HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Thai Masajı Nedir?

20-04-2023 10:41
Thai Masajı Nedir?

Geleneksel Thai masajı hem Ayurveda hem de geleneksel Çin tıbbının etkilerini içeren bir masaj sanatıdır. Çeşitli teknikler kullanılarak yapılan bu derin vücut masajında, kasların sıkıştırılması, eklem mobilizasyonu ve Akupresür (Acupressure) gibi teknikler kullanılır. Terapist seans sırasında ellerini, dizlerini, bacaklarını ve ayaklarını kullanarak tüm vücut üzerinde çalışır. Thai masajı gerginliği azaltmaya, esnekliği ve hareket aralığını artırmaya yardımcı olur.

Thai Masajının Tarihçesi

Tarihinin yaklaşık olarak 2500 yıl öncesine dayandığı tahmin edilmektedir. Efsaneye göre masaj sanatının yaratıcısının Jivaka (Sanskritçe: Jīvaka Kaumārabhṛtya) olduğu söylenir. Geleneksel Thai tıbbının kurucusu olarak da kabul edilen Jivaka, kuzey Hindistan'da doğdu. Dönemin en saygın doktorlarından biriydi. Budist kutsal metinlerinde de kendisine atıfta bulunulan Jivaka’nın Buddha'nın yakın bir arkadaşı olduğu ve hasta olduğu zamanlarda onu tedavi ettiğine inanılır. Thai kültüründe maneviyat ve masaj arasındaki bağlantı ilk kez burada oluşmaya başlamıştır.

Jivaka günümüzde de geleneksel Thai masajı uygulayıcıları tarafından büyük saygı görür. Masaj seansından önce masözün Wat Khru adı verilen töreni yapması bir gelenektir. Bu gelenek öğretmeni onurlandırma eylemidir.

Masajın tarihine ait bilgilerin büyük bir kısmı kayıptır. Yöntemin geçmişine ait kayıtlar, 1767'de Burma-Siyam Savaşı'nda Tayland'ın o zamanki Kraliyet başkenti olan Ayutthaya'ya yapılan bir saldırı sırasında zarar görmüştür. Saldırıdan kurtarılanlar, taş tabletlere Pali dilinde yazılmıştır. Bu kayıtlar günümüzde Bangkok'ta bulunan Wat Po (Uyuyan Buda) Tapınağı içinde yer alan Sala Moh Nuat'ta muhafaza ediliyor.

Thai Masajının Özellikleri

Masaj sırasında vücudun gevşemesini sağlayan terapötik kavramalar ve hareketler uygulanır. Doğu kökenli olan masajın tekniği, klasik masaj veya Shiatsu masajı sırasında kullanılan yöntemlerden önemli ölçüde farklıdır. Hastanın pasif bir şekilde masaya uzandığı ve terapötik yumruklara maruz kaldığı diğer masajların aksine Thai yönteminde, masajı yaptıran kişi aktif olarak masaja katılır. Masaj yapılan kişi özel bir yatağa yatırılır. Terapi sırasında çeşitli pozisyonlara ve duruşlara geçmesi sağlanır.

Thai Masajı Tekniği

Diğer popüler masaj türlerinden farklı olarak Thai masajı tekniği, ağırlıklı olarak ‘Sen’ hatları olarak da bilinen, vücuttan geçen enerji hattına odaklanır. Bu hat üzerinden akan enerjinin hem duygusal hem de fiziksel olarak vücudun tüm yönlerine güç verdiğine, bu enerji akışında meydana gelen herhangi bir dengesizliğinin, fiziksel ağrı ve duygusal dalgalanma yaratabileceğine inanılır.

Bu masajın enerjinin düzgün bir şekilde akmasına yardımcı olduğu, beden ve zihindeki stres ve dengesizlikleri hafiflettiği düşünülür. Enerji blokajlarını ortadan kaldırdığı, vücut sisteminin işleyişini iyileştirmeye yardımcı olduğu ve hormonları etkilediğine inanılır. Bu teknik diğer masaj tekniklerinde olduğu gibi aynı zamanda kas ve iskelet sistemini rahatlatıcı etkiye de sahiptir.

Bugün uygulanan Thai masajı, Asya kökenli olan eski tekniklerin bir karışımıdır. Genel hatlarıyla günümüzde uygulanan teknik, Thai tıbbına benzeyen yönleriyle Çin, Hindistan ve diğer Güney Asya ülkelerinden gelen kültürlerin etkilerini de içerir. Masaj terapisinin tarihini belgeleyen kayıtların çoğunun kaybolmuş olması sebebiyle bu eski teknik nesiller boyunca ağızdan ağıza aktarılarak günümüze kadar ulaşmıştır.

Akupresür Nedir?

Thai masaj esnasında kullanılan tekniklerden biri olan Akupresür, vücutta belirli noktalara baskı uygulanması anlamına gelir. Akupunkturda kullanılan iğneler yerine parmak ucu basıncı kullanılan geleneksel Çin tıbbı uygulamasıdır. Akupresürün baş ağrısından kas ağrısına kadar çeşitli durumlara yardımcı olduğu söylenir. Geleneksel Çin tıbbı uygulayıcıları, vücuttaki enerji yolları boyunca basınç noktaları kullanılarak, serbest enerji akışı (Qi) sağlandığını söyler.

Thai Masajı Yöntemi

- Masaj yapılan kişiye rahat giysiler giydirilir. Orta derecede esnekliğe sahip özel bir şilte üzerine yatırılır. 

- Vücudun dış kısımlarından başlar, ayaklardan yukarı doğru yapılır ve kafa ile son bulur.

- İlk önce vücuttaki enerji akışının iyileştirilmesi üzerine çalışılır. Ardından yoğun esneme ve eklemlerdeki hareketliliği artırmaya odaklanılır.

- Tedavi vücudun belirli bir bölgesi için olsa da masör enerji kanallarıyla birbirine bağlanan diğer bölgelere de masaj yapar. Enerji akışını uyararak tüm bedeni ve zihni rahatlatır. Bu durum doğal iyileşme sürecini olumlu yönde etkileme amacı taşır.

- Terapi süresince masör ellerini, başparmaklarını, dirseklerini, kollarını ve ayaklarını kullanarak yoğun bir şekilde tekniği uygular. Örneğin dirseğin yaptığı basınç ritmik bir şekilde oluşur ve derin bir gevşeme sağlar.

- Masaj yapılan kişi, beş temel pasif yoga duruşundan türetilen birçok pozisyon alır: Yüzüstü ve sırt üstü uzanma, geriye yaslanma, oturma, yan ve ters duruşlar.

- Seans sırasında tüm vücut ritmik bir şekilde sıkıştırılır ve gerilir. Tüm beden, eller, ayaklar, tüm parmaklar, kulaklar, baş dahil olarak, kişi çeşitli esneme pozisyonlarına getirilir. 

- Eksiksiz bir seans iki saatten fazla sürmelidir. Tüm masaj yüzyıllardır süregelen geleneksel yöntemlere göre yapılır.

Thai Masajı Ne İşe Yarar?

Thai terapisinin ağrıları, endişeyi ve stresi azalttığı, vücuda esneklik kazandırdığı ve eklem sertliğine iyi geldiğine dair araştırmalar bulunmaktadır. 

Baş Ağrısı

Migren türünde kronik baş ağrıları çekiyorsan doktor kontrolünden sonra masaj terapisi deneyebilirsin. Geleneksel Thai masajının baş ağrısı semptomlarını azalttığına dair bazı araştırmalar mevcuttur.

Bel Ağrısı

Tayland’da yapılan bir araştırmada bel ağrısı şikayeti olan yüz yirmi kişi üzerinde masajın etkileri incelendi. Dört haftalık sürecin sonunda masaj terapisi uygulanan kişilerde bel ağrısının önemli ölçüde azaldığı tespit edildi.

Eklem Sertliği ve Ağrılar

Diz artriti olanlar üzerinde yapılan bir araştırmada, hastalar üzerinde asa egzersizleri ve Thai masajı teknikleri uygulandı. Sekiz haftanın sonunda daha az ağrı hissettikleri ve daha kolay yürüdükleri ile ilgili sonuçlar elde edildi.

Esnekliği ve Hareketi Artırma

Hareket ve esneklikle ilgili problemlerin varsa bu masaj daha rahat hareket etmene yardımcı olabilir. Dört sporcu üzerinde yapılan bir araştırmada, on gün boyunca üç kez masaj terapisi uygulanan futbolcuların otur-uzan egzersizleri yapma becerilerinde önemli ölçüde iyileşmeler gözlemlendi.

Endişe ve Stres

Tüm masaj tekniklerinde olduğu gibi Thai masajı terapisinin de endişe ve stres üzerinde olumlu bir etkisi olabilir. Yapılan araştırmalar, düzenli masaj terapisi alan kişilerin stres ve endişe seviyelerinde azalma olduğunu göstermiştir.

Thai Masajı Ne Sıklıkta Uygulanmalı?

Masajın uygulanma sıklığı ile ilgili olarak bir yönerge yoktur. Bu masaj terapisi yönteminde kullanılan teknikler, kaslarının ve eklemlerinin esnek kalmasına, rahatlamasına yardımcı olabilir ve aynı zamanda psikolojik olarak da pozitif etki yaratabilir.

Eğer bu masaj tekniğini merak ediyorsan varsa rahatsızlığınla ilgili doktora göründükten sonra bir masaj uzmanı ile düzenli seanslar planlayabilir ve kendi kendine terapi şeklinde kullanılan teknikleri öğrenerek günlük olarak uygulayabilirsin.

Tüm masaj ve egzersizlerde olduğu gibi Thai masajı sonrasında canlılık, enerjinin yükselmesi ve çeşitli ağrıların hafiflemesi gibi etkiler hissedebilirsin. Ancak fiziksel ve zihinsel anlamda dengede olabilmek için sağlıklı beslenmeli, düzenli egzersiz yapmalı ve stresten elinden geldiğince uzak kalmalısın.

Bir Fincan Huzur: Herby No Stress Tea

Passiflora, papatya ve lavantanın bir araya geldiği; elma ve vanilya kokusuyla taçlandığı Herby No Stress Tea ile istediğin her an bir fincan huzur seninle.

 


Kaynaklar:

(1)https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/acupressure

(2)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23415783/

(3)https://www.webmd.com/balance/guide/acupressure-points-and-massage-treatment

(4)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24738648/

(5)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5495387/

(6)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3927027/

(7)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4339173/

(8)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4599180/


Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.