlük yaşamın stresinin neden olduğu sorunlara karşı direnç kazandırdığına dair bulgulara rastlanmıştır. (7)

Zencefil: Zencefilin güçlü antioksidan özelliğinin ve içerdiği bileşiklerin çalışma belleğini iyileştirdiğine ve yaşa bağlı bilişsel yetenek kayıplarını önlemeye yardım ettiğine dair bazı bulgular var. (8)

Melisa: Melisa uykusuzluk sorunları için sıkça kullanılıyor. Kaygıyı ve stresi azalttığı, rahatlama hissi verdiği biliniyor olsa da, bazı araştırmalar bu bitkinin aynı zamanda bilişsel işlevi artırdığını gösteriyor. (9) 

 

Herby ile çalışma saatlerine sağlık ve keyif kat!

Yoğun ve stresli bir günde biraz rahatlamak, canlanmak istediğinde, dikkatini toplayıp işine daha verimli şekilde dönmene yardımcı olacak bir çaya ne dersin? Herby’nin birbirinden faydalı ve lezzetli çayları arasında sana bu konuda yardımcı olacak birçok bitki var. Ancak özellikle melisa da içeren No Stress Tea’yi kesinlikle denemelisin.

 

Kaynaklar:

(*) https://zapier.com/blog/best-pomodoro-apps/

(**) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991026/

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30153464/

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12404671/

(3) https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-yerba-mate#TOC_TITLE_HDR_6

(4) https://www.flushinghospital.org/newsletter/the-health-benefits-of-rosemary/

(5) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-953/ashwagandha

(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/

(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5628357/

(8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3253463/

(9)https://www.mdpi.com/2072-6643/6/11/4805/htm

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.